Wagner Group | Οι επίλεκτοι ρώσοι μισθοφόροι | Ποια είναι η Wagner Group

Wagner Group | Οι επίλεκτοι ρώσοι μισθοφόροι | Ποια είναι η Wagner Group
Η Wagner Group αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας, και τα στελέχη της απολαμβάνουν  τη στήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η οργάνωση μετρά μόλις 5 χρόνια ζωής και επικεφαλής της είναι ο Dmitri Utkin. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το πως ιδρύθηκε η οργάνωση δεδομένου ότι η δημιουργία ιδιωτικών μονάδων ασφάλειας στη Ρωσία είναι παράνομη.

Οι ταυτότητες των στελεχών είναι μυστικές. Ο συνταγματάρχης Utkin διοικητής της μονάδας, είναι πρώην αξιωματικός των Ρωσικών ειδικών δυνάμεων, καθώς και αξιωματικός της  στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας. Αποχώρησε από το στρατό το 2013, και τότε ίδρυσε τη  Wagner Group.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η νεοσύστατη Wagner Group βρήκε, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, χρηματοδότη στο πρόσωπο του Yevgeny Prigozhin ενός  επιχειρηματία, ο οποίος λέγεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέσος μισθός για τους άντρες της Wagner Group ανέρχεται σε 150.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 2.600 δολάρια το μήνα. Τα μέλη της είναι υποχρεωτικό να είναι άνω των 25 ετών και να μην έχουν προβλήματα με το νόμο.

wagner map jpeg

Η συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στη Κριμαία

Η Wagner Group έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά το 2014 στα γεγονότα της Κριμαίας, και τα στελέχη της έμειναν γνωστά ως «οι πράσινοι άντρες». Πιστεύοντας ότι θα έμπαινε σε ένα μακρύ πόλεμο, το Κρεμλίνο για να αποφύγει απώλειες, αποφάσισε να στείλει τη νεοσύστατη Wagner Group. Προτιμήθηκε η αποστολή της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων, καθώς έτσι μπορούσε η επίσημη κυβέρνηση να αρνηθεί τυχόν απώλειες.

Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας τα στελέχη της Wagner Group κατέλαβαν όλες τις ουκρανικές βάσεις της περιοχής αναίμακτα. Συνολικά 300 άντρες της Wagner Group συμμετείχαν.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι συμμετείχαν στη μάχη των αεροδρομίων Luhansk και του αεροδρομίου Debaltseve μάχες που έγιναν το διάστημα από το Μάιο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Τα στελέχη της εταιρείας φαίνεται ότι βαρύνονται  με την κατάρριψη στις 14 Ιουνίου Ουκρανικού αεροσκάφους μεταφοράς προσωπικού, στο αεροδρόμιο του Luhansk, περιστατικό που κόστισε τη ζωή σε 40 Ουκρανούς στρατιώτες.

JW WAGNER GROUP OPERATIONS MAP1

Το βίντεο είναι λίγα λεπτά μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους:

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία η Wagner Group θρήνησε και τις πρώτες της απώλειες, κατά τη διάρκεια της μάχης του Ντεμπάλτσεβε, όπου βαρύνεται παράλληλα και με το βομβαρδισμό μια ουκρανικής φάλαγγας σκοτώνοντας πάνω από 100 Ουκρανούς στρατιώτες.

Η μάχη του Debaltseve αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες του Ουκρανικού εμφυλίου πολέμου  που οδήγησε στην έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μινσκ.

Το Ντεμπάλτσεβε πριν τη μάχη

Το 2016 οι ΗΠΑ επέβαλλαν οικονομικές κυρώσεις στο διοικητή της μονάδας Dmitri Utkin. Παράλληλα οι άντρες της Wagner Group από το 2015  έχουν σκοτώσει πάνω από 10 αξιωματικούς των αυτόνομων φιλορωσικών μονάδων στην Ουκρανία, οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν έντονες διαφωνίες με το Κρεμλίνο. Μάλιστα την ίδια χρόνια η υπηρεσία ασφάλεια της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Wagner Group προχώρησε στον αφοπλισμό της ταξιαρχίας της αυτόνομης δημοκρατίας της Οδησσού.

Η συμμετοχή της στον πόλεμο της Συρία

Η Wagner Group συμμετέχει μέχρι σήμερα ενεργά στον πόλεμο της Συρίας, όπου έχει και  απώλειες. Συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου 2015 κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Λαττάκια, σκοτώθηκαν 3 στελέχη της μονάδας. Αυτές είναι και πρώτες απώλειες της Wagner Group σε πολεμικές επιχειρήσεις.  Η Ρωσία έχει αναπτύξει στην περιοχή της Συρίας τουλάχιστον 3.000 μισθοφόρους της Wagner Group. Η μονάδα συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Παλμύρας πολεμώντας στην πρώτη γραμμή  μαζί με το Συριακό στρατό.

Επίσης σύμφωνα με Ρωσικά ΜΜΕ οι απώλειες της Μόσχας στη Συρία από το 2015 έως σήμερα ανέρχονται σε 117 νεκρούς, εκ των οποίων οι 73 είναι στελέχη της εταιρείας Wagner Group. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Ρωσικό υπουργείο άμυνας, το οποίο στον πόλεμο της Συρίας σε αντίθεση με τη κρίση στην Ουκρανία γνωστοποιεί τις απώλειες του, κι αυτό γιατί στη Συρία πέρα από τη Wagner Group  βρίσκεται και Ρωσικός στρατός.

Τον Αύγουστο του 2016 ανακοινώθηκε ότι η Wagner Group  είχε δημιουργήσει βάση της στη Συρία από το 2015 όταν πρωτοπήγαν οι ρώσοι μισθοφόροι στη χώρα. Το 2017 στελέχη της Wagner Group  έλαβαν μέρος στη  μάχη του Deir Al Zor  όπου μάλιστα φαίνεται ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου τον Mohammad Taha al Ismail Abdallah. Μάλιστα στο βίντεο φαίνεται ότι τα στελέχη της οργάνωσης ήταν μεθυσμένα, και προσπαθούσαν να κρύψουν τη ταυτότητα του . Το συγκεκριμένο βίντεο δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2017. (Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες)

Ο συγκεκριμένος ρώσος στρατιώτης ονομαζόταν Stanislav D. Το Κρεμλίνο πάντως τονίζει σε ανακοίνωση του ότι δεν υπηρετούσε στο Ρωσικό στρατό.  Τον Οκτώβριο του 2017 το Ισλαμικό κράτος ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε δυο στελέχη της εταιρείας. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι οι συγκεκριμένοι στρατιώτες είναι Ρώσοι. Τον Δεκέμβριο του 2017 στελέχη της συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού κράτους, και του Τουρκικού στρατού στη περιοχή του Ιντλίμπ.

Το 2018 Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner Group βρέθηκαν αντιμέτωποι με αμερικανούς στρατιώτες.

palmyra

Ρώσοι στρατιώτες στη Παλμύρα

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 στην επαρχία Khasaman  Σύροι στρατιώτες προσέγγισαν μαζί με στελέχη της Wagner Group την αμερικανική βάση στη Ντέρι Αλ Ζόρ συνολικής δύναμης 30 αντρών ( Rangers, Delta Force). Οι αμερικανοί όπως ανακοίνωσε ο διεθνής συνασπισμός Combined Joint Task Force αρχικά δέχτηκαν πυρά πυροβολικού.

Αμέσως η διοίκηση του αμερικανικού στρατού επικοινώνησε με τη ρωσική ηγεσία, ωστόσο η στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας τόνισε ότι δεν ήταν ρώσοι στρατιώτες.

Αμέσως ο αμερικανός διοικητής Τζόναθαν Μπράγκα διέταξε τους στρατιώτες του να απαντήσουν στα ρωσικά πυρά. Ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού και τελικά οι αμερικανοί στρατιώτες κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση προκαλώντας άγνωστο αριθμό απωλειών.

Το αμερικανικό πεντάγωνο υποστήριξε ότι τουλάχιστον 200 Σύροι στρατιώτες και στελέχη της Wagner Group σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης η οποία διήρκησε περίπου 30 λεπτά.

Σήμερα στη Συρία βρίσκονται μερικές εκατοντάδες στελέχη της Wagner Group .

Η συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο Σουδάν

Το 2017 λόγω της αύξησης της Ρωσικής παρουσίας στην Αφρικανική Ήπειρο, η Wagner Group ανέλαβε την εκπαίδευση των Σουδανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα για την αποστολή αυτή στάλθηκαν 300 στελέχη της εταιρείας στη χώρα της Αφρικής.

Οι μαχητές της εταιρείας φρουρούν κυρίως τα ορυχεία χρυσού  της χώρας. Οι Ρώσοι κομάντος συνεργάζονται με τη κυβέρνηση του Ομάρ Αλ Μπασίρ.

Η δράση της στη Λιβύη

Ιδιαίτερα ενεργή είναι η δράση της μονάδας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με τη Μόσχα να στηρίζει ενεργά τις  δυνάμεις του Χαλίφ Χαφτάρ. Μάλιστα η Ρωσική εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει δυο στρατιωτικές βάσεις στη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ προμηθεύτηκαν και πυραύλους S-300. Οι μαχητές  της Wagner Group συμμετείχαν στις επιχειρήσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης.  Αριθμούν περίπου 200 άτομα, ενώ το Κρεμλίνο παρέχει μέχρι σήμερα ισχυρή οικονομική βοήθεια στα στρατεύματα του Χαφτάρ. Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Χαφτάρ έχει ξεκινήσει ήδη από το 2015.

Η συμμετοχή της στη Κρίση της Βενεζουέλας

Η Wagner Group συμμετείχε και στην πρόσφατη κρίση της Βενεζουέλας με στελέχη της οργάνωσης να αποστέλλονται για την ενίσχυση της ασφάλειας του προέδρου Μαδούρο.

Δεν είναι γνωστή ποια είναι η αποστολή τους, αλλά σύμφωνα με στοιχεία από διεθνή ΜΜΕ, ανέρχονται σε περίπου 400 άτομα.  Οι πληροφορίες βέβαια έκαναν λόγο ότι η αποστολή Ρώσων στη Βενεζουέλα είχε ήδη αρχίσει από το 2018.

photo 1

Σήμερα η Wagner Group αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές και ενεργές ιδιωτικές εταιρείες παροχής ιδιωτικής ασφάλειας με ισχυρή παρουσία σε πολλά μέρη του κόσμου.

One thought on “Wagner Group | Οι επίλεκτοι ρώσοι μισθοφόροι | Ποια είναι η Wagner Group

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *