Bάλαμε στη Σειρά 40 Γειτονιές της Αθήνας | Από την Ασχημότερη στην πιο Όμορφη

Bάλαμε στη Σειρά 40 Γειτονιές της Αθήνας |Από την Ασχημότερη στην πιο Όμορφη

Το έχουμε πει και αλλού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η ζωή στην Αθήνα γίνεται όλο και περισσότερο αβίωτη. Παρόλα αυτά δεν είναι το ίδιο αβίωτη σε κάθε πλευρά της. Σε κάποιες γειτονιές παλεύεται, σε κάποιες άλλες δεν την αντέχεις ούτε για μισό ποτό.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Για τον λόγο αυτό κι εμείς επιλέξαμε να κάνουμε ένα μικρό ranking, βάζοντας στη σειρά τις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας και των προαστίων της (βγάλαμε εκτός τον Πειραιά και τις γύρω συνοικίες). Θα δείτε ότι κάποιες από αυτές λείπουν και υπάρχουν διάφοροι γεωγραφικοί ή μη λόγοι γι’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση καταλήξαμε σε 40 συνοικίες της πόλης τις οποίες βάλαμε στη σειρά, από τη χειρότερη στην καλύτερη. Για να σας προλάβω, δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο κριτήριο γι’ αυτήν την κατάταξη.

40) Ελαιώνας

Όποιος πάει δεν επιστρέφει, λέει ένας θρύλος. Η no man’s land στο κέντρο της Αθήνας. Ο Ελαιώνας είναι μία διαχρονικά παρατημένη περιοχή που κατά μία έννοια λειτουργεί σαν την αποθήκη της Αθήνας. Τον χώρο που μπαίνουν τα χριστουγεννιάτικα στις 8 Ιανουαρίου. Δεν έχει καν νόημα να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα. Ναι, πάρκινγκ βρίσκεις εύκολα. Αλλά τι να το κάνεις;

Φωτογραφια: Dimitris Kapantais / SOOC

39) Άλιμος

Ο Άλιμος έχει ένα σαφέστατο πλεονέκτημα: Βλέπει θάλασσα. Αυτό όμως ταυτόχρονα είναι και πρόβλημα, γιατί σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο καλύτερα θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Μία παραλιακή λεωφόρος, αρκετά μοκασίνια. Tελικά δίνει μία αίσθηση ότι θα ήθελε να είναι Γλυφάδα, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Τελευταία, βέβαια, η κατάσταση γίνεται αρκετά καλύτερη.

vits76981604361453.jpg

George Vitsaras / SOOC

38) Κουκάκι

Με πόνο ψυχής τόσο χαμηλά. Μην παρεξηγηθώ. Το Κουκάκι είναι πανέμορφο με τις γειτονιές του και με τα άπειρα μαγαζιά και τη ζωή του. Έχει όμως γίνει τόσο ακραία τουριστικό που τον τελευταίο καιρό μοιάζει σαν σκηνικό θεάτρου. Υπάρχουν μικρές πλατείες, καφενεία, ταβερνάκια και άνθρωποι που δίνουν ακόμη μία ξεχωριστή ταυτότητα. Δυστυχώς, όμως, όλο και λιγοστεύουν πνιγμένοι από τα airbnb και τις αποικιοκρατικές ματιές.

37) Μοσχάτο

Πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή με ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου και πολύ μεγάλη δυσκολία στο παρκάρισμα. Τον τελευταίο καιρό γίνονται κάποιες προσπάθειες αναπλάσεων πλατειών, που κάνουν αρκετά καλύτερη την κατάσταση. Θέλει όμως, ακόμα, πολλή δουλειά.

36) Άγιος Δημήτριος

Μία χαρά είναι ο Άγιος Δημήτριος, θα πουν οι περισσότεροι εκεί έξω και άδικο δεν θα έχουν. Αυτό ακριβώς όμως είναι το πρόβλημα. Είναι τόσο «μία χαρά» που στο τέλος χάνει οποιοδήποτε στοιχείο ταυτότητας. Το ρέμα της Πικροδάφνης δίνει σίγουρα πολλά. Δεν δίνουν, όμως, οι χιλιάδες ολόιδια χτισμένες πολυκατοικίες.

35) Πετρούπολη

Πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, μακριά από οπουδήποτε, με πολύ δύσκολες ανηφόρες, πολύ κακό συγκοινωνιακό δίκτυο και πολλή φασαρία. Παρόλα αυτά δεν μπορείς να μην της αναγνωρίσεις την αίσθηση γειτονιάς που έχει, τους λαϊκούς ανθρώπους και φυσικά την απίστευτη θέα προς το Λεκανοπέδιο.

34) Γλυφάδα

Ναι, ναι. Ξέρω. Τι κάνει εδώ η Γλυφάδα; Έχει θάλασσα, έχει ζωή, έχει ακριβά σπίτια. Το θέμα όμως είναι τι θάλασσα, τι ζωή και τι ακριβά σπίτια έχει.

33) Ζωγράφου

Είναι σαν κάποιος να έχτισε μία γειτονιά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε μία περιοχή που θα έπρεπε απλά να είναι επαρχιακός δρόμος προς το βουνό. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω με την κίνηση, την πρωτοφανή έλλειψη πάρκινγκ και τη διαρκή φασαρία. Από την άλλη είναι πανεπιστημιούπολη, περικυκλώνεται από Υμηττό και Λυκαβηττό, στον δρόμο βλέπεις για κάποιον λόγο ή φοιτητές ή ηλικιωμένους (πράγμα ενδιαφέρον) και οι ανηφόρες της φτιάχνουν μερικές φορές εντυπωσιακό σκηνικό.

32) Παγκράτι

Ό,τι είναι η περιοχή Ζωγράφου, αλλά με περισσότερες επιλογές σε noodles και περισσότερους ηθοποιούς στον δρόμο.

vits44741614531697.jpg

George Vitsaras / SOOC

31) Βύρωνας

Όχι πάρα πολύ μακριά από το κέντρο. Αλλά με τους δρόμους που πρέπει να περάσεις, μοιάζει σαν να αλλάζεις πόλη. Μπόλικη κίνηση, κακή κατάσταση στο πάρκινγκ αλλά χαρακτήρας γειτονιάς με κάποιες ενδιαφέρουσες πτυχές.

30) Αιγάλεω

Επίσης πυκνοκατοικημένη περιοχή που βρίσκεται σχετικά μακριά από το κέντρο. Σε κάποιες περιοχές του δεν υπάρχει ούτε παρτέρι και σε κάποιες άλλες υπάρχει πολύ πράσινο. Έχει πάρα πολλά να δώσει σε όσους μένουν εκεί. Ελάχιστα όμως σε επισκέπτες από άλλους δήμους.

20180312194656_img_21561520878171.jpg

Nikos Libertas / SOOC

29) Αμπελόκηποι-Γκύζη

Νομίζω ότι δεν υπάρχει πουθενά περισσότερη φασαρία και λιγότερος ουρανός από ότι στους Αμπελόκηπους. Παρόλα αυτά, που ομολογουμένως είναι άσχημα, υπάρχει κάτι ξεχωριστό στην περιοχή. Ειδικά το Γκύζη είναι πλήρως παραμελημένο από όλους, αλλά αποτελεί ένα πολύ όμορφο αστικό πεδίο.

28) Ελληνικό

Ας το ομολογήσουμε. Αν δεν υπήρχε το παλιό αεροδρόμιο, θα νομίζαμε ότι το Ελληνικό είναι σουβλακερί στη Νέα Ελβετία. Άσχημο δεν είναι, ως περιοχή. Σε καμία περίπτωση. Δεν χάνεις όμως και πολλά αν δεν το επισκεφτείς.

27) Βοτανικός

Εδώ υπάρχει μία εγγενής δυσκολία. Ο Βοτανικός το βράδυ είναι μία γειτονιά που σε μέρη του έχει πολλή ζωή, κόσμο και ταυτόχρονα μία γαλήνη που σε κάνει να λατρέψεις την έξοδο εκεί. Τα πρωινά μιας καθημερινής, όμως, απλά δεν αντέχεται.

img_34111551872641.jpg

George Vitsaras / SOOC

26) Σεπόλια

Ταυτόχρονα στο κέντρο της πόλης αλλά και στην εξορία της. Αυτή τη στιγμή παίζει να είναι η γνωστότερη γειτονία της Αθήνας σε όλον τον πλανήτη λόγω του Αντετοκούνμπο. Τα Σεπόλια είναι πολύ όμορφα για βόλτα. Χαμηλά σπίτια (δυστυχώς όλο και λιγότερα σπίτια της παλιάς Αθήνας επιβιώνουν), αρκετό πράσινο και μία αίσθηση γειτονιάς. Παρόλα αυτά δύσκολη περιοχή στη διαβίωση με πολλή φασαρία, κίνηση και καυσαέρια.

25) Κάτω Πατήσια

Πολύ περισσότερη φασαρία από τα Άνω και χωρίς το ενδιαφέρον που έχουν οι γειτονιές της Κυψέλης. Παρόλα αυτά true πολυπολιτισμική και κοντά στο κέντρο.

24) Γαλάτσι

Οι απότομες ανηφόρες και κατηφόρες, ο φωτισμός αλλά και η πολεοδομία της περιοχής σε κάνουν σε κάποια σημεία του να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε σκηνικό ταινίας του Lynch. Το πράσινο που υπάρχει είναι επίσης στα συν. Στα πλην ότι είναι πολυπληθές, έχει πολλές αδιάφορες πολυκατοικίες και πολύ κακή συγκοινωνία.

23) Περιστέρι

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να κρίνεις το Περιστέρι με όρους γειτονίας, ακριβώς γιατί είναι περιοχή με μέγεθος κανονικής πόλης. Κατεξοχήν λαϊκός δήμος με τα καλά και τα κακά που μπορεί να έχει αυτό, σε ό,τι αφορά τη διαβίωσή σου εκεί. Σίγουρα, πολύ καλύτερο από αυτό που δείχνει στην πρώτη ματιά.

22) Αγία Παρασκευή

Εδώ έχουμε μία μεσοαστική συνοικία που έχει από όλα αλλά σε μικρό βαθμό. Μοιάζει λίγο με την Κηφισιά αλλά με λιγότερο πράσινο και σίγουρα λιγότερες βίλες. Μοιάζει και λίγο με το Χαλάνδρι αλλά με λιγότερα μαγαζιά. Not great not terrible. Από αυτές που ξεχνάς γρήγορα όταν τις επισκέπτεσαι.

21) Ηλιούπολη

Αν το καλοσκεφτείς, από την Ηλιούπολη δεν λείπει τίποτα. Είναι ταυτόχρονα κοντά στο βουνό και στη θάλασσα, έχει άπλα και όχι καμία τρομερή κίνηση. Από την άλλη όμως δεν έχει και τίποτα το ιδιαίτερο, η ίδια ως περιοχή. Ένα «γιατί όχι;» πλανάται πάνω από την ατμόσφαιρα.

21_19_20180217_tk_40631519041366.jpg

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

20) Κολωνάκι

Ο τρόπος που διαπλέκεται πλέον η αστική τάξη που μένει εκεί με τους επισκέπτες των άλλων περιοχών έχει, αν μη τι άλλο, ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το ίδιο και πολλά κτίρια που θα βρεις με μία βόλτα σου εκεί. Αυτό που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον είναι η απίστευτα βαρετή και κακόγουστη επίδειξη πλούτου που θα βρεις τα Σαββατόβραδα.

19) Άνω Πατήσια

Πιθανόν να είναι το επόμενο hype μέρος μετά την Κυψέλη. Γενικά είναι η πιο 90s γειτονιά της Αθήνας σε βαθμό που γίνεται εντυπωσιακό. Κοντά στο κέντρο, πολύ καλές συγκοινωνίες και αρκετή ζωή. Χάνει πόντους λόγω φασαρίας και πάρα πολλών αδιάφορων πολυκατοικιών του 1960.

18) Καλλιθέα

Μιλάμε για μία από τις πολυπληθέστερες γειτονιές της Αθήνας. H Καλλιθέα δεν έχει τίποτα το πολύ άσχημο. Δεν έχει όμως ούτε τίποτα το φανταστικό, αν και τυπικά πιάνει ο δήμος πιάνει μία τεράστια έκταση. Την αφήνουμε κάπου εδώ στη μέση.

17) Νέο Ηράκλειο

Μοιάζει σαν να έχει χωριστεί στη μέση. Το μισό Νέο Ηράκλειο είναι συνέχεια του Αμαρουσίου, ενώ το άλλο μισό συνέχεια της Νέα Ιωνίας. Έχει καλές συγκοινωνίες, καλό επίπεδο ζωής και αρκετό πράσινο. Χάνει όμως λόγω της πολυμορφίας του στην ταυτότητα.

photo_14-3-21,_14_18_581615722164.jpg

George Vitsaras / SOOC

16) Νέα Σμύρνη

Μεσοαστική συνοικία που πάνω από όλα αφήνει την αίσθηση της γειτονιάς, πιθανώς και λόγω του προσφυγικού της παρελθόντος που παντός ελάχιστα ίχνη έχει αφήσει πλέον. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η γενέτειρα της ιστορικότερης ομάδας των Αθηνών, πλην των τριών μεγάλων.

15) Μαρούσι

Έχει εμπορικά κέντρα, έχει το ΟΑΚΑ, έχει επί της Κηφισίας τα μισά γραφεία της πόλης. Αν τον Χολαργό θα τον ξεχάσεις εύκολα, το Μαρούσι θα είναι από τις πρώτες γειτονιές της Αθήνας που θα θυμηθείς. Παρόλα αυτά, έχει μία πολύ ήσυχη, σχεδόν βαρετή ζωή, ενώ δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο που να την ξεχωρίζει.

14) Μεταμόρφωση

Μέχρι πολύ πρόσφατα πήγαινες εκεί για τις ταβέρνες. Η Μεταμόρφωση είναι πολύ κοντά σε μία αξιοπρεπή επαρχιακή πόλη. Υπάρχει μία βιομηχανική ζώνη προς την Εθνική Οδό, υπάρχουν πολλά πάρκα, ησυχία και ελάχιστες πολυκατοικίες που ξεπερνούν τους τρεις ορόφους. Ανθρώπινα πράγματα.

13) Χολαργός-Παπάγου

Παίζει να είναι η πιο ήρεμη περιοχή των Βορείων Προαστίων. Αν μένεις οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα και σε έβαζαν να αναφέρεις όλους τους δήμους της Αττικής, λογικά θα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που θα ξεχάσεις. Παρόλα αυτά έχει πολλές μικρές και μεγαλύτερες πλατείες, άλση και δασάκια. Γενικά καλό επίπεδο ζωής.

vits20991617452595.jpg

George Vitsaras / SOOC

12) Καισαριανή

Λαϊκή γειτονιά που σε κάθε σημείο της μοιάζει να σέβεται το παρελθόν της. Άβολη από πλευρά τοποθεσίας και σίγουρα με κακές συγκοινωνίες. Παρόλα αυτά κάθε γειτονιά της μπορεί να έχει και κάτι διαφορετικό για να το ξεχωρίσεις. Έχει δε και ένα από τα ωραιότερα πάρκα της πόλης.

11) Νέα Ιωνία

Ξεκάθαρα love or hate περίπτωση. Για να είναι εδώ ξέρετε σε ποιον από τους δύο πόλους βρίσκομαι. Η Νέα Ιωνία είναι πολύ μεγάλης έκτασης και όταν κάνεις μία βόλτα σε αυτή νιώθεις ότι έχεις αλλάξει πέντε γειτονιές και τρεις δεκαετίες. Από το εμπορικό της κέντρο με την πολύ φασαρία και τις 90s ταμπέλες, στα προσφυγικά της Αλσούπολης και τις πολυκατοικίες στα Πευκάκια. Ποτέ δεν βαριέσαι να τη ζεις.

10) Αργυρούπολη

Μπορεί να μη βλέπει θάλασσα, αλλά μάλλον είναι μία από τις ωραιότερες γειτονιές των Νοτίων Προαστίων. Πολύ βασικό ρόλο σε αυτό παίζει ο χαμηλός συντελεστής δόμησης. Τα ψηλά κτίρια είναι ελάχιστα και γενικά περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές της θα δεις πολύ ουρανό.

9) Βριλήσσια

Κάπως αν ενώσεις το Ψυχικό με το Χαλάνδρι θα σου βγουν τα Βριλήσσια. Μία χαρά περιοχή, χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις. Κάτι σαν ταινία που πήρε Όσκαρ σε χρονιά που δεν υπήρχε ιδιαίτερα καλή παραγωγή.

8) Κηφισιά

Η πιο εμβληματική γειτονιά των Βορείων Προαστίων. Στο κέντρο της έχει λίγο περισσότερο κόσμο από όσο θα έπρεπε αλλά προς τα έξω μοιάζει σαν σκηνικό αμερικανικών προαστίων σε 80s horror classic. Αυτό θα το πω καλό μαζί με την πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και το πολύ πράσινο.

7) Νέα Φιλαδέλφεια

Σχετικά κοντά στο κέντρο. Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μία ήσυχη γειτονιά με πολύ πράσινο (έχει και το άλσος), με πολλή ησυχία αλλά και με ζωή στο κέντρο της. Πολλές μονοκατοικίες, ελάχιστες πολυκατοικίες, σχετικά καλό παρκάρισμα (όταν δεν παίζει η ΑΕΚ) και καλό επίπεδο ζωής στα προάστια.

photo_18-04-2020,_23_01_081587246659 (1).jpg

George Vitsaras / SOOC

6) Κυψέλη

Το πιο χαρακτηριστικό πράγμα που έχει η Κυψέλη είναι η περασμένη αρχοντιά της. Από τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές της πόλης αρχιτεκτονικά, gentrificated με έναν τρόπο που ακόμα αντέχεται και σίγουρα με ξεχωριστή ιστορία που φαίνεται σε κάθε βόλτα που κάνεις.

5) Πετράλωνα

Χαμένη μέσα στη μετάφραση, είναι από τις γειτονιές του κέντρου που αντέχουν ακόμα και διατηρούν την ταυτότητά τους παρά το gentrification. Μία σειρά από χαμόσπιτα που συνδυάζονται με παλιά αρχοντικά, θέα και πολύ καλά εστιατόρια στη γύρω περιοχή. Δύσκολα θα αντέξει την πίεση της τουριστικοποίησης. Ας τα απολαύσουμε όσο προλαβαίνουμε.

4) Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί. Είναι μεν βόρεια αλλά ταυτόχρονα δεν έχει τον ίδιο κόσμο που θα βρεις στην Κηφισιά ή το Κολωνάκι. Χάνει πόντους λόγω της υπάρξης γειτονιών που είναι ολόιδιες μεταξύ τους λόγω την κλασικών άσπρων πενταώροφων πολυκατοικιών με πιλοτή και λίγα παρτέρια. Κερδίζει όμως επειδή έχει μία σειρά από πολύ ωραία μέρη για να τα εξερευνήσεις.

vits85091597332118.jpg

George Vitsaras / SOOC

3) Εξάρχεια

Αν δεν έχεις έρθει στην Αθήνα ποτέ, ακούς τα Εξάρχεια και νομίζεις ότι είναι κάτι σαν τη Μόρντορ. Αυτό το λέω σίγουρα ως θετικό. Η γειτονιά έχει αρχίσει να αυξάνει το τουριστικό της κοινό. Αυτό το λέω μάλλον ως αρνητικό. Όλο το ιστορικό τους βάρος με τα προβλήματά της αλλά και με όσα έχει να αφηγηθεί κάθε τοίχο τους.

2) Ψυχικό-Φιλοθέη

Προσπάθησα πολύ να μη γίνει αυτό το ranking κλίμακα τιμών ανά τετραγωνικό. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως είναι πραγματικά όμορφη.

1) Θησείο-Πλάκα

Ναι, οκ, είναι σχεδόν πλέον να μιλάς για «θέα στην Ακρόπολη». H θέα στην Ακρόπολη όμως δεν σταματάει να είναι γαμάτη. Όπως και τα δασάκια γύρω από αυτή (αν δεν σου κλέψουν το κινητό) ή η απονευρωμένη αλλά ακόμα πανέμορφη Πλάκα. Τι να κάνουμε; Είμαστε γραφικοί.

Ακολουθήστε τον Νίκο Σταματίνη στο Instagram.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *