Η πολιτική κατευνασμού των Κεντρικών Τραπεζιτών και στο βάθος ο πληθωρισμός

Η πολιτική κατευνασμού των Κεντρικών Τραπεζιτών και στο βάθος ο πληθωρισμός

Η πολιτική κατευνασμού των Κεντρικών Τραπεζιτών και στο βάθος ο πληθωρισμός

Η έναρξη του δεύτερου εξαμήνου του 2023, που συνδυάζεται και με τη σημερινή αργία στις ΗΠΑ για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δεν φαίνεται να διαφοροποιεί την εικόνα στις διεθνείς αγορές, με τις βασικότερες Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν τον αγώνα τιθάσευσης του εξαιρετικά επίμονου όπως έχει αποδειχθεί πληθωρισμού, μέσω του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τους και παρά τις ανησυχίες για την ύφεση που αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι αξιωματούχοι των ΕΚΤ, ΒΟΕ και FED, την περασμένη εβδομάδα στη διάσκεψη που διοργάνωσε η ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα στη Σίντρα της Πορτογαλίας, επιβεβαίωσαν, για μία ακόμη φορά, την πρόθεσή του να διατηρήσουν την πορεία της πολιτικής τους έως ότου επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού.

Και μπορεί οι αγορές να είναι πεπεισμένες πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους και κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, ωστόσο ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να προεξοφλήσουν τα αντίστοιχα τερματικά επιτόκια της κάθε πλευράς.

Παράλληλα,           οι          πρόσφατες            ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως η χθεσινή υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας τόσο στις ΗΠΑ (ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 46 μονάδες από 46,9 της προηγούμενης ανακοίνωσης έναντι εκτιμήσεων για 47,2) όσο και η αντίστοιχη στην Ευρωζώνη, επαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόβους της ύφεσης ως απότοκο των επιθετικών πολιτικών αύξησης των επιτοκίων, φόβοι που αποτυπώνονται και στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα, με την απόδοση του 2ετούς Αμερικανικού να εκτοξεύεται στο 4.94%.

Η ύφεση λοιπόν, όπως πολλάκις έχει αφήσει ο Πρόεδρος Powell να εννοηθεί, αφενός δεν μπορεί να αποκλειστεί και αφετέρου θα μπορούσε να αποτελέσει και τον εξισορροπητικό παράγοντα μεταξύ της ισχυρής αγοράς εργασίας από τη μία, που εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, και από την άλλη της επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων που από τον περασμένο Μάρτιο έχει οδηγήσει την Fed σε αύξηση τους κατά 500 μ.β. ενώ ο ονομαστικός πληθωρισμός των ΗΠΑ από την κορύφωσή του στα επίπεδα του 9.1% έχει μειωθεί μεν αλλά παραμένει ακόμη στα εξαιρετικά απαράδεκτα υψηλά επίπεδα του 4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, υποχώρησε μεν αλλά παρέμεινε στα υψηλά επίπεδα του 5.5% με τον δομικό δείκτη (δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων) στο 5.4%, παραμένοντας μακριά από το στόχο του 2% και πάνω και από τα τρέχοντα επιτόκια της ΕΚΤ 4 – 4.25%,, αφήνοντας χώρο στους αναλυτές να προεξοφλήσουν μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. για τον Ιούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο τα νομισματικά ζεύγη συνεχίζουν να κινούνται εντός ενός στενού εύρους διακύμανσής, με το EUR/USD να μην βρίσκει τον καταλύτη που θα το οδηγήσει σε διάσπαση των αντιστάσεων της περιοχής του 1.10, ενώ τα επίπεδα στήριξης διατηρούνται στο 1.0847, 1.0759 και 1.0635 τα οποία και έχουν δοκιμαστεί με τη σειρά τους όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα στραφεί κυρίως στις ΗΠΑ, με τη δημοσίευση την Τετάρτη των πρακτικών από την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) του Ιουνίου, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της έκθεσης για την απασχόληση την Παρασκευή να παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις στις αγορές για την πιθανή πορεία της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Fed τον Ιούλιο και την ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων μετά την παύση του Ιουνίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας προεξέχοντος του Προέδρου Powell έχουν δηλώσει πως έως το τέλος του έτους θα χρειαστούν μία με δύο ακόμα αυξήσεις

1 1
Η πολιτική κατευνασμού των Κεντρικών Τραπεζιτών και στο βάθος ο πληθωρισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *