Ο υπουργός και ο διοικητής της Άμεσης Δράσης | Πώς μια σχέση εμπιστοσύνης κατέληξε στα Δικαστήρια

Ο υπουργός και ο διοικητής της Άμεσης Δράσης | Πώς μια σχέση εμπιστοσύνης κατέληξε στα Δικαστήρια
o Τάκης Θεοδωρικάκος

Πολυκύμαντη ήταν η σχέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον τέως διοικητή της Άμεσης Δράσης, Σπύρο Δόσχορη, ο οποίος αμέσως μετά την αποστρατεία του εμφανίστηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για να καταγγείλει –με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους- υπόθεση συγκάλυψης στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα φέρεται να κατέθεσε ότι στις 21 Νοεμβρίου 2021 δέχτηκε πιέσεις, προκειμένου να αποκρύψει υπόθεση που αφορούσε σε έλεγχο παρέας νεαρών (ανάμεσά τους ο γιος του υπουργού) που είχε στην κατοχή της ναρκωτικά.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο κ. Θεοδωρικάκος «απάντησε» καταθέτοντας μήνυση και αγωγή σε βάρος του απόστρατου αξιωματικού. Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Σε δήλωσή του έκανε λόγο για σκοτεινά κέντρα που έστησαν σκευωρία σε βάρος του «για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και την κάθαρση που κάνουμε πραγματικότητα», ενώ δύο φορές έχει πει δημόσια ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους». Ο υπουργός μπορεί να κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Σπύρου Δόσχορη, ωστόσο, χρησιμοποίησε πτώση πληθυντικού αριθμού.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι η καταγγελία του τέως διοικητή της Άμεσης Δράσης δεν είναι ένα «μεμονωμένο συμβάν» αλλά απορρέει από μία οργανωμένη προσπάθεια να πληγεί ο υπουργός, διότι επιδίωξε στις φετινές τακτικές κρίσεις αξιωματικών την κάθαρση.

Το… παρελθόν Θεοδωρικάκου – Δόσχορη

Στον αντίποδα έμπειρα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αντιτείνουν ότι «εάν υπήρχαν ενδείξεις ή στοιχεία διαφθοράς για συγκεκριμένους αξιωματικούς θα έπρεπε να διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα και όχι απλά να υπάρξουν αποστρατείες, χωρίς άλλες συνέπειες». Απαρατήρητες δεν πέρασαν και οι «διαρροές» από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη για την περιουσία του απόστρατου αξιωματικού, που γεννούν ερωτήματα σε σχέση με το «timing» που έγιναν.

Ποιο, όμως, είναι το παρελθόν της σχέσης μεταξύ του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Σπύρου Δόσχορη; Για τον «μπαρουτοκαπνισμένο» αξιωματικό όλα ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς. Η ηγεσία του εμπιστεύτηκε τη διοίκηση της Άμεσης Δράσης σε μία δύσκολη συγκυρία που χρειαζόταν ένας αξιωματικός που θα μπορούσε να φέρει σε πέρας μία αποστολή υψηλών απαιτήσεων.

Ο υπουργός και ο διοικητής της Άμεσης Δράσης | Πώς μια σχέση εμπιστοσύνης κατέληξε στα Δικαστήρια

Πιο συγκεκριμένα, η Άμεση Δράση βρισκόταν σε «δίνη» τον Οκτώβριο του 2021, λόγω των εσφαλμένων χειρισμών κατά την αιματηρή καταδίωξη με έναν 20χρονο νεκρό στο Πέραμα. Η αποκάλυψη της είδησης ότι οι άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν πάρει εντολή (που δεν εφαρμόστηκε) από το κέντρο της Άμεσης Δράσης να σταματήσουν την καταδίωξη, είχε προκαλέσει τη δημόσια αντίδραση του Τάκη Θεοδωρικάκου: «Προφανώς ήταν μια λάθος εντολή που προβλημάτισε πάρα πολύ τους πολίτες και ασφαλώς και την ηγεσία του υπουργείου. Γι’ αυτό πήραμε και μια σειρά μέτρων. Ήταν μια βραδιά που δεν είχαν πάει τα πράγματα σωστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου του 2021 «καρατομήθηκαν» ο διοικητής της Άμεσης Δράσης και ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η ηγεσία θεώρησε ότι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αποστολή της «επαναφοράς» της πιο μάχιμης υπηρεσίας του Σώματος στην «κανονικότητα» ήταν μέχρι τότε διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Σπύρος Δόσχορης.

Ο οποίος θα «μιλά» πλέον με τον Τάκη Θεοδωρικάκο μόνο διά του συνηγόρου του…

Ποιος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο υπουργός Τάκης (Παναγιώτης) Θεοδωρικάκος. Διετέλεσε Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ (1990-91) μετά την καθαίρεση-διαγραφή- αποχώρηση από το εν λόγω πόστο του μακαρίτη ΝΑΡίτη Γιώργου Γράψα.

Οντας Γραμματέας της ΚΝΕ, ο Τ. Θεοδωρικάκος είχε εκλεγεί και στην ΚΕ του ΚΚΕ (Φεβρουάριος 1991, στο 13ο Συνέδριο της μεγάλης διάσπασης του Κόμματος), όπου παρέμεινε για λίγους μήνες μέχρι την αποχώρηση/ εξοβελισμό από το «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό των λεγόμενων «ανανεωτικών» τον Ιούλιο 1991.

Ο υπουργός και ο διοικητής της Άμεσης Δράσης | Πώς μια σχέση εμπιστοσύνης κατέληξε στα Δικαστήρια

Κάνοντας μια στάση στον τότε ενιαίο Συνασπισμό, εν συνεχεία μπήκε σε ΠΑΣΟΚική ρότα. Το 1994 κατέβηκε στις νομαρχιακές εκλογές με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Χρήστο Φωτίου, όπου και εξελέγη και έγινε αντινομάρχης. Από τα τέλη της δεκαετίας 1990 «προσκολλήθηκε» στον Κώστα Λαλιώτη και διετέλεσε σύμβουλός του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ όταν ο Λαλιώτης έγινε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το 2001 έκανε τον Τ. Θεοδωρικάκο υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολούθως, κινήθηκε στις ράγες του λεγόμενου Σημιτικού εκσυγχρονισμού, ενώ για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO την οποία έστησε με τον κουμπάρο του επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Ως ειδήμων των γκάλοπ, ο Τ. Θεοδωρικάκος πιάνει… τραπέζι στο (τότε) «MEGA» και ειδικότερα στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη «Ανατροπή», σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και παρουσιάζοντας δημοσκοπήσεις της εταιρείας του.

Ωστόσο, οι επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου, που εκείνη την εποχή βρισκόταν προ των κυβερνητικών πυλών, δεν ευοδώθηκαν.

Ετσι, ο Τ. Θεοδωρικάκος συνεχίζει να ασχολείται με την GPO περιμένοντας την ευκαιρία για να επανέλθει στα δρώμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Και αυτό συμβαίνει από τον Οκτώβριο 2015, όταν ορίστηκε Σύμβουλος Στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της μακράς εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου στη ΝΔ, που έφερε τον δεύτερο στην αρχηγία του κόμματος της Δεξιάς (Ιανουάριος 2016).

Ο υπουργός και ο διοικητής της Άμεσης Δράσης | Πώς μια σχέση εμπιστοσύνης κατέληξε στα Δικαστήρια

Από τον Οκτώβριο του 2016 ορίζεται Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, έως τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουλίου 2019. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ και στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της νεοδεξιάς του Κυρ. Μητσοτάκη.

Δικαιολογώντας τη στράτευσή του στο πλευρό του Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι τον ξεχώρισε από τους άλλους πολιτικούς, τον είδε ως άλλη πρόταση για την Ελλάδα και τον έπεισε πως έχει όραμα και σχέδιο για τη χώρα και πιστεύει στην αξιοκρατία (σσ: των ημετέρων) και στην αριστεία (σσ: εδώ γελάνε…).

«Από διαφορετικές αφετηρίες συναντηθήκαμε σε έναν χώρο δημιουργικών ιδεών. Ο Κυριάκος υπερβαίνει τα όρια της ΝΔ γιατί απευθύνεται στους ανθρώπους του μέτρου, της λογικής, στους ανθρώπους που θέλουν να πάνε μπροστά τη χώρα». Τάδε έφη Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά φημολογείται ότι προτού γίνει… δεξί χέρι του Κυριάκου και ενταχθεί στη ΝΔ επιχείρησε… τρώγοντας πόρτα να «πουλήσει» την επικοινωνιακή-πολιτική τεχνογνωσία του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *