Ευρωεκλογές 2024 | Οικονομία και καθημερινότητα στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής εκστρατείας | Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους Βελόπουλου, Νατσιού

Ευρωεκλογές 2024 | Οικονομία και καθημερινότητα στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής εκστρατείας | Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους Βελόπουλου, Νατσιού

Ανεβάζουν ταχύτητα στην κυβέρνηση με ένα μπαράζ περιοδειών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να υπογραμμίσει το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου στην κυβέρνηση τονίζουν την ανάγκη να σταλεί μήνυμα σταθερότητας και ξορκίζουν το ενδεχόμενο μιας ψήφου διαμαρτυρίας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ανοδική πορεία και φαίνεται πως μπορεί να πετύχει ανάλογο ποσοστό με τις τελευταίες ευρωεκλογές (τότε είχε 33.12%). Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο πως σύμφωνα με τις μετρήσεις ένα ποσοστό ψηφοφόρων σκέφτεται να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές και το γεγονός αυτό έχει χτυπήσει καμπανάκι στην κυβέρνηση (που θέλει να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης).

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει μπροστά μια διπλή ατζέντα με θέματα οικονομίας και καθημερινότητας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο οικονομικό πεδίο από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, που άλλωστε αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται σε μόνιμα μέτρα στήριξης (π.χ. αυξήσεις μισθών και συντάξεων) αλλά και στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τρέξουν πρόσθετα μέτρα στην οικονομία – για παράδειγμα μείωση των εργοδοτικών εισφορών- ανάλογα βέβαια και με τα οικονομικά δεδομένα.

Ταυτόχρονα, έμφαση δίνεται σε μία ατζέντα καθημερινότητας και ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με την παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια.

Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στείλουν μήνυμα πως έχουν πέσει οι ρυθμοί ενόψει ευρωεκλογών και δρομολογούνται μια σειρά κινήσεων (ψηφιακό σχολείο, εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια κ.α). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σειρά περιοδειών στην Βόρεια Ελλάδα, όπου κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταγράψει υψηλά ποσοστά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Οι αναφορές στο δεξιό ακροατήριο

Στο γαλάζιο στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος να στρέφονται προς άλλα κόμματα στα δεξιά, επειδή θέλουν να στείλουν … μήνυμα στην κυβέρνηση.

Σήμερα 17 Μαΐου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας, «προπύργια» επίσης της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης στις εθνικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές που έκανε χθες από την Κατερίνη σε όσους κοιτούν προς τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ..

«Να κάνω μία σύντομη ειδική αναφορά σε αυτούς που μας ασκούν κριτική είτε γιατί δεν είμαστε, λέει, αρκετά πατριώτες είτε γιατί δεν είμαστε αρκετά χριστιανοί. Στους δεύτερους θα πω πολύ απλά ότι χριστιανόμετρο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και τις σχέσεις μας με την πίστη και την ορθοδοξία δεν θα επιτρέψουμε να τις καπηλευτεί κανείς και κανένα κόμμα. Και νομίζω ότι σε όλους αυτούς απάντησε πολύ λιτά, αλλά και αυστηρά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Σε αυτούς, δε, που ισχυρίζονται ότι είναι πιο πατριώτες από εμάς, θα τους πω μόνο ότι ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Σε αυτούς που θωράκισαν την άμυνα της χώρας, σε αυτούς που ενίσχυσαν το κύρος της χώρας… Σε αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν ότι διπλωματία σοβαρή δεν κάνεις με φωνές και κορώνες, αλλά με αυστηρές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, καλώντας όσους δυσαρεστήθηκαν από κάποιες επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ…. «να δουν τη μεγάλη εικόνα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με αφήγημα σταθερότητας στις κάλπες

Την ανάγκη οι πολίτες να επιβεβαιώσουν στις κάλπες την καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, ώστε να τρέξουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε εκ νέου χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως ουσιαστικά θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη η κυβέρνηση και σημείωση «εμείς σηκώνουμε το γάντι και λέμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο».

Ανησυχία για αποχή – ρεκόρ

Αυτό το οποίο προκαλεί… ανησυχία είναι οι εκτιμήσεις ακόμη και για ρεκόρ αποχής στις Ευρωεκλογές, οι οποίες, παραδοσιακά, έχουν έναν πιο «χαλαρό» χαρακτήρα.

Το γεγονός δε ότι, όπως έχει αποδειχτεί στο χρόνο, αποτελούν και ευκαιρία «διαμαρτυρίας» απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, όσο ισχυρή και να είναι, κινητοποιεί Μαξίμου και Πειραιώς.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours