Εκλογές 2023 | Οι χιλιάδες αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι της «τελευταίας στιγμής» θα βγάλουν το τελικό σκορ

EKLOGES 2023 VOULEUTIKES VOULEYTIKES   Εκλογές 2023 | Οι χιλιάδες αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι της «τελευταίας στιγμής» θα βγάλουν το τελικό σκορ

Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων αλλά και την αγωνία της αδιευκρίνιστης ψήφου που παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου οδεύει η Νέα Δημοκρατία προς τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Στο γαλάζιο επιτελείο οι εκτιμήσεις για το τελικό ποσοστό που θα πιάσει η κεντροδεξιά παράταξη διίστανται. Οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι και θεωρούν πιθανό το κόμμα τους να πιάσει ένα ποσοστό που θα του δίνει προοπτική αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Υπάρχουν, ωστόσο και κάποιοι που συνιστούν αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζοντας αφενός ότι και το 2019 είχε καλλιεργηθεί ένα ανάλογο κλίμα – κατ αναλογία με την περίοδο και τη διαφορετικότητα της κάλπης – και τελικά η ΝΔ νίκησε μεν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με σημαντικά μικρότερα ποσοστά από εκείνα που είχαν προδιαγράψει πολλές δημοσκοπήσεις. Ας είμαστε επιφυλακτικοί. Κάποιες από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν σήμερα πάνω από έξι μονάδες διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 προέβλεπαν ότι εμείς θα περάσουμε με άνεση το 40% και το κόμμα του Αλ. Τσίπρα θα καταβαραθρωθεί στο 25%» σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι, που εντοπίζουν τρεις εστίες προβληματισμού :

• Το «βουβό» κλίμα. Η προεκλογική περίοδος πέρασε χωρίς να προκαλέσει σημαντικό «θόρυβο» στην κοινωνία. Οι πολίτες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό σιωπηλοί, αρκετοί εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν τις εκλογικές τους προτιμήσεις, ενώ παρακολούθησαν τις σφοδρές πολιτικές κόντρες από …απόσταση ασφαλείας.

• Την δημοσκοπικά αδιευκρίνιστη ζώνη. Όπως έγραψε προ διημέρου το iEidiseis.gr, οι αναποφάσιστοι (μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, όχι αυτοί που προτίθενται να πάνε για μπάνιο ) τρεις μέρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, ανέρχονταν σε 600.000! Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο, ικανό να επηρεάσει σημαντικά τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν εχθρική διάθεση προς τη ΝΔ και την ηγεσία της και κινούνται μάλλον με διάθεση αντισυστημικής εκλογικής συμπεριφοράς.

• Η επαναφορά στο προσκήνιο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Παρ ότι για τρεις τουλάχιστον προεκλογικές εβδομάδες, η υπόθεση αυτή, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο, είχε περάσει σε δεύτερο πλάνο, η απάντηση του κ. Μητσοτάκη περί εργαλειοποίησης από συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, πρόσφερε το έδαφος στους αντιπάλους της ΝΔ να το επαναφέρουν με ένταση στο προσκήνιο. Με δεδομένες τις μαζικές αντιδράσεις των νέων, στη ΝΔ φοβούνται ότι το τελικό ποσοστό των νέων ψηφοφόρων – φτάνουν τους 430.000 – που θα καταψηφίσουν την κεντροδεξιά παράταξη, με άλλες επιλογές του θα είναι συντριπτικό. Και αυτό, παρά την κοπιώδη προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τον Κ. Μητσοτάκη και όλα τα κορυφαία στελέχη για να προσελκύσουν ένα κομμάτι, τουλάχιστον, από το συγκεκριμένο εκλογικό κοινό.

Βεβαίως, στο γαλάζιο επιτελείο πανηγυρίζουν για το «αυτογκόλ» όπως χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, ευελπιστώντας ότι ειδικά κοινά, όπως πχ οι δικηγόροι αλλά και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα επηρεαστούν με τρόπο ωφέλιμο για τη ΝΔ. Και οι ίδιοι, πάντως, αναγνωρίζουν ότι αρκετές από τις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως πχ οι έμποροι, δεν είναι θετικά διακείμενοι προς τη ΝΔ.

7373ecfec269ca5456f427f8ca4d0ffc XL

Κάποιοι εκ των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, προβληματίζονται και για κάτι ακόμα: Την πιθανότητα να κερδίσει μεν την πρωτιά το κόμμα τους, αλλά να περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία 24ωρα με την προβολή εκτιμήσεων για ποσοστά άνω του 35% και δυσθεώρητες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *