Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρεις τράπεζες από το City του Λονδίνου, οι οποίες εξετάζουν τη μεταφορά υπηρεσιών τους ενόψει του Brexit στην αρχή του νέου έτους, ενημέρωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ειδικότερα, ο κ. Πατέλης που μίλησε στο οικονομικό δίκτυο με αφορμή την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s, αναφέρθηκε στην επένδυση της Microsoft και επισήμανε ότι η προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στη χώρα ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα βάσει του οποίου εκλέχθηκε η κυβέρνηση.
Υπογράμμισε τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Brexit και το γεγονός ότι θα υπάρξει μεταφορά υπηρεσιών πολλών επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες προς το παρόν, ωστόσο αναφέρθηκε στις προχωρημένες συζητήσεις που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τρία πιστωτικά ιδρύματα τα οποία «θέλουν να διαφοροποιηθούν έξω από το Λονδίνο» ενόψει της αποχώρησης της Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε το σχέδιο προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την προσέλκυση εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών απ’ όλο τον κόσμο με κίνητρο ότι εφόσον μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα θα είναι αφορολόγητο το μισό από το ετήσιο τους εισόδημα.
Τι είναι το City του Λονδίνου
Το Σίτι του Λονδίνου (αγγλικά: City of London) είναι περιοχή του κεντρικού Λονδίνου, πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μολονότι στο Μεσαίωνα συνιστούσε ολόκληρο σχεδόν το Λονδίνο, στις μέρες μας αποτελεί μέρος μόνον της μητρόπολης. Τα σύνορά του έχουν διατηρηθεί αμετάβλητα σχεδόν από συστάσεώς του. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του κεντρικού Λονδίνου, απολαμβάνοντας καθεαυτό καθεστώς πόλης και αποτελώντας ανεξάρτητη ληξιαρχική κομητεία.
Είναι επίσης γνωστό ως Σίτι (City, Πόλη, έτσι αναγράφεται στους χάρτες) ή ως Τετραγωνικό Μίλι (Square Mile), μιας και η περιοχή που καταλαμβάνει είναι λίγο μεγαλύτερη του ενός τετραγωνικού μιλίου (1,12 τ.μίλια/2.90 τ.χλμ.). Οι δύο λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά ως μετωνυμίες για το Χρηματοοικονομικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, μεγάλο μέρος του οποίου εδρεύει στην περιοχή.
Χρηματοπιστωτικό City
Tο City συναγωνίζεται με την πόλη της Νέα Υόρκης για την πρωτιά της χρηματοοικονομικής πρωτεύουσας του κόσμου, καθώς πολλά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν την έδρα τους εδώ.
Το ΄Χρηματιστἠριο του Λονδίνου, η ασφαλιστική εταιρεία Λόιντς και η Τράπεζα της Αγγλίας εδρεύουν στο Σίτι. Πάνω από 500 τράπεζες έχουν γραφεία εδώ, ενώ το City είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς τόπους συναλλαγών σε ευρω-ομόλογα, συνάλλαγμα, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και ασφάλειας ανάμεσα σε άλλα. Η Εναλλακτική Αγορά Επενδύσεων, μια αγορά για συναλλαγές σε μετοχές των μικρότερων εταιρειών, επίσης βρίσκεται εδώ. Πολλές επιχειρήσεις και Νομικοί οίκοι παγκόσμιας εμβέλειας εδρεύουν Στο City . Το 2009, το City αντιπροσώπευε το 2,4% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη αγορά συναλλάγματος στον κόσμο, με μεγάλο μέρος του εμπορίου να διεξάγεται στο City. Από τα 3,98 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιο κύκλο εργασιών, όπως μετρήθηκε το 2009, οι συναλλαγές στο Λονδίνο αντιπροσωπεύουν περίπου τα 1,85 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 36,7% του συνόλου.
Η στερλίνα, το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι το τέταρτο πλέον συναλλασσόμενο νόμισμα και το τρίτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα.
Από το 1991, με την μετακόμιση των βάσεων τραπεζών και συναφών ιδρυμάτων από το City εκεί,το Κανέρι Γουόρφ (Canary Wharf), λίγα χιλιόμετρα ανατολικά στο Δήμο του Τάουερ Χάμλετς (Tower Hamlets), αποτελεί ένα ακόμη κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Λονδίνο.
Παρόλο που και οι δύο περιοχές συνεχίζουν να παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης, φαίνεται πως οι πολιτικές σχεδιασμού της Εταιρείας έκαναν χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να προτιμούν όλο και περισσότερο το Κανέρι Γουόρφ ως τοποθεσία.
Μη Χρηματοοικονομική Διαφοροποίηση του City
Η τάση ανέγερσης κτιρίων για γραφειακή χρήση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται στο City καθώς η Εταιρεία ενθαρρύνει πλέον την οικοδόμηση σπιτιών, όταν και εάν εμφανίζονται διαθέσιμοι χώροι. Το City έχει ως στόχο του την κατασκευή 90 επιπλέον κατοικιών το χρόνο. Κάποιες από τις επιπλέον αυτές κατοικίες στεγάζονται σε προπολεμικά διατηρητέα κτίρια τα οποία είναι ακατάλληλα για χρήση από μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν μεγάλο μέρος της υπάρχουσας απασχόλησης.
Από τη δεκαετία του 1990, το City έχει διαφοροποιηθεί από την γραφειακή αποκλειστικά χρήση κτιρίων και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, πολλά ξενοδοχεία και το πρώτο πολυκατάστημα της πόλης άνοιξαν τη δεκαετία του 2000. Ένα εμπορικό κέντρο προστέθηκε κοντά στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου τον Οκτώβριο του 2010. Ωστόσο, μεγάλα τμήματα του City παραμένουν αδρανή τα Σαββατοκύριακα, ειδικά στο ανατολικό του τμήμα, με καταστήματα, παμπ και καφετέριες να παραμένουν κλειστά τις μέρες αυτές.