Σύγκρουση Xi Jinping και Justin Trudeau | Ό,τι συζητήσαμε μεταξύ μας το διέρρευσες σε εφημερίδες

Σύγκρουση Xi Jinping και Justin Trudeau | Ό,τι συζητήσαμε μεταξύ μας το διέρρευσες σε εφημερίδες

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping επέκρινε την Τετάρτη αυτοπροσώπως τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau για διαρροές της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους στη σύνοδο κορυφής της G20, καταγράφοντας μια σπάνια δημόσια εκδήλωση ενόχλησης από τον Κινέζο ηγέτη.

Σε βίντεο που δημοσίευσαν καναδικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, ο Xi και ο Trudeau φαίνονται να στέκονται κοντά ο ένας στον άλλο και να συνομιλούν μέσω ενός μεταφραστή.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Αυτό δεν είναι σωστό και δεν γίνεται έτσι», είπε ο Xi στα Μανδαρινικά.

«Αν υπάρχει ειλικρίνεια, μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλά με αμοιβαίο σεβασμό, διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι εύκολο να ειπωθεί».

Η δυσαρέσκειά του ήταν πιθανότατα αναφορά σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι ο Trudeau εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για υποτιθέμενη κατασκοπεία και κινεζική «παρέμβαση» στις καναδικές εκλογές κατά τη συνάντηση με τον Xi την Τρίτη, τις πρώτες συνομιλίες του με τον Κινέζο ηγέτη εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.

Ο Καναδάς δεν δημοσίευσε ποτέ επίσημη ανάγνωση από τη συνάντηση.

Ένας μεταφραστής του Xi μπορεί να ακουστεί στο βίντεο να λέει στον Trudeau ότι “όλα όσα συζητήσαμε διέρρευσαν στην εφημερίδα, αυτό δεν είναι κατάλληλο”.

Το βίντεο απαθανάτισε μια σπάνια ειλικρινή στιγμή για τον Xi, την εικόνα του οποίου επιμελούνται προσεκτικά τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Trudeau απαντά στην αρχική κριτική του Xi, λέγοντας «στον Καναδά πιστεύουμε στον ελεύθερο, ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εργαστούμε εποικοδομητικά μαζί, αλλά θα υπάρχουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε».

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, όμως, ο Xi, δείχνοντας ελαφρώς εκνευρισμένος, τον κόβει και του λέει κατηγορηματικά «δημιουργήστε τις συνθήκες, δημιουργήστε τις συνθήκες, εντάξει;», πριν χαμογελάσει, σφίγγοντας το χέρι του Trudeau και φύγει.

Ούτε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει τίποτα σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Xi και Trudeau.

Οι δυο τους είχαν άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 την Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ο Χi πραγματοποίησε εννέα επίσημες διμερείς συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η σύντομη αλλά αποκαλυπτική ανταλλαγή Xi-Trudeau ανέδειξε τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Καναδά, οι οποίες είναι υψηλές μετά τη σύλληψη του στελέχους της Huawei Technologies Meng Wanzhou το 2018 και την επακόλουθη σύλληψη δύο Καναδών από το Πεκίνο με κατηγορίες για κατασκοπεία. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις.

Παρά την απελευθέρωση, οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί πρόσφατα.

Ένας υπάλληλος στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Καναδά Hydro-Quebec, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα υλικών μπαταριών, κατηγορήθηκε για κατασκοπεία επειδή φέρεται να προσπάθησε να κλέψει εμπορικά μυστικά προς όφελος της Κίνας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η καναδική αστυνομία.

Η είδηση ​​της σύλληψης ήρθε καθώς ο Trudeau και ο Χi συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο ινδονησιακό νησί Bali.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Καναδάς διέταξε τρεις κινεζικές εταιρείες να εκχωρήσουν τις επενδύσεις τους σε καναδικά ορυκτά ζωτικής σημασίας, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *