Βρετανικές εκλογές | Πώς διεξάγονται οι εκλογές στη Βρετανία | Τα σημεία κλειδιά, οι δημοσκοπήσεις και η «κόκκινη» γραμμή

Βρετανικές εκλογές | Πώς διεξάγονται οι εκλογές στη Βρετανία | Τα σημεία κλειδιά, οι δημοσκοπήσεις και η «κόκκινη» γραμμή
union jack

Ο χρόνος πλέον μέτρα αντίστροφα για τις βρετανικές εκλογές της 4ης Ιουλίου. Οι Εργατικοί διατηρούν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, υποδεικνύοντας μια ευρεία επιθυμία για αλλαγή μετά από 14 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση MRP της Survation, το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία με 484 έδρες από τις 650, δίνοντας στον Σερ Κιρ Στάρμερ πλειοψηφία 318 εδρών, περισσότερες έδρες από το 1997 που είχαν κερδίσει οι Εργατικοί υπό τον Τόνι Μπλερ.

Οι Συντηρητικοί προβλέπεται να πέσουν στις 64 έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να κερδίσουν 61 έδρες. Το Εργατικό Κόμμα προβλέπεται να ξεπεράσει το SNP ως το μεγαλύτερο κόμμα στη Σκωτία, με το SNP να κερδίζει μόλις 10 έδρες.

Υπάρχει ανησυχία για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, καθώς δεκάδες έδρες ενδέχεται να κριθούν από μερικές ψήφους με τα ερωτήματα να παραμένουν για το πόσοι Συντηρητικοί θα επιβιώσουν και ποιοι σημαντικοί πολιτικοί θα ηττηθούν.

Η τακτική ψήφος

Μια μεγάλη ήττα για τους Συντηρητικούς είναι πιθανή αν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους Εργατικούς. Ωστόσο, αν η τακτική ψήφος είναι αδύναμη σε ασφαλείς έδρες με διχασμένη αντιπολίτευση, τότε αρκετοί Συντηρητικοί μπορεί να επιβιώσουν, ακόμη και αν το εθνικό ποσοστό του κόμματός τους μειωθεί σημαντικά.

Η κόκκινη γραμμή

Η πτώση της “κόκκινης γραμμής” το 2019 ήταν ένα πικρό πλήγμα για τους Εργατικούς, καθώς πολλές έδρες που υποστήριζαν το κόμμα επί γενιές, στράφηκαν εναντίον τους.

Η ανάκτηση αυτών των χαμένων εδαφών δεν είναι μόνο θέμα συναισθήματος αλλά ουσιαστικό καθώς οι Εργατικοί δεν μπορούν να κερδίσουν πλειοψηφία χωρίς την επανόρθωση της “κόκκινης γραμμής” στο Βορρά, τη Μεσοχώρα (Μίντλαντς) και την Ουαλία.

Οι περιοχές του Great Grimsby και του Cleethorpes που βρίσκονται στη βορειοανατολική Αγγλία και ανήκουν στο Lincolnshire, είναι σημαντικά εκλογικά κέντρα και οι εκλογές του 2024 ενδέχεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτές τις περιοχές

Σύστημα

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορούν τα τέσσερα έθνη του (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία), καθένα από τα οποία έχει τα δικά του πολιτικά κόμματα και θέματα. 

Όλοι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκλέξουν τα 650 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και το όριο για σχηματισμό κυβέρνησης είναι οι 326 έδρες.

Οι εκλογές θα γίνουν σε έναν μόνο γύρο με το σύστημα «first past the post», όπου ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει την έδρα, ακόμα και αν δεν έχει την πλειοψηφία.

Σχεδόν 50 εκατομμύρια Βρετανοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν από τις 07:00 έως τις 22:00 τοπική ώρα και το εκλογικό δικαίωμα των Βρετανών μπορεί να ασκηθεί αυτοπροσώπως, με επιστολική ψήφο ή μέσω αντιπροσώπου.

Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία;

Οι εκλογικές περιφέρειες ξεκινούν την καταμέτρηση ψήφων μόλις κλείσουν οι κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται μέσα σε λίγες ώρες. Τα περισσότερα δηλώνονται εν μία νυκτί, αν και σε ορισμένες αγροτικές περιοχές αυτό διαρκεί περισσότερο, ιδιαίτερα εάν η αναμέτρηση είναι κοντά και απαιτείται εκ νέου καταμέτρηση. Τα exit poll δημοσιεύονται από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς όταν κλείσουν οι κάλπες.

Αυτές οι εκλογές είναι καθοριστικές για την πολιτική κατεύθυνση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις προκλήσεις να είναι πολλές και οι ισορροπίες να είναι λεπτές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί θα εκλέξουν τον μικρότερο αριθμό βουλευτών από την ίδρυσή τους το 1834.

Υπάρχουν ήδη εικασίες για τον διάδοχο του Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία του κόμματος, ενώ το κόμμα αναζητά κατεύθυνση μετά από μία περίοδο στροφής προς τα δεξιά.

Συμμετοχή

Ο Vijay Rangarajan, διευθύνων σύμβουλος της Εκλογικής Επιτροπής, εξέφρασε ανησυχία λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των επιστολικών ψήφων. Ανέφερε ότι υπήρξε τεράστια αύξηση στην επιστολική ψήφο φέτος, με περίπου 6,7 εκατομμύρια ψηφοδέλτια να έχουν ήδη σταλεί, συμπληρωθεί και επιστραφεί, αριθμός που υπερβαίνει τον αντίστοιχο της εκλογικής διαδικασίας του 2019 και η συμμετοχή να αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια. Η συνολική συμμετοχή το 2019 ήταν 67.3%.

Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στη Βρετανία

Η χώρα χωρίζεται σε 650 εκλογικές περιφέρειες. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι εκλέγουν έναν τοπικό υποψήφιο ο οποίος στη συνέχεια θα λάβει μια θέση στο κοινοβούλιο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν έναν υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο τους και ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει.

Οι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν συνήθως ένα μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα.

Το όριο νίκης για οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα είναι 326 έδρες. Ο αρχηγός του κόμματος που ξεπερνά αυτό το όριο θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός.

Εκλογές στη Βρετανία: Ποιος μπορεί να ψηφίσει;

Σχεδόν 50 εκατομμύρια Βρετανοί θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν από τις 07:00 έως τις 22:00 τοπική ώρα και το εκλογικό δικαίωμνα των Βρετανών μπορεί να ασκηθεί αυτοπροσώπως, με επιστολική ψήφο ή μέσω αντιπροσώπου.

Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών στη  Βρετανία;

Οι εκλογικές περιφέρειες ξεκινούν την καταμέτρηση ψήφων μόλις κλείσουν οι κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται μέσα σε λίγες ώρες. Τα περισσότερα δηλώνονται εν μία νυκτί, αν και σε ορισμένες αγροτικές περιοχές αυτό διαρκεί περισσότερο, ιδιαίτερα εάν η αναμέτρηση είναι κοντά και απαιτείται εκ νέου καταμέτρηση.

Τα exit poll δημοσιεύονται από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς όταν κλείσουν οι κάλπες.

Εκλογές στη Βρετανία: Αν κανείς δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία;

Σε αυτή την περίπτωση, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός παραμένει στην εξουσία και του δίνεται η πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση διαπραγματευόμενο με άλλα κόμματα για να οικοδομήσει έναν συνασπισμό ή να προσπαθήσει να κυβερνήσει με μειοψηφία.

Εάν δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε μια ρύθμιση που θα του έδινε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο υφιστάμενος πρόεδρος της βουλής θα καλέσει στη συνέχεια τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι ασυνήθιστες στη Βρετανία. Η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών του 2010 ήταν η πρώτη από το 1945. Μετά από ένα κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές του 2017, οι Συντηρητικοί έκαναν συμφωνία με ένα μικρότερο κόμμα για να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο ρόλος του βασιλιά στις εκλογές στη Βρετανία

Σε περίπτωση απώλειας μιας κυβέρνησης, ο νυν πρωθυπουργός ταξιδεύει για να δει τον μονάρχη για να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του/της μόλις αποφασιστούν οι ρυθμίσεις για μια νέα κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο επερχόμενος πρωθυπουργός φτάνει για να συναντήσει τον βασιλιά που του ζητά να σχηματίσει κυβέρνηση, μια συνάντηση ιστορικά γνωστή ως «kissing hands», αν και οι πρωθυπουργοί δεν αναμένεται πλέον να φιλήσουν τα χέρια του μονάρχη.

Πληροφορίες από ertnews και lifo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *