ZIRAAT | Πώς διαχειρίζεται η Τουρκία τα οικονομικά της μειονότητας στη Θράκη | Ο ρόλος της τράπεζας ZIRAAT

mageireuetai sugkuriarxia sti thraki me eksisosi tou moufti me ton patriarxi

Ο ρόλος της τουρκικής τράπεζας ZIRAAT τα τελευταία 100 χρόνια από τη Μικρά Ασία μέχρι τη Δυτική Θράκη – Οι Τούρκοι επενδυτές και οι Έλληνες «μπροστινοί».

Ό,τι κενό αφήνει το Ελληνικό Κράτος στη Θράκη προσπαθεί να το καλύψει το Τουρκικό Κράτος! Ας το συνειδητοποιήσει καλά η Αθήνα.

Η Άγκυρα καραδοκεί παντού σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής της Δυτικής Θράκης και παρεμβαίνει παντοιοτρόπως σε όλα τα εργαλεία που διαθέτει κυρίως διπλωματικά και οικονομικά.

Για παράδειγμα, χτες φωτίσαμε το πρόβλημα των νέων από τη Σταυρούπολη και την Ξάνθη που τη δεκαετία του 2000 με δάνεια επένδυσαν σε μικρές έξυπνες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού πάνω στο Δέλτα του Νέστου. Ξαφνικά η ΤΡΕΝΟΣΕ έκοψε το δρομολόγιο και οι επιχειρήσεις μαράζωσαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρωθούν τα δάνεια τα οποία κοκκίνισαν και τα πήραν τα funds και τώρα τους κυνηγάνε τα κοράκια.

Ένας εξ αυτών των νέων από την Σταυρούπολη που τον κυνηγάνε τα κοράκια να του πάρουν το σπίτι των προγόνων του που είχε βάλει υποθήκη για να φτιάξει ελαφρά – εναλλακτικά καταλύματα στο Νέστο μας λέει με αγανάκτηση: « Ειλικρινά πολλές φορές σκέφτηκα να πάω στην Ξάνθη και να περάσω την πόρτα της ZIRAAT»

– ZIRAAT; Ρωτάω με απορία.

Ο Νίκος ο Λυκούδης, που με συνοδεύει σ αυτό το μακρύ ταξίδι στη Θράκη με τις απότομες στροφές και τις άπειρες παγίδες, απαντάει ξερά : ZIRAAT είναι η τουρκική Τράπεζα. Θα σου εξηγήσω μετά…

1 Genis Sube ATM

Το «μάθημα» του Νίκου ιδιαιτέρως διαφωτιστικό:

Η οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στη Θράκη πήρε σάρκα και οστά το 2008 με το άνοιγμα υποκαταστημάτων της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, της ZIRAAT, σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Με τη βοήθεια του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής συντεταγμένα τα υποκαταστήματα έκαναν έφοδο στο μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής προκειμένου να γίνουν πελάτες της Τράπεζας. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Τα υποκαταστήματα της τουρκικής τράπεζας άρχισαν να γεμίζουν με πελάτες και με καταθέσεις εκατομμυρίων σε βάρος των Ελληνικών τραπεζών. Επί το πλείστον χρήματα που έφερναν οι μετανάστες Πομάκοι στην Ευρώπη που ως άριστοι τεχνίτες στην αμμοβολή είναι δυσεύρετοι και καλοπληρωμένοι στα ναυπηγεία της Γερμανίας και στα υπόλοιπα της βόρειας Ευρώπης».

– Θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε Ότο η ZIRAAT είναι το οικονομικό χέρι του προξενείου;

Καθόλου υπερβολή, η πραγματικότητα είναι.

Σήμερα θα είναι παράδοξο μουσουλμανική οικογένεια να μην έχει στην κατοχή της λογαριασμό της ZIRAAT. Στους καφενέδες των μουσουλμανικών χωριών οι άντρες επιδεικνύουν μεταξύ τους τα βιβλιάρια καταθέσεων ως μια ένδειξη νομιμοφροσύνης στη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Το Τουρκικό Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής για άλλη μια φορά έπαιξε αποφασίστηκα τον ρόλο του. με επιτυχία στην περιοχή».

– Στα υποκαταστήματα της ZIRAAT εργάζονται και χριστιανοί;

Στην Κομοτηνή και την Ξάνθη όχι. Οι διευθυντές των υποκαταστημάτων έρχονται απευθείας από την Τουρκία, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό είναι ντόπιοι της μειονότητας Έλληνες μουσουλμάνοι κυρίως πομακικής καταγωγής.

Η ZIRAAT εδώ στη Θράκη κάνει συγκεκριμένη πολιτική. Προσφέρει με ευνοϊκούς όρους στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια σε μουσουλμάνους της περιοχής. «Σαρώνει» με τις προσφορές που κάνει με τα χαμηλότοκα καταναλωτικά δάνεια, τους τα δίνει με 3% επιτόκιο ενώ την ίδια ώρα οι Ελληνικές τράπεζες τα δίνουν με 16%».

Η ZIRAAT και τα ματωμένα χρήματα των Ελλήνων της Μικρά Ασίας, της Πόλης και της Κύπρου…

ziraat_bank_thraki1.jpg

Ο Νίκος ξεροκαταπίνει και σαν να θέλει κάτι να μου πει αλλά το σκέφτεται. «Τα φιλτράρεις και σ εμένα, βρε παλιοΚΥΠατζή» του λέω και αφού μου ρίχνει μια πονηρή ματιά, μου λέει «λέγονται και γράφονται πολλά για την ιστορική πορεία της ZIRAAT. Διάβασε εδώ :

«Μετά το τέλος του Μικρασιατικού Πολέμου, η τράπεζα ήταν ο κύριος αποδέκτης και σφετεριστής των περιουσιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ίδια Τράπεζα ήταν επίσης ο αποδέκτης των τεράστιων ποσών που εισπράχθηκαν από το Τουρκικό Κράτος με τον περιβόητο φόρο περιουσίας (Varlik Vergisi) την περίοδο 1942 – 1944, με τον οποίο καταληστεύθηκαν οι Έλληνες της μειονότητας της Κωνσταντινουπόλεως…. Την επόμενη δεκαετία, κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959) η Ziraat Bankasi ίδρυσε την Αγροτική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της τότε ΚΥΠ, ήταν άντρο Τούρκων πρακτόρων».

Μάλιστα, «μια χαρά και δυο τρομάρες»…

Τουρκικές επενδύσεις στην Ενέργεια με «μπροστινούς» στη Δυτική Θράκη

ziraat_bank_thraki2.jpg

Η ZIRAAT είναι η κορυφή της οικονομικής πυραμίδας του έχει στήσει η Άγκυρα στην Δυτική Θράκη. Μεγάλες τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Real Estate προσπαθούν να έχουν λόγο και να επενδύουν στην περιοχή ξεπερνώντας τις απαγορεύσεις της ελληνικής νομοθεσίας που δεν επιτρέπει αγορά ακινήτων από Τούρκους υπηκόους στη Θράκη. Δόξα τον Θεό (Χριστό ή Αλάχ) υπάρχουν και οι πρόθυμοι Έλληνες εργολάβοι που μπαίνουν «μπροστινοί» και εμφανίζονται ως επιχειρηματίες με τουρκικά κεφάλαια.

Όπως μου έλεγε ο Νίκος συχνά – πυκνά εμφανίζονται τουρκικές εταιρείες που προσπαθούν να αγοράσουν τοποθετημένα φωτοβολταϊκά σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν τον σκόπελο του παραπάνω νόμου.

ziraat_bank_thraki3.jpg

Επίσης, Μουσουλμάνοι έμποροι της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο τροφίμων εισάγουν μεγάλες ποσότητες τουρκικών προϊόντων και τροφοδοτούν τα μουσουλμανικά καταστήματα. Όλα αυτά τα προϊόντα που εξάγονται προς Ελλάδα επιδοτούνται από το τουρκικό κράτος. Μάλιστα επειδή η ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή γαλακτοκομικών και ζωικών προϊόντων από τρίτες χώρες, οι μεγάλες τουρκικές εταιρείες του κλάδου έφτιαξαν αντίστοιχα εργοστάσια στην Ε.Ε. και έτσι μέσω αυτών εφοδιάζουν όλους τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ε. Ε, όπως και την Ελλάδα χωρίς κανένα εμπόδιο.

Ας το καταλάβει καλά η Αθήνα! Η έλλειψη ελληνικών κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων στη Δυτική Θράκη αφήνει μεγάλο κενό για οικονομική έφοδο της Τουρκίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *