
Η συμφωνία των 350 δισ. δολαρίων που απαιτεί ο Τραμπ από την Ευρώπη – Χωρίς να «βγαίνουν» τα νούμερα
Τι αναφέρει η Wall Street Journal για την ασάφεια του αιτήματος
Ένα νέο μέτωπο ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει πιθανής επιστροφής του στον Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζητά από τις Βρυξέλλες μια εμπορική συμφωνία αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι αυτό το ποσό θα «διορθώσει» την εμπορική ανισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Πού βασίζεται το αίτημα των 350 δισ.;
Το ποσό των 350 δισ. δολαρίων προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγαθά με τις ΗΠΑ το 2023 ανήλθε στα 161 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν συνυπολογιστούν και οι υπηρεσίες, το σύνολο φτάνει περίπου τα 237 δισεκατομμύρια. Άρα, από πού προκύπτει το «έλλειμμα» των 350 δισ. που επικαλείται ο Τραμπ;
Η WSJ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το ποσό αυτό. Δεν αντανακλά ούτε τα επίσημα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου, ούτε κάποια γνωστή μέθοδο υπολογισμού των εμπορικών σχέσεων. Πιθανότατα, αποτελεί έναν πολιτικό στόχο — ένα διαπραγματευτικό εργαλείο και ένα προεκλογικό αφήγημα.
Επιστροφή σε σκληρή γραμμή
Αναλυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ερμηνεύουν τη νέα απαίτηση του Τραμπ ως επιστροφή στη ρητορική των εμπορικών πολέμων της προηγούμενης του θητείας. Τότε, είχε στραφεί κυρίως κατά της Κίνας, όμως είχε αφήσει αιχμές και για τους εμπορικούς «συμμάχους» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τους οποίους κατηγορούσε για «άδικο ανταγωνισμό».
Αντίστοιχες πιέσεις είχαν οδηγήσει σε απειλές για δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, αεροσκάφη και αγροτικά προϊόντα. Τώρα, ο Τραμπ φαίνεται διατεθειμένος να επαναφέρει το ζήτημα με ακόμη πιο επιθετική προσέγγιση.
Αντιδράσεις από Ευρώπη
Πηγές στις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν τίθεται θέμα «επαναγοράς» ή «ισοσκέλισης» εμπορικού ελλείμματος με τρόπο που δεν βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα. Η Ε.Ε. υπερασπίζεται το πλαίσιο εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ ως «δίκαιο και ισότιμο», ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη αντίδραση στα λεγόμενα του Τραμπ.
Πού το πάει ο Τραμπ;
Η νέα απαίτηση μοιάζει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο αφήγημα οικονομικού εθνικισμού, με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο. Η αναφορά στα 350 δισ. δολάρια, ακόμη κι αν δεν στηρίζεται σε επίσημα δεδομένα, λειτουργεί ως συμβολικό εργαλείο πίεσης — προς την Ευρώπη αλλά και προς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
Αυτό που παραμένει ανοιχτό, είναι αν μια τέτοια σκληρή στάση θα υιοθετηθεί και σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ή αν αποτελεί μέρος της γνωστής διαπραγματευτικής τακτικής του Τραμπ.