Ελλάδα – ΗΠΑ | Οι 4+1 στόχοι που υπηρέτησε το ταξίδι Μητσοτάκη

Ελλάδα - ΗΠΑ | Οι 4+1 στόχοι που υπηρέτησε το ταξίδι Μητσοτάκη

Πίσω από την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, όπως και από τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, που προηγήθηκε, κρύβεται ένας καλά μελετημένος σχεδιασμός, που φαίνεται να πήρε την υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (εν μέρει ή εν συνόλω, μένει να φανεί): Η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

κείμενο Κώστας Παπαχλιμίντζος

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Καπιτώλιο, «γίνεται γρήγορα ενεργειακός κόμβος για ολόκληρη την περιοχή. Καθώς επιδιώκουμε να αποκτήσουμε γρήγορα εναλλακτικές πηγές από το ρωσικό φυσικό αέριο, η επένδυση στις απαραίτητες υποδομές που θα καταστήσουν δυνατή την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου αποκτά καίρια σημασία. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια».

Πρόσθεσε δε, ότι «θα διασυνδέσουμε τα ελληνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προκειμένου να μεταφέρουμε φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας».

Μία μέρα νωρίτερα, ενώπιον του Τζο Μπάιντεν, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως «η Ελλάδα σχεδιάζει να παίξει σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Πέραν ωστόσο του ενεργειακού, η πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον του Κογκρέσου υπηρέτησε και τέσσερις ακόμα στόχους, που είναι οι εξής:

  1. Η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών δεσμών, μεταξύ των λαών και των ηγεσιών τους. «Οι δεσμοί αυτοί είναι λόγος να γιορτάζουμε και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, αλλά είναι επίσης μια υπενθύμιση, πιστεύω, των κοινών αξιών και πεποιθήσεών μας σε μια εποχή που αυτές δοκιμάζονται για ακόμη μια φορά», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκλεισε λέγοντας: «Σας μεταφέρω εδώ σήμερα τη δέσμευση του ελληνικού λαού ότι στεκόμαστε μαζί, με τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όποτε και όπου είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουμε ότι η ελπίδα που κληροδότησαν οι πρόγονοί μας στον κόσμο πριν από 25 αιώνες θα αντέξει στον χρόνο, και ότι το όνειρο της ελευθερίας για κάθε άνθρωπο σε αυτόν τον πλανήτη δεν θα πεθάνει ποτέ. Ζήτω η φιλία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής!».
  2. Η ανάδειξη της σαφούς και ξεκάθαρης θέσης που πήρε η χώρα μας απέναντι στη ρωσική εισβολή, αλλά και την γενναία υποστήριξη που προσέφερε στην Ουκρανία. «Πήραμε θέση. Κατηγορηματικά. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν. Στείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Στηρίξαμε τους Ουκρανούς με όπλα για να τους βοηθήσουμε να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Και καλωσορίσαμε, με ανοιχτές αγκάλες, πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αναζητώντας ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.<
  3. Η ενημέρωση των 535 βουλευτών και γερουσιαστών των ΗΠΑ για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και η έκκληση να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρέπει, είπε ο κ. Μητσοτάκης με σαφή αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν, «να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει». Συνέχισε δε τονίζοντας: «Και μιλώντας για απροκάλυπτες επιθετικές ενέργειες, σας ζητώ, αγαπητά μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον Ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως είπα χθες στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο».

Για τα δε ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε πως «δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ενώ κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να αναλογιστούν πως

«το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας» και τους ζήτησε να το λάβουν υπόψη τους αυτό «όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».

  1. Ένας ακόμη στόχος ήταν να αναδείξει το ρόλο και τη σημασία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. «Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την ομιλία μου κάνοντας μία ειδική αναφορά σε ένα ακλόνητο δεσμό που θα συνδέει πάντα τις χώρες μας: την Ελληνοαμερικανική κοινότητα», κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, αλλά και μια ξεχωριστή αναφορά σε γνωστούς ομογενείς στις ΗΠΑ.



Χαρακτηριστικό του αντίκτυπου που είχε στην Ουάσινγκτον η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η ιδιαίτερα επαινετική αναφορά της Νάνσι Πελόζι στη συνέχεια. «Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης! Είπα και στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες.

Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Václav Havel με θέμα τη Δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη. Μιλώντας με την Αντιπρόεδρο, συμφωνήσαμε πως όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *