Φέτος, υποτίθεται ότι οι διαχειριστές της πανδημίας όφειλαν να ξέρουν περισσότερα. Κι αν ο απολογισμός για το μαύρο ρεκόρ θανάτων -τώρα που ξεπεράσαμε τους 25.000- δεν έχει βρει ακόμη τον υπεύθυνο, η αποδοτικότητα των μέτρων επιδημιολογικής επιτήρησης είναι εδώ και απολύτως ορατή στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μέτρα αλαλούμ
Το ακορντεόν των «υγειονομικών-μέτρων» ξανανοίγει παίζοντας στις ίδιες νότες και στο όνομα της αναμενόμενης πλημμυρίδας τουριστών και της όρθιας διασκέδασης, με την κοινωνία να αντιμετωπίζεται για άλλη μια φορά ως αγέλη, από τους «ακαταδίωκτους» της επιτροπής και από την κυβέρνηση των αρίστων. Εδώ και καιρό άλλωστε, οι ρόλοι μόνον τύποις είναι πλέον διακριτοί.
Πρώτα έπεσαν βροχή τα πρόστιμα για το καλό μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, για να έρθει τώρα ο «τακτικός φιλοξενούμενος» του Σκάι, καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κ. Βασιλακόπουλος να μας αποκαλύψει ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, (για την οποία «τιμωρήθηκαν» με 300 ευρώ εκείνοι που πιάστηκαν να μην την φορούν στο δρόμο) δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο μεταδοτικότητας και πως το μέτρο πάρθηκε «για να μας θυμίζει να τη φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός, στα μέσα μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους».
Δηλαδή, και καψόνι και πρόστιμο, και δούλεμα των πολιτών για να μας μάθουν… αυτοπροστασία και σωφρονισμό.
Το ευαγγέλιο της ατομικής ευθύνης
Ταυτόχρονα, βέβαια, η καραμέλα της ατομικής ευθύνης βρίσκεται στα στόματα όλων -πολιτικών και ειδικών- για κάθε πτυχή της υγειονομικής κρίσης: από τα μέτρα προφύλαξης, τη μετάδοση, τη νόσηση, μέχρι και τους… θανάτους. Ακόμη και η καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Παπαευαγγέλου, μιλώντας για τη χαλάρωση των μέτρων δήλωσε πως «ο καθένας θα κάνει χρήση και θα αποφασίζει ανάλογα με την υγεία του και την ιδιαιτερότητά του»!
Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει άραγε το αφήγημα των υγειονομικών μέτρων της κυβέρνησης και των ειδικών που το υπηρετούν;
Χαμένη εμπιστοσύνη
Τα κριτήρια για την επιστημονική αξιολόγηση των δεδομένων μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί το απόλυτο λάστιχο: Μέτρα μετά μουσικής ή χωρίς αυτή, με θεατές σε αγώνες ή όχι, με κλειστούς χώρους διασκέδασης τίγκα στους εμβολιασμένους που και μετέδιδαν και νοσούσαν και ούτω καθ΄εξής.
Επιπρόσθετα, η εμμονή στο σήριαλ του επαναλαμβανόμενου εμβολιαστικού μονόδρομου, σε συνδυασμό με το μηνιαίο πρόστιμο του κατοστάρικου στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάστηκαν, έχουν υπονομεύσει βαθιά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους αρμόδιους.
Επιστρέφουμε λοιπόν στην «κανονικότητα», -όπως όλοι το επιθυμούμε άλλωστε- με τις μεταλλάξεις του ιού παρούσες, με τα νοσοκομεία υπό διάλυση, με την πρωτοβάθμια υγεία ανύπαρκτη σε ρόλο προληπτικό και με τον οικογενειακό γιατρό να μην τον έχει δει ποτέ κανένα νοικοκυριό στο κατώφλι του.
Στο βάθος της «ανεύθυνο- ανέμελης» πρεμούρας της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα προβάλλουν πρωτίστως οι μικροπολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Χαλαρώστε» με την… ακρίβεια
Εδώ διακρίνουμε την πονηρή πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί άρον-άρον η ευκαιρία στους μικρούς να μην «κλείσουν» μαζικά -πριν από τις εκλογές τουλάχιστον- καθώς, οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό όλο και περισσότερων μικρών επιχειρήσεων. Πόσο να αντέξουν με τριπλάσια έξοδα και έσοδα κάτω από 50%;
Κι επειδή ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί «να δείρει τον Πούτιν που αύξησε τις τιμές στην ενέργεια» όπως είπε, ούτε η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ανακούφισης του λαού «χωρίς μέτρημα» όπως δήλωσε ο κορυφαίος «αναλυτής της φτώχειας στη χώρα» ο κ. Σκυλακάκης, οι υγειονομικοί κανόνες θα ξαναγίνουν λάστιχο στην πράξη για να «βουλώσουν» την τρύπα που ανοίγει η ακρίβεια και όχι να αποτρέψουν ένα νέο κύμα πανδημίας.
Τουρισμός και ξερό ψωμί
Άλλωστε, σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στη νέα τουριστική σεζόν χωρίς σοβαρό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης, ενώ όλες οι δηλώσεις αρμοδίων κινούνται σε θριαμβικές προαναγγελίες για εκτόξευση του τουρισμού. Για το ενδεχόμενη εκτόξευση κρουσμάτων διαθέτουν μόνο ευχολόγια και όχι σχέδια, επιδεικνύοντας ανεμελιά μεγαλύτερη από την περσινή στον τουρισμό.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν από τώρα, ότι η κατάσταση αναμένεται να φουντώσει στα νησιωτικά νοσοκομεία, όπως πέρυσι. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι προχθές ανακοινώθηκε αύξηση κρουσμάτων σε νησιά.
Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, που όσους μήνες είναι στο υπουργείο μόνο αρνητικά ρεκόρ σημειώνει, διεκδικεί δάφνες για το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο όμως ιδιωτικοποίησε παρά τη θέληση και των δωρητών, νομίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει με τέτοιες πατέντες το αναμενόμενο κύμα μέσα στην τουριστική σεζόν.
Στον «αέρα» όλα
Τα όσα συνέβαιναν πέρυσι στα νοσοκομεία της Κρήτης δεν τα θυμάται κανείς αρμόδιος πια. Τότε που εφάρμοζαν τα τοπικά λοκ ντάουν χωρίς μουσική, εκ των υστέρων, την ώρα που τα νοσοκομεία αποκάλυπταν τη γύμνια σε κατάλληλες υποδομές και εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό.
Η περσινή ανεμελιά όμως φαίνεται πως «κρατά γερά» και φέτος, αν λάβουμε υπόψη πως τις προάλλες η εφημερία του γενικού κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας βρέθηκε στον «αέρα» λόγω έλλειψης υλικών όπως αποστειρωμένες χειρουργικές φόρμες, θερμαστές ατμού και κλίβανοι αποστείρωσης.
Στη Νίκαια
Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Νίκαιας αναφέρουν:
«Εκτός ορίων η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Με επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο 11/2/22 ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ζητά την αναστολή της γενικής εφημερίας του Χειρουργικού Τομέα κατά την επόμενη Γενική Εφημερία του νοσοκομείου (Δευτέρα14/2) λόγω έλλειψης του πιο στοιχειώδους απαραίτητου υλικού: αποστειρωμένες χειρουργικές ποδιές. Η έλλειψη αυτή οφείλεται:
1. στο γεγονός πως δεν αντικαταστάθηκαν δυο εργαζόμενοι (θερμαστές ατμού) οι απαραίτητοι για τη λειτουργία των κλιβάνων αποστείρωσης οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν αν και η Τεχνική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει έγκαιρα εδώ και έξι μήνες και είχε ζητήσει τις αντίστοιχες προσλήψεις,
2. στο γεγονός πως ο ένας από του δυο κλιβάνους αποστείρωσης είναι εκτός λειτουργίας,
3. στην αυθαίρετη περικοπή από τον διοικητή για λόγους… «οικονομίας» των ποσοτήτων που ζητούν οι αρμόδιοι προϊστάμενοι όσον αφορά αποστειρωμένες χειρουργικές ποδιές μιας χρήσης οι οποίες δεν είναι τελείως απαραίτητες μόνο στο χειρουργείο αλλά και σε άλλα τμήματα (πτέρυγες COVID, ΤΕΠ, Κλινικές).
Η κατάσταση αυτή που μπορεί να περιγραφεί μόνο με μια λέξη, ΚΑΤΑΝΤΙΑ, είναι η συνέπεια της τραγικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του νοσοκομείου το οποίο είναι εξοργιστικά αδικημένο ακόμα και σε σύγκριση με άλλα μεγάλα νοσοκομεία που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση επειδή απεχθάνεται γενικά τη δημόσια περίθαλψη απεχθάνεται ιδιαίτερα ένα νοσοκομείο που είναι μακράν το πρώτο της χώρας σε αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, που προσφέρει υψηλού επιστημονικού περίθαλψη σχεδόν σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες το επίπεδο της οποίας το ζηλεύουν οι αγαπημένοι της κυβέρνησης ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, που καλύπτει έναν τεράστιο πληθυσμό κυριολεκτικά στα «κοινωνικά σύνορα» της χώρας ο οποίος δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης πουθενά αλλού, που αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για τους ειδικευόμενους γιατρούς. Ένα νοσοκομείο δηλαδή που συμπυκνώνει όλα όσα η κυβέρνηση σιχαίνεται.
Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για να λυθεί το θέμα.
–Να προσληφθούν με επείγουσα διαδικασία θερμαστές ατμού
–Να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί ο δεύτερος κλίβανος αποστείρωσης
–Άμεσα, ΣΗΜΕΡΑ, να γίνει η απαραίτητη προμήθεια αποστειρωμένων χειρουργικών φορμών μια χρήσης και όλων των άλλων απαραίτητων υλικών.
Σε διαφορετική περίπτωση οι ευθύνες των αρμοδίων δεν θα είναι μόνο πολιτικές και διοικητικές»