φυσικού αερίου, υγροποιημένου αερίου

Εκπλήξεις και ανατροπές είχαμε στην αγορά φυσικού και υγροποιημένου αερίου (LNG).

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η μεγάλη αλλαγή τα τελευταία δύο χρόνια, στην αγορά ενέργειας ήταν η πτώση των τιμών του υγροποιημένου αερίου. Μπήκαν σε παραγωγή νέα projects σε ΗΠΑ και Αυστραλία με αποτέλεσμα υπερπροσφορά χωρίς αντίστοιχη υπερζήτηση.

Aς εξετάσουμε λίγο τα της Ελλάδας. Η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου δημιούργησε νέα δεδομένα. Αυτό οδήγησε σε ανακατανομή των μεριδίων της αγοράς και για το LNG και για τις εισαγωγές αερίου εν συνόλω.

Το 2019, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις εισαγωγές αερίου είχε η Mytilineos, η οποία πραγματοποίησε το 37% των συνολικών εισαγωγών και το 50,2% των εισαγωγών LNG. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση αερίου πέρυσι κατέγραψε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα επίπεδα των 60TWh, εκ των οποίων το 30,92% ήταν εισαγωγές LNG και το υπόλοιπο εισαγωγές αερίου αγωγών.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως κατά το 2019 το LNG να αντιπροσωπεύει για πρώτη φορά το 50% της συνολικής κατανάλωσης. Εισαγωγές LNG πραγματοποίησαν πέρυσι στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας συνολικά 6 εταιρείες. Συγκεκριμένα τα περισσότερα φορτία έφερε η Mytilineos η οποία έχει και το 50,2% της αγοράς LNG. Ακολουθεί η ΔΕΠΑ με 26,1% και 8,06TWh, ενώ αξιοσημείωτα μερίδια εμφανίζουν η Elpedison (12,4% και 3,84TWh)  η ΔΕΗ (7,6% και 2,35TWh), ο Ήρωνας (2,4% και 0,75 TWh) και η Motor Oil (0,4% και 0,4TWh).

Το 2020 είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στα τέλη του 2020, θα μετρά τους πρώτους μήνες ζωής του, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μία σημαντικότατη εξέλιξη. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Θυμηθείτε το άρθρο μας για την ESMA και τις πιθανές αλλαγές το 2020.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours