Μακρόν | Δεν έρχεται την 25η Μαρτίου διότι ΔΕΝ θα αγοράσουμε γαλλικές φρεγάτες;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:54 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Μακρόν | Δεν έρχεται την 25η Μαρτίου διότι ΔΕΝ θα αγοράσουμε γαλλικές φρεγάτες;

Στην ακύρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, που θα γινόταν στο πλαίσιο της επετείου της 25ης Μαρτίου, προέβη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της απότομης επιδείνωσης της υγειονομικής εικόνας στη Γαλλία και της απόφασης για επιβολή αυστηρού lockdown για ένα μήνα στο Παρίσι και σε άλλες 16 περιοχές. Αντί του προέδρου θα παραστεί τελικά η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί.

Τη σχετική απόφαση για το αυστηρό lockdown δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο πανδημικό κύμα και η επιδημιολογική κατάσταση επιβάλλει τη λήψη αυστηρών μέτρων». Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να ταξιδέψει και να στείλει λάθος μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του, την ώρα που οι Γάλλοι πολίτες βρίσκονται σε αυστηρό lockdown.

Νωρίτερα, άλλωστε, η περιφερειακή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, όπου τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται για τρίτη κατά σειράν εβδομάδα. Την Αθήνα, ωστόσο, αναμένεται να επισκεφθεί στις 24 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, αλλά και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος. 

Ο Μακρόν δεν έρχεται, στέλνει όμως 4 Rafale

Ενα σμήνος από τέσσερα Rafale της Armee de l’Air et l’Espace έχει προγραμματισθεί να πετάξει μαζί με ελληνικά F-16 και Mirage καθώς και με αμερικανικά F-16 (από αμερικανική βάση στην Ιταλία) στον Αττικό Ουρανό, τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Μαζί με τα μαχητικά, θα εμφανιστεί και ένα γιγαντιαίο ιπτάμενο τάνκερ (KC-35) της USAF, που αυτές τις ημέρες σταθμεύει στη Σούδα

Για ποιο λόγο δεν έρχεται όμως ο Μακρόν

Τα γεγονότα και τις επίσημες ανακοινώσεις τις παραθέσαμε. Ωστόσο αυτό που απασχολεί τους διπλωμάτες είναι τι κρύβεται (αν κρύβεται κάτι) πίσω από την ακύρωση της τελευταίας στιγμής από το Γάλλο Πρόεδρο.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έμαθε ότι οι γαλλικές φρεγάτες Belh@rra δεν θα είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνδυασμό με τα γεγονότα του καλοκαιριού (μη υπογραφή ρήτρας αμυντικής συνδρομής) φαίνεται πως ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν δεν αισθάνεται την ανάγκη να έρθει στην Ελλάδα. Η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας αρκεί.

Αναλυτής που μίλησε στην ιστοσελίδα μας ανέφερε πως : «με λίγα Rafale παίρνεις υπουργό, αν θες Πρόεδρο πρέπει να αγοράσεις κάτι παραπάνω».

Φυσικά όλα αυτά παραμένουν εικασία. Ωστόσο όλοι αναρωτιόμαστε το ίδιο. Αν τον καλούσε μία άλλη χώρα τον Πρόεδρο Μακρόν ( το Ισραήλ πχ) θα αντιδρούσε το ίδιο;

Μακάρι τα όσα έγιναν να είναι όπως οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν και να μην πρόκειται για δυσαρέσκεια ενός συμμάχου μας.

3 thoughts on “Μακρόν | Δεν έρχεται την 25η Μαρτίου διότι ΔΕΝ θα αγοράσουμε γαλλικές φρεγάτες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *