
Μασούτης – Κρητικός, οι επόμενοι στη σειρά και η ακρίβεια στα τρόφιμα
Προφανώς, η πορεία της ανεργίας και της επιδότησης της εξαρτάται από την πορεία της απασχόλησης και η τελευταία από την πορεία των επιχειρήσεων. Η στήλη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διαρροές περί εξαγοράς της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από την Μασούτης, παράγοντες με πολύ καλή γνώση του κλάδου των σούπερ μάρκετ, αναφέρουν στη στήλη, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, πως η συγκεντροποίηση της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή σε σχέση με την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα λειτουργούν αυτή τη στιγμή 20 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ -εκ των οποίων 10 είναι πανελλαδικές -και γύρω στις 25 τοπικές. Πριν λίγα χρόνια ήταν 12 οι πανελλαδικές αλυσίδες. Συνεπώς, ελάχιστα προχώρησε η συγκέντρωση του κλάδου, παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Τι ισχύει στις άλλες χώρες; Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχουν 3 πανεθνικές αλυσίδες, στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία από 2. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως ο μεγάλος κατακερματισμός της αγοράς των σούπερ μάρκετ δεν βοηθά την μείωση των τιμών των τροφίμων.
Και αυτό γιατί πολλοί παίκτες στην αγορά σημαίνουν και πολλά και μεγάλα κόστη λειτουργίας (αποθήκες, αμοιβές στελεχών κ.λ.π.), αλλά και αδυναμίες πολύ μαζικών προμηθειών (σε χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές) άρα δυσκολία στο να ρίξουν στις τιμές. Από αυτήν την άποψη, κύκλοι της αγοράς απορούν με την προτεραιότητα που θέτουν το πολιτικό σύστημα της χώρας μικρομεσαίους ως ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας.
Oι ίδιες πηγές βλέπουν πως 4 – 5 πανελλαδικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι «αρκετές». Μάλλον είναι για αυτό που σε πρόσφατο πηγαδάκι, κορυφαίο στέλεχος πανελλαδικής αλυσίδας, ήταν μάλλον αποθαρρυντικός στο ενδεχόμενο νέες επιχειρήσεις να μπουν στον εν λόγω κλάδο…