Τυρί:Ξοδέψαμε 4,2 δισ. ευρώ για εισαγωγές στη 10ετία

τυρί

Όσο καλά κι αν βελτιώνονται οι εξαγωγές μας, φαίνεται πως έχουμε μία τεράστια οικονομική αιμορραγία στο τυρί. Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά μιλάμε για 4,2 δις ευρώ!

Παραδοσιακά η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση και ακολουθούν η Γαλλία, η Ισλανδία, η Γερμανία και η Ελβετία.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Ας δούμε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Στο σύνολο την τελευταία 10ετία η Ελλάδα “επένδυσε” πάνω από 4,18 δισ. ευρώ (για το 2019 υπάρχουν στοιχεία 11μήνου) για την αγορά τυροκομικών προϊόντων. Σκοπός ήταν να καλύψει αφενός τις ανάγκες της και αφετέρου να επανεξάγει κάποια εξ αυτών.

Όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί στις 6 από τις 10 εξεταζόμενες χρονιές η αξία είναι άνω των 400 εκατ. Ιστορικό χαμηλό είχαμε το 2015 (389,26 εκατ. Ευρώ) και αντίστοιχα υψηλό το 2017 (457,76 εκατ).

Στοιχεία άξιας προσοχής

Το τυρί με τη μεγαλύτερη αξίας εισαγωγών -¼ του συνόλου το 2010 ή το 1/3 του συνόλου πέρυσι- είναι το γκούντα και ακολουθεί το Edam. Αμφότερα τυριά έχουν χαμηλή τιμή κάτι που δικαιολογεί τις θέσεις τους.

Το μεν τυρί γκούντα κινήθηκε το 2010 σε τιμή εισαγωγής στα 2,63 ευρώ το κιλό, 3,13 ευρώ το κιλό το 2011, 3,14 ευρώ το κιλό το 2017 και 2,99 ευρώ το κιλό πέρυσι.

Στο δε Edam, η μέση τιμή για ένα κιλό σε επίπεδο εισαγωγών, κινήθηκε στα 2,87 ευρώ το 2010, 3,1 ευρώ το 2011, 3,11 ευρώ το 2017 και 2,99 ευρώ πέρυσι.

Σε επίπεδο 10ετίας το τυρί που δέχθηκε πιέσεις σε επίπεδο αξίας ήταν η Grana padano, parmigiano reggiano.

Ενώ είχε εισαγωγές 18,285 εκατ. ευρώ το 2010, αυτές υποχώρησαν το 2014 στα 14,519 εκατ. Ευρώ. Κατάφεραν πάντως να ξεπεράσουν το περσινό ενδεκάμηνο σε αξία τα 20,515 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές Camembert και Brie, αυτές άγγιξαν το περσινό ενδεκάμηνο τα 1,496 εκατ. ευρώ, από 1,544 εκατ. ευρώ το 2018 και 1,071 εκατ. ευρώ το 2010.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *