Η Αλγερία ‘κλέβει’ την ιταλική ΑΟΖ. Οργή στη Ρώμη

Αλγερία Σαρδηνία

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει προβλήματα με την οριοθέτηση της ΑΟΖ της, λόγω γειτόνων. Φαίνεται πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ιταλία με την Αλγερία στη θάλασσα της Σαρδηνίας.

Η Γεωγραφία της Σαρδηνίας

Η Σαρδηνία (Sardegna) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα (μετά τη Σικελία και πριν την Κύπρο) και αυτόνομη περιοχή της Ιταλίας, με επίσημη ονομασία Regione Autonoma della Sardegna / Regione Autònoma de Sardigna (Αυτόνομη Περιφέρεια Σαρδηνίας).

Η Σαρδηνία βρίσκεται στα δυτικά της Ιταλίας και περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στα ανατολικά βρέχεται από την Τυρρηνική θάλασσα και στα δυτικά από τη Θάλασσα της Σαρδηνίας και χωρίζεται από την Κορσική με τον πορθμό Μπονιφάτσιο. Καλύπτει έκταση 24.100 τ.χλμ. και πληθυσμό τα 1,66 εκατομμύρια.

Η περιφερειακή πρωτεύουσα είναι το Κάλιαρι.

Sardinia Provinces el
View Wikimedia Commons 

Η εμπλοκή της Αλγερίας

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα γεωγραφικά στοιχεία που παραθέσαμε η Σαρδηνία παίζει τεράστιο ρόλο στη χάραξη της ιταλικής ΑΟΖ. Εδώ εμπλέκεται η Αλγερία.

Η παλιά γαλλική αποικία, έφθασε στα ύδατα της Σαρδηνίας το 2018, διακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, διευρύνοντας τα όριά της έως ότου ‘έφτασε’ στις νοτιοδυτικές ακτές της Σαρδηνίας. Η Αλγερία δηλαδή, ως άλλη Τουρκία, μείωσε την ΑΟΖ της Ιταλίας.

Μια απόφαση που ελήφθη μονομερώς και χωρίς αντιπαράθεση με άλλα γειτονικά κράτη, παραβιάζοντας τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση σαφώς δεν πέρασε απαρατήρητη και αμφισβητήθηκε από την Ιταλία ενώπιον του ΟΗΕ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν συνομιλίες αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση.

sadnia with label.1

Πώς πιέζει την Ιταλία η Αλγερία

Η μονομερής πράξη της Αλγερίας μπορεί να μην έχει γίνει αποδεκτή από την Ιταλία, ωστόσο η αφρικανική χώρα ασκεί πιέσεις στους κατοίκους της Σαρδηνίας με δύο τρόπους.

Αφενός μεν χρησιμοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές ως μοχλό πίεσης στην τοπική, ιταλική κοινωνία. Οι ροές δεν είναι μεγάλες, ωστόσο οι Σαρδήνιοι ανησυχούν για το τι θα γίνει όταν φτιάξει ο καιρός και θα μπει η Άνοιξη.

Αφετέρου δε οι Αλγερινοί εμποδίζουν τους ψαράδες της Σαρδηνίας να αλιεύσουν σε ιταλικά χωρικά ύδατα, δηλώνοντας πως ανήκουν στην αλγερινή ΑΟΖ. Μάλιστα οι ψαράδες δηλώνουν ανήσυχοι. «Είναι μια ανησυχητική κατάσταση» – εξηγεί ο Giovanni Loi, επικεφαλής του αλιευτικού τομέα της Agci Sardegna  στο sardiniapost. Συνεχίζει λέγοντας: «και επειδή μας δημιουργεί οικονομική ζημιά και επειδή είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Η ιταλική κοινή γνώμη το ξέρει; Οι Ιταλοί πολιτικοί τι λένε;

Αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ιταλίας, μέχρι πρόσφατα, ήταν άγνωστο στο ιταλικό κοινό.

To θέμα έφερε στην επιφάνεια ο Ρικάρντο Μολινάρι (Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας από το 2018) με ερώτησή του στον Φεντερίκο Ντ’ Ίνκα, Υπουργό της κυβέρνησης.  Ο Μολινάρι ανήκει στη Λέγκα του Βορρά ενώ ο Ντ’ Ίνκα στο Κίνημα των 5 Αστέρων.

 Η ερώτηση ήταν τι κάνει η κυβέρνηση για το θέμα με τον Υπουργό να κάνει μία ιστορική αναδρομή των ιταλικών κινήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν έγγραφα ή προφορικά διαβήματα στην Αλγερία. Η κοινή γνώμη θεωρεί πως οι κινήσεις είναι μηδαμινού αποτελέσματος, καθώς η Αλγερία συνεχίζει να θεωρεί τη θάλασσα της Σαρδηνίας, δική της.

Η Λέγκα κάνει λόγο για εισβολή

Μάλιστα στη συζήτηση ενεπλάκη κι ο Κλαούντιο Μπόργκι (βουλευτής με τη Λέγκα) ο οποίος έκανε λόγο για εισβολή : «Μπροστά σε μια εισβολή στα χωρικά ύδατα που αντιμετωπίζει ένα μέρος της Σαρδηνίας από την Αλγερία, υπάρχει μια επιστολή, κάτι διάλογοι και ίσως κάτσουμε και σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων”. Το ειρωνικό του ύφος είναι ενδεικτικό της σκληρής στάσης που η Λέγκα επιδιώκει.

Συνέχισε δε λέγοντας : «Δεν έχουμε ούτε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τους Αλγερινούς. Ενώ γράφουμε επιστολές ή καθόμαστε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, η Αλγερία συνεχίζει να έχει τη θάλασσά μας ως δική της και οι μετανάστες να φθάνουν.»

H εμπλοκή της Γαλλίας

 Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η αλγερινή κίνηση ξεκίνησε το 2018 επισήμως, που σημαίνει ανεπίσημες κινήσεις ετών.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παρασκηνιακές εμπλοκές τρίτων παραγόντων. Ας ξεκινήσουμε από τη Γαλλία η οποία φαίνεται να είναι ευχαριστημένη με τη διεύρυνση της αλγερινής ΑΟΖ εις βάρος της ιταλικής.

Η εμπλοκή της ΕΝΙ

Το ίδιο φαίνεται να αισθάνεται και η ΕΝΙ. Η ιταλική κυβέρνηση κατέχει χρυσό μερίδιο 30,303% στην εταιρεία, το 3.934% κρατείται μέσω του κρατικού δημόσιου ταμείου και το 26.369% κρατείται μέσω της Cassa Depositi e Prestiti. Ένα άλλο 2,012% των μετοχών ανήκει στην People’s Bank of China. Η εταιρεία αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη μετοχών της Euro Stoxx 50. Φαίνεται πως το ιδιωτικό σκέλος της ΕΝΙ επιθυμεί να έχει η Αλγερία διείσδυση στη θάλασσα της Σαρδηνίας.

Πώς όμως φτάνουμε στο σημείο η Γαλλία και η ΕΝΙ να είναι υπέρ της Αλγερίας; ο λόγος είναι οι οικολογικοί περιορισμοί.

Η ΕΕ έχει πολύ αυστηρότερο πλαίσιο για την οικολογία και κατ’ επέκταση και για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων από τη βορειοαφρικανική χώρα. Οι πληροφορίες θέλουν Γαλλία κι ΕΝΙ να είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την Αλγερία ως Δούρειο Ίππο για τα κοιτάσματα στην περιοχή. Με πιο χαλαρούς περιβαλλοντολογικούς νόμους θεωρούν πως θα έχουν μέγιστα κέρδη.

Η ιταλική Eni και η αλγερινή Sonatrach ανανέωσαν το συμβόλαιό τους για προμήθεια φυσικού αερίου ως το 2027 συν δύο ακόμη χρόνια κατ’ επιλογή.

Σημειώνεται ότι η μεταξύ τους συνεργασία έχει φτάσει πλέον αισίως τα 40 έτη και περιλαμβάνει τόσο την προμήθεια αερίου, όσο και κοινά έργα υποδομών. Σύμφωνα με την Eni, το συμβόλαιο αυτό καλύπτει περί το 15% των εισαγωγών της Ιταλίας σε αέριο. (Πηγή)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Sonatrach, δήλωσε τον Μάρτιο του 2018 ότι η επιχείρησή του μελετά την σεισμική φύση των ακτών ορισμένων περιοχών πριν ξεκινήσει τις γεωτρήσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι οι εταίροι της Sonatrach, όπως οι Anadarko, Total, Eni και Statoil, ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Αλγερίας.Οι φυσικοί πόροι της Αλγερίας αποτελούνται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιδηρομετάλλευμα, φωσφορικά άλατα, ουράνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο. (Πηγή)

Η Τουρκία παίζει ρόλο;

Τέλος, φαίνεται πως και η Τουρκία εμφανίζεται παρασκηνιακά να κινείται. Η Τουρκία έχει επενδύσει στην Αλγερία 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και στόχος της Άγκυρας είναι να αυξήσει αυτό το νούμερο.

Οι πληροφορίες λένε πως το τουρκολιβικό σύμφωνο για τις ΑΟΖ ήταν αποτέλεσμα της μη-αντίδρασης της Ιταλίας στην μονομερή πράξη της Αλγερίας, το 2018. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να ωθούσε την Αλγερία προς αυτή την κατεύθυνση με υποσχέσεις στήριξης σε περίπτωση εμπλοκής.

Φαίνεται πως η Ιταλία ήταν το test-drive για τα όσα ακολούθησαν. Εάν όμως η Ιταλία και κατά πώς φαίνεται η Ελλάδα, έχουν τόσο ανέτοιμη διπλωματία φαίνεται πως θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα και στις δύο χώρες.

3 thoughts on “Η Αλγερία ‘κλέβει’ την ιταλική ΑΟΖ. Οργή στη Ρώμη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.