Πετρέλαιο | Πώς θα είναι η αγορά σε 50 χρόνια από σήμερα | Ανάλυση

Πετρέλαιο | Πώς θα είναι η αγορά σε 50 χρόνια από σήμερα | Ανάλυση

Εάν πετάξετε δυτικά κατά μήκος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το Φουτζαϊράχ, ένα λιμάνι γεμάτο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, προς τον Περσικό Κόλπο, θα έχετε μια αίσθηση της ευπάθειας των άνυδρων εδαφών στην κλιματική αλλαγή.

Τα αγροκτήματα γύρω από τη Ντάιντ προσφέρουν μια μικρή αίσθηση πράσινου, αλλά τα ντόπια τρόφιμα είναι λιγοστά, τα ντόπια βασικά προϊόντα σχεδόν ανύπαρκτα. Το πόσιμο νερό προέρχεται κυρίως από μονάδες αφαλάτωσης. Η ζέστη γίνεται απάνθρωπη. Η εξωτερική εργασία απαγορεύεται τις πιο ζεστές ώρες των απογευμάτων του καλοκαιριού.

Τα Εμιράτα γνωρίζουν τη δύσκολη θέση τους. Οι αστραφτερές πόλεις του Άμπου Ντάμπι, του Ντουμπάι και της Σάρτζα έχουν πλήρη επίγνωση των απειλών της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπως επισημαίνει ο Economist σε ανάλυσή του.

Καθώς φτάνετε στον Περσικό Κόλπο, μπορείτε να δείτε μια προστατευτική για την ακτή λωρίδα δέσμευσης άνθρακα που αποτελείται από εκατομμύρια μαγγρόβια, με τους σπόρους τους να φυτεύονται με drone. Την ίδια στιγμή, αυτές οι αστραφτερές πόλεις είναι χτισμένες πάνω στο πετρέλαιο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παράγουν περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd) και ο κρατικός παραγωγός, η Abu Dhabi National Oil Company (adnoc), ελπίζει να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα στα 5 εκατομμύρια bpd έως το 2030.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν σημαντική δύναμη στον ΟΠΕΚ , το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Είναι επίσης ένας κόμβος για τους traders πετρελαίου. Το 2021, το Intercontinental Exchange, ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων με μεγάλες δραστηριότητες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, άρχισε να διαπραγματεύεται ένα νέο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου για περιφερειακό αργό που παραδίδεται στο Φουτζαϊράχ (Fujairah).

Τα Εμιράτα είναι επομένως ο κόσμος στον μικρόκοσμο. Οι καταστροφικοί κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς. Η βιομηχανία πετρελαίου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Όταν η ζήτηση μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, κάποιοι ήλπιζαν ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στα προηγούμενα ύψη. Κι όμως πλέον η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Το 2023 ο κόσμος παρήγαγε 101,8 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το πετρέλαιο εκείνη τη χρονιά εκτιμάται ότι έφτασαν τους 12,1 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με το Global Carbon Project, μια ακαδημαϊκή κοινοπραξία, που αντιπροσωπεύει το 32% όλων των βιομηχανικών εκπομπών. Οποιαδήποτε προσπάθεια να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας από τον 19ο αιώνα «πολύ κάτω από τους 2 °C », όπως απαιτείται από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, πρέπει να δει αυτές τις εκπομπές να μειώνονται τόσο απότομα όσο και σύντομα.

Κανείς δεν αναγκάζεται να αγοράσει πετρέλαιο (αν και σε πολλά μέρη οι άνθρωποι λαμβάνουν επιδοτήσεις για να τους βοηθήσουν να το κάνουν). Και κάθε οικονομία το χρειάζεται. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που πιέζουν για περικοπές εκπομπών έχουν βαθιά δυσπιστία για τη βιομηχανία που απελευθερώνει τέτοιες εκπομπές στην γήινη ατμόσφαιρα.

Το ότι η βιομηχανία πετρελαίου ενδιαφέρεται για την αυτοσυντήρησή της δεν προκαλεί έκπληξη. Πρωταγωνιστεί όμως και σε μια σειρά από προσπάθειες να υπονομεύσει την επιστήμη του κλίματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνει την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και όταν οι ίδιοι οι επιστήμονές της γνώριζαν πολύ καλά τι συνέβαινε, υπογραμμίζει στην ανάλυσή του ο Economist.

Διαχειρίζεται τεράστιας ισχύος λόμπι, τα οποία συχνά (εξοργιστικά, για τους αντιπάλους) κυριαρχούν όταν η κλιματική δράση απειλεί τα μελλοντικά κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες που προσπαθούν να φαίνονται δήθεν καλές στον αγώνα για την προστασία του κλίματος – χαρακτηριστική η περίπτωση της BP, της βρετανικής εταιρείας πετρελαιοειδών, να μετονομαστεί σε Beyond Petroleum τη δεκαετία του 2000 – συνήθως βλέπουν τις σχετικές επιχειρηματικές στρατηγικές τους να αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Στόχος να μειώσουν τις φιλοδοξίες των διασκέψεων COP

Οι χώρες παραγωγής πετρελαίου έχουν εργαστεί για να ψαλιδίσουν τις φιλοδοξίες των ετήσιων διασκέψεων, γνωστών ως COP, που διοργανώνονται από τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (unfccc) από τότε που ξεκίνησαν οι COP το 1995. Εχουν σημαντική «συνεισφορά» στο ότι οι COP δεν αναγνώρισαν ποτέ συγκεκριμένα την ανάγκη μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Όταν, τον Νοέμβριο του 2023, χιλιάδες διπλωμάτες, πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, λομπίστες και δημοσιογράφοι έφτασαν στο Ντουμπάι για την COP28, αγανάκτησαν όταν πληροφορήθηκαν την απόφαση των ΗΑΕ να διορίσουν τον Σουλτάνο αλ-Τζαμπέρ, ιδιοκτήτη της πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπου Ντάμπι, ADNOC, ως πρόεδρο της COP.

Όμως η COP28 τελείωσε τον Δεκέμβριο με ένα σημαντικό, αν και συμβολικό, βήμα προς τα εμπρός. Το τελικό ανακοινωθέν της καλούσε τις χώρες του κόσμου να συμβάλουν σε μια μετάβαση «μακριά από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα… επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν έως το 2050».

Τον Οκτώβριο του 1973, πριν ο ΟΠΕΚ επιβάλει το εμπάργκο του, ένα βαρέλι πετρελαίου κόστιζε λίγο περισσότερο από 3 δολάρια. Μέχρι τον Μάρτιο του 1974 το βαρέλι κόστιζε 13 δολάρια

Το να «καλείς σε κάτι» σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να το πράξει. Το να «συνεισφέρεις», δε σημαίνει επίσης ότι το επιδιώκεις ολόψυχα. Η «μετάβαση» δεν είναι η «σταδιακή κατάργηση» που θα προτιμούσαν πολλοί από τους αντιπροσώπους. Με όλους αυτούς τους τρόπους, η συμφωνία δε σήμαινε και ιδιαίτερα πράγματα για πολλούς. Ωστόσο, σηματοδότησε μια ιστορική καμπή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα: μια δήλωση από την καρδιά του πετρελαϊκού κατεστημένου ότι η ζήτηση για τον καθοριστικό πόρο του 20ού αιώνα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται. Αν και «δεν γυρίσαμε σελίδα στην εποχή των ορυκτών καυσίμων στο Ντουμπάι», είπε στη συνέχεια ο Simon Stiell, επικεφαλής της γραμματείας του unfccc, «αυτό το αποτέλεσμα είναι η αρχή του τέλους».

Εάν αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι απαραίτητα σε μειονεκτική θέση τα ΗΑΕ. Η χώρα βλέπει τον εαυτό της να μπορεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος του τέλους, αν χρειαστεί. Τα καλύτερα αποθέματα γύρω από τον Περσικό Κόλπο είναι τεράστια και σχετικά φθηνά στην εκμετάλλευση. Επιπλέον, ως επί το πλείστον, οι δραστηριότητες παραγωγής τους δεν εκπέμπουν από μόνες τους τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα όσο η παραγωγή πετρελαίου σε άλλα μέρη. Αν ο κόσμος θα μειώσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο, θα εγκαταλείψει πρώτα τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους.

Αλλά η μετάβαση εξακολουθεί να σημαίνει μια αλλαγή στη θεμελιώδη δυναμική της βιομηχανίας πετρελαίου, που τη διαμόρφωσε και τη σχέση της με την παγκόσμια οικονομία εδώ και 50 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1973, εξαγριωμένα από την υποστήριξη της Αμερικής προς το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τα κράτη του Κόλπου στο ΟΠΕΚ έθεσαν εμπάργκο στις πωλήσεις στην Αμερική και τους συμμάχους της. Πριν από αυτό το εμπάργκο ένα βαρέλι πετρελαίου κόστιζε λίγο περισσότερο από 3 δολάρια. Μέχρι τον Μάρτιο του 1974 κόστιζε 13 δολάρια. Πριν από το εμπάργκο η τιμή του πετρελαίου ήταν σταθερή για δεκαετίες. Από το 1973 ήταν επίμονα, μερικές φορές εντυπωσιακά, ασταθής (βλ. διάγραμμα).

«Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το σοκ στην αμερικανική ψυχή από τη φαινομενικά εν μία νυκτί εκτίναξη των τιμών, τα πρατήρια που ξέμειναν από καύσιμα και οι μεγάλες ουρές», λέει ο Jason Bordoff, ειδικός στην ενεργειακή πολιτική,  ο οποίος θυμάται ότι το βενζινάδικο του πατέρα του στο Μπρούκλιν εκείνη την περίοδο είχε πολιορκηθεί από εξοργισμένους πελάτες. Τώρα, όντας επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παραμένει πεπεισμένος ότι το πετρελαϊκό σοκ του 1973 και ο διάδοχός του, το σοκ που ακολούθησε την ιρανική επανάσταση του 1979, «πλαισίωνε την ενεργειακή πολιτική για μισό αιώνα».

Η δεκαετία του 1970 έδειξε ποια σοκ μπορούν να επιφέρουν στον εφοδιασμό πετρελαίου μια σειρά οικονομικών, πολιτικών και γεωπολιτικών επιπτώσεων. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι αυξήσεις των τιμών και οι αντιδράσεις της κεντρικής τράπεζας σε αυτές εκτόξευσαν τον πληθωρισμό και κατέπνιξαν την οικονομία. Αυτό δημιούργησε το σκηνικό για την άνοδο των πολιτικών της ελεύθερης αγοράς όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν στα χρόνια που ακολούθησαν.

Επειδή πολλές από τις χώρες του ΟΠΕΚ είχαν ελάχιστα να επενδύσουν στο εσωτερικό τους, τα «πετροδολάρια» στα οποία τραβούσαν κατέληξαν να επενδύσουν σε διεθνείς τράπεζες, με αποτέλεσμα να επιθυμούν να δανείσουν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που επιθυμούσαν να δανειστούν, είδαν το χρέος τους να αυξάνεται γρήγορα. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι 100 αναπτυσσόμενες χώρες είδαν το εξωτερικό τους χρέος να αυξάνεται κατά 150% μεταξύ 1973 και 1977. Το σοκ του 1979 στη συνέχεια εκτόξευσε τα επιτόκια στα ύψη, πυροδοτώντας την τριτοκοσμική κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980 – που μερικές φορές ονομάζεται η χαμένη δεκαετία της διεθνούς ανάπτυξης.

Απολογισμός 50 ετών

Πενήντα χρόνια μετά είναι συχνά μια καλή στιγμή για να κοιτάξουμε πίσω σε μια ριζική αλλαγή. Ταιριάζει καλά με μια ανθρώπινη διάρκεια ζωής. Επιτρέπει στους ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά την αλλαγή να κατανοήσουν καλύτερα τι είναι το ιδιαίτερο για τον κόσμο που γνώριζαν πάντα, τι είναι απαραίτητο και τι ενδεχόμενο. Εκείνοι προς το τέλος της ζωής μπορούν να παρέχουν από πρώτο χέρι αφηγήσεις της αλλαγής και των συνεπειών της.

Αυτός θα ήταν αρκετός λόγος για να κάνουμε έναν απολογισμό του κόσμου που δημιούργησε το πετρελαϊκό σοκ του 1973. Αλλά η στροφή που αναγνωρίστηκε στο Ντουμπάι τον περασμένο Δεκέμβριο καθιστά το έργο πιο επείγον. Η αγορά πετρελαίου μετά το 1973 ήταν πάντα μια διαμάχη μεταξύ του ρυθμού με τον οποίο η προσφορά —σποραδικά συντονισμένη από τον ΟΠΕΚ— και η ζήτηση αυξήθηκαν. Σε έναν κόσμο περιορισμένο από το κλίμα, αυτή η ανάπτυξη πρέπει να σταματήσει.

Τα ερωτήματα του παρελθόντος – από πού θα προέλθει η νέα προσφορά και πόσο ασφαλής θα είναι – περιπλέκονται περαιτέρω από νέες ανησυχίες: ποιος θα σταματήσει να προμηθεύει και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, η υπερεκτίμηση της τάσης μπορεί να οδηγήσει σε υπερεπενδύσεις. Όταν η ζήτηση μειώνεται, η υποεπένδυση μπορεί να είναι μεγαλύτερος κίνδυνος.

Αυτή η ειδική έκθεση θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές πετρελαίου θα μπορούσαν να ζητήσουν λιγότερα και τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει αυτή η αλλαγή τόσο στον ΟΠΕΚ όσο και στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης. Πρώτα, όμως, θα εξετάσουμε πόσο πιο ανθεκτικός έχει γίνει ο κόσμος του πετρελαίου σε ανατροπές από τα σοκ της δεκαετίας του 1970.

Μετάφραση Οικονομικός Ταχυδρόμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *