Nα καθησυχάσει τον προβληματισμό που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ γύρω από την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων, και ιδιαίτερα των ελληνοτουρκικών, εν αναμονή και της άφιξης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χ. Φιντάν στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου, επιχειρεί το κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στον απόηχο της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος από την Κύπρο, άφησε αιχμές περί υποχωρητικότητας, βασική προτεραιότητα του επιτελείου είναι να μην υπάρξουν βουλευτές, οι οποίοι θα πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησε ο Μεσσήνιος πολιτικός, με στόχο να αναλάβουν νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη αρμοδίως το μήνυμα ότι καλόν θα ήταν να εξαιρέσουν τα εθνικά από τα θέματα στα οποία θέλουν να πιέσουν τους υπουργούς.
Ταυτοχρόνως, αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει τους γαλάζιους υπουργούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τυχόν αγωνίες συναδέλφων του της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα πόντο πίσω σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Από όσα διακινούνται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, παρά την αρχική φημολογία των προηγούμενων ημερών ότι υπάρχει κινητικότητα για την κατάθεση νέας ερώτησης, αυτή τη φορά για τα εθνικά θέματα, τελικώς φαίνεται να επικρατούν δεύτερες σκέψεις, και προσώρας η πρωτοβουλία να μπαίνει στο συρτάρι.
Ταυτόχρονα με την γαλάζια κοινοβουλευτική Ομάδα, οι επιτελείς της ΝΔ έχουν το βλέμμα στραμμένο στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και ακροδεξιά της κυβερνητικής παράταξης, τα οποία, σταθερά μετά τις ευρωεκλογές, συγκεντρώνουν ποσοστό που αγγίζει το 20%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η Νίκη είναι οι βασικοί υποδοχείς της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων της ΝΔ για την κυβερνητική πολιτική.
Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, η κυβερνητική παράταξη μετέβαλε τη μέχρι σήμερα στάση της και από τη θέση «δεν ασχολούμαστε με γραφικότητες», πέρασε στους «κεραυνούς» του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη « για τους πατριώτες της φακής» αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη για την πρόεδρο της Φωνής Λογικής Αφρ. Λατινοπούλου.
Το επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών για την αλλαγή πλεύσης ήταν ότι δεν μπορεί πλέον να αφήνονται αναπάντητοι οι ψευδείς ισχυρισμοί. Για την ουσία της αλλαγής στρατηγικής, υπάρχουν δύο αναγνώσεις:
- Η πρώτη, λέει ότι «χτυπώντας» η κυβέρνηση την κ. Λατινόπουλου, διευκολύνει τον στόχο της Φωνής Λογικής να αυξήσει τα ποσοστά της, αφαιρώντας δύναμη από την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου. Κάτι, που σύμφωνα πάντα με αυτή την ανάγνωση, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στη ΝΔ, στην περίπτωση που χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο στις επόμενες εκλογές.
- Η δεύτερη ανάγνωση θεωρεί εντελώς λανθασμένη την αλλαγή της γαλάζιας τακτικής, διότι έτσι ενισχύεται η εντύπωση ότι η κ. Λατινοπούλου γίνεται αξιοσημείωτη «παίκτρια». Και αυτό, μπορεί η ΝΔ να το βρει μπροστά της.