Ποιος θα μπορούσε να αγοράσει το TikTok των 170 εκατ. Αμερικανών χρηστών και με τι ποσό; | Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

Ποιος θα μπορούσε να αγοράσει το TikTok των 170 εκατ. Αμερικανών χρηστών και με τι ποσό; | Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε
FILE PHOTO: A person holds a smartphone with the TikTok logo displayed in this picture illustration taken Nov. 7, 2019. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει για το TikTok προκειμένου να βρει έναν νέο ιδιοκτήτη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε νομοθεσία την Τετάρτη που απαγορεύει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν η κινεζική μητρική του εταιρεία, ByteDance, πουλήσει την εφαρμογή. Η TikTok σχεδιάζει να αμφισβητήσει το νόμο στο δικαστήριο, αλλά αν αποτύχει, η εταιρεία θα πρέπει να βρει αγοραστή και μάλιστα γρήγορα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Brian Fung/CNN Business

Αυτό εγείρει το ερώτημα ποιον θα μπορούσε να θεωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση ως κατάλληλο νέο ιδιοκτήτη μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης με 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και αυξανόμενα αμφισβητία για τους υπόλοιπους γίγαντες των μέσων, όπως η μητρική Meta του Facebook.

Η προοπτική μιας πώλησης του TikTok θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια φρενίτιδα εξελίξεων, που θα τους αφορούσε σχεδόν όλους στην αγορά, από εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες ιδιωτικών μετοχών έως και τραπεζίτες επενδύσεων. Ωστόσο, υπάρχει και ένας πρόσθετος πονοκέφαλος για οποιονδήποτε πιθανό αγοραστή: Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει δηλώσει ότι θα «αντισταθεί σθεναρά» σε οποιαδήποτε αναγκαστική πώληση του TikTok.

Δεν υπάρχει ακόμη εμφανής συναίνεση για έναν προτιμώμενο -από τις ΗΠΑ- πλειοδότη. Παρόλα αυτά, ορισμένοι υποψήφιοι φαίνονται πιο πιθανοί να τα καταφέρουν από άλλους, λένε νομικοί εμπειρογνώμονες και επιχειρηματικοί αναλυτές.

Οποιαδήποτε προσπάθεια από έναν εδραιωμένο τεχνολογικό γίγαντα με μεγάλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πυροδοτούσε αμέσως κόκκινες σημαίες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Η Meta μάχεται ήδη με μια μήνυση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου που ισχυρίζεται ότι η αγορά των WhatsApp και Instagram παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο των ΗΠΑ και η FTC επιδιώκει ενεργά να διαλύσει την εταιρεία.

Η Google μάχεται επίσης τις αντιμονοπωλιακές αγωγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε δύο μέτωπα. Αυτά σχετίζονται με τις επιχειρήσεις τεχνολογίας μηχανών αναζήτησης και διαφήμισης και όχι με την ιδιοκτησία του YouTube. Ωστόσο, η εταιρεία βρίσκεται υπό τόσο στενό έλεγχο που θα ήταν φτωχός υποψήφιος να αγοράσει το TikTok, λένε οι ειδικοί.

«Εάν είναι η Amazon, η Microsoft, η Google ή η Meta, απλά πιστεύω ότι θα δείτε σημαντικές ενστάσεις όσον αφορά τα μονοπώλια», δήλωσε ο Gene Kimmelman, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Αν λέγατε, για παράδειγμα, μια Intel ή μια Cisco, ή ίσως Oracle, δεν ξέρω. Αν μου έλεγες ότι είναι η Verizon ή η AT&T, ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα».

Η Jasmine Enberg, κύρια αναλύτρια στο Emarketer, τόνισε και ένα παράδοξο: Μόνο οι μεγαλύτεροι, κυρίαρχοι τεχνολογικοί γίγαντες μπορεί να έχουν τους πόρους για να αγοράσουν το TikTok. Αλλά μπορεί να είναι αυτοί που θα προσέλκυαν τον μεγαλύτερο ρυθμιστικό σκεπτικισμό.

«Οποιοσδήποτε πιθανός αγοραστής πρέπει να έχει βαθιές τσέπες και γερό στομάχι», πρόσθεσε η Enberg. «Ενώ πολλοί θα ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους τον πολυπόθητο αλγόριθμο του TikTok, οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν την εφαρμογή δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα αντιμονοπωλιακά εμπόδια».

Η Microsoft προσέλκυσε πρόσφατα σωρεία αντιμονοπωλιακού ελέγχου όταν προσπάθησε να αγοράσει τον εκδότη βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard σε μια από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις τεχνολογίας στην ιστορία. Αλλά τελικά ξεπέρασε μια αγωγή της FTC και καθησύχασε άλλες διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να κλείσουν τη συμφωνία υπερπαραγωγής το περασμένο φθινόπωρο.

Μετά από αυτή την επιτυχία, η Microsoft θα μπορούσε να βρει μια ανανεωμένη ευκαιρία να συνάψει συμφωνία με την TikTok. Ενώ η Microsoft κατέχει το LinkedIn, ένα κοινωνικό δίκτυο που απευθύνεται σε επαγγελματίες, δεν έχει μια εφαρμογή όπως το TikTok στο χαρτοφυλάκιό της.

Η Microsoft ήταν ένας από τους λίγους υποψήφιους για την αγορά του TikTok το 2020, όταν ο Πρόεδρος Donald Trump πίεσε για πρώτη φορά για την πώληση του. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν επίσης η Walmart, η οποία δήλωσε τότε ότι συνεργαζόταν με τη Microsoft για μια πιθανή συμφωνία.

Και οι δύο εταιρείες σταμάτησαν τις προσπάθειές τους αφού η TikTok συμφώνησε να συνεργαστεί με την Oracle στο Project Texas, την πρωτοβουλία της TikTok να αποθηκεύσει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ σε διακομιστές που ανήκουν στην Oracle και είχε σκοπό να ικανοποιήσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το μέλλον του TikTok αμφίβολο, το ίδιο ισχύει πλέον και για τη μοίρα του Project Texas, και αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν εκφράσει προηγουμένως ενδιαφέρον για το TikTok μπορεί να έχουν κι άλλη ευκαιρία. Και η Oracle επίσης.

Σε μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Trump, Steven Mnuchin, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα συγκεντρώσει μια ομάδα επενδυτών για να αγοράσει το TikTok.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της προσφοράς του Mnuchin είναι ασαφείς, αν και φέρεται να έχει ισχυριστεί ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τον ισχυρό αλγόριθμο περιεχομένου του TikTok που έχει αποτελέσει τη βάση της δημοτικότητάς του. Αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε την αγορά μόνο της επωνυμίας του TikTok και την αφαίρεση του πιο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου του εκτός τραπεζιού.

Η ασυνήθιστη ιδέα έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον: Ο Mnuchin βοήθησε τα μέγιστα στην προσπάθεια της κυβέρνησης Trump να απαγορεύσει το TikTok την πρώτη φορά. Ο Mnuchin είπε δημόσια ότι αυτή η εμπειρία του έδωσε μια βαθιά κατανόηση του TikTok και του τρόπου λειτουργίας του, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που συλλέγει για τους χρήστες.

Ωστόσο, το ότι ο Mnuchin μπορεί τώρα να αξιοποιήσει αυτή την εσωτερική γνώση για δικό του πιθανό όφελος αντανακλά μια σύγκρουση συμφερόντων, λένε ορισμένοι επικριτές.

Η αγορά του TikTok θα μετατρέψει επίσης τον Mnuchin σε αντίπαλο του Trump, ο οποίος είναι ο πρόεδρος και κύριος μέτοχος της εταιρείας που κατέχει την Truth Social, μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων όπου ο πρώην πρόδρος των ΗΠΑ είναι ο πιο δημοφιλής χρήστης της.

Άλλοι επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι ο Kevin O’Leary, ο Καναδός πρόεδρος της ιδιωτικής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων O’Leary Ventures. Όπως και με τον Mnuchin, ο O’Leary είπε ότι μια πιθανή απόκτηση του TikTok μπορεί να πρέπει να αποκλείσει τον αλγόριθμο του TikTok. Η προτεινόμενη προσφορά του; Μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *