Γιατί ο νέος εκλογικός θρίαμβος του Viktor Orbán σόκαρε την Ευρώπη | Ανάλυση Politico

politico

O Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orbán θα παραμείνει τελικά στο τραπέζι των ηγετών της ΕΕ, κάτι που σημαίνει περισσότερες συγκρούσεις με τις βασικές αξίες του μπλοκ και περισσότερα πισωγυρίσματα στις επίσημες σχέσεις της Ένωσης με τη Μόσχα.

Από την Lili Bayer/Politico

Ο δεξιός λαϊκιστής ηγέτης κέρδισε μία τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής, με το κυβερνών κόμμα του Fidesz να παίρνει τα δύο τρίτα των εδρών στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ενώ ο Orbán αναμενόταν να κερδίσει, κυρίως λόγω της στενής του σχέσης με τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία οι επικριτές του λένε ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου υπονόμευσης των δημοκρατικών κανόνων, η κλίμακα της νίκης του σόκαρε τους αντιπάλους του, που είχαν ενωθεί για να τον αμφισβητήσουν.

GettyImages 1389371852

Όσον αφορά τις ψήφους στις εθνικές λίστες, περίπου το 53% των Ούγγρων ψηφοφόρων επέλεξαν το Fidesz, ενώ περίπου το 35% επέλεξε μια ποικιλόμορφη συμμαχία της αντιπολίτευσης έξι κομμάτων.

Η προεκλογική εκστρατεία επηρεάστηκε άμεσα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη γείτονα της Ουγγαρίας. Ο Orbán δεν υπέστη εκλογική ζημιά από τη στενή σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, και αντίθετα φαίνεται να επωφελήθηκε, θεωρώντας τον εαυτό του ως εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας της Ουγγαρίας που θα διασφάλιζε ότι η χώρα δεν θα παρασυρθεί στον πόλεμο.

Politico | Γιατί ο νέος εκλογικός θρίαμβος του Viktor Orbán σόκαρε την Ευρώπη

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, είχε επιτεθεί στον Orbán επειδή υιοθέτησε μία πιο ήπια γραμμή έναντι της Μόσχας σε σχέση με άλλους ηγέτες της ΕΕ. Ενώ η Ουγγαρία, μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα, αντιτάχθηκε στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας και αρνήθηκε να παράσχει διμερώς στο Κίεβο όπλα.

Η νίκη του Orbán σημαίνει ότι είναι πιθανό ο ίδιος να ακολουθήσει παρόμοια στάση, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν για αν θα επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, ιδίως υπό το φως των αναφορών για σφαγές και βιασμούς αμάχων στις ουκρανικές πόλεις που προηγουμένως κατείχαν ρωσικά στρατεύματα.

Στη νικητήρια ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, ο Orbán αναφέρθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο ως έναν από τους αντιπάλους που είχε να αντιμετωπίσει το κόμμα του στις εκλογές, μαζί με πολλούς από τους συνήθεις στόχους του, όπως την «εσωτερική αριστερή πτέρυγα», τη «διεθνή αριστερή πτέρυγα», τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» και τον Ουγγροαμερικανό χρηματοδότη George Soros.

«Ποτέ ίσως δεν ήμασταν τόσο ισχυροί όσο απόψε», είπε ο Viktor Orbán στους υποστηρικτές του στη Βουδαπέστη, δηλώνοντας ότι το κόμμα του πέτυχε «μια τέτοια νίκη που φαίνεται από το φεγγάρι και σίγουρα από τις Βρυξέλλες».

Αλλά αυτή η νίκη ήρθε εν μέσω σημαντικών ανησυχιών από εμπειρογνώμονες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι ο εκλογικός αγώνας στην Ουγγαρία ήταν εξαιρετικά άνισος: Το κόμμα του Viktor Orbán είχε σχεδιάσει το τρέχον εκλογικό σύστημα και ελέγχει —άμεσα και έμμεσα— μεγάλο μέρος του τοπίου των μέσων ενημέρωσης.

Τέτοιες ανησυχίες σχετικά με τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Ουγγαρία θα έρθουν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα οποία αγωνίζονται επί χρόνια να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και πιο αυταρχικές τάσεις της κυβέρνησης στη Βουδαπέστη.

methode times prod web bin 0f1aa9b8 b3e6 11ec 8c29 375fe0cc1f19

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2018 να κινήσει τη διαδικασία μομφής βάσει του Άρθρου 7 δεν έχει πιέσει την Ουγγαρία να αναστρέψει την πορεία της. Και ενώ η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής παρακρατήσει χρήματα που προορίζονται για την Ουγγαρία στο ταμείο ανάκαμψης του κορωνοϊού του μπλοκ, η Βουδαπέστη έχει αντιμετωπίσει ελάχιστες συγκεκριμένες συνέπειες για την υπονόμευση των δημοκρατικών κανόνων.

Τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν να ενεργοποιήσει έναν νέο μηχανισμό για την περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού στην Ουγγαρία λόγω ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου. Όμως η Επιτροπή άργησε, εν μέρει λόγω των εκλογών. Τώρα, θα αυξηθούν οι εκκλήσεις για δράση από τις Βρυξέλλες.

Ο Daniel Freund, Γερμανός Πράσινος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος υπήρξε ένθερμος επικριτής της κυβέρνησης Orbán, ανέφερε ότι «θα υπάρξει μια μακρά λίστα με καταγραφές γεγονότων» από τις ουγγρικές εκλογές και ότι θα συνεχίσει να «πιέζει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει για την περικοπή κεφαλαίων.

Σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, τη δικαστική ανεξαρτησία, τη μετανάστευση και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, οι Βρυξέλλες είναι πλέον πιθανό να συγκρουστούν ξανά με την κυβέρνηση Orbán, αν και μια σειρά από ερωτήματα, όπως κατά των LGBTQ+, που τέθηκαν σε δημοψήφισμα, παράλληλα με τις εκλογές, δεν πέρασαν, καθώς το ψηφοδέλτιο δεν πληρούσε το απαιτούμενο όριο συμμετοχής.

Ταυτόχρονα, η εκλογική επιτυχία του Ούγγρου ηγέτη θα μπορούσε να τονώσει τις φιλοδοξίες του προκειμένου να ασκήσει επιρροή στο εξωτερικό. Ως ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες της Ευρώπης, ο Orbán θέλει να αφήσει το αποτύπωμα του στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ο ίδιος έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει μια συμμαχία εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, με φιλικά του πρόσωπα όπως η Γαλλίδα Marine Le Pen και ο Ιταλός Matteo Salvini.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει επίσης εργαστεί για να σφυρηλατήσει σχέσεις με φιλικούς προς τον Trump συντηρητικούς πέρα ​​από τον Ατλαντικό, καλλιεργώντας την υποστήριξη προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ όπως ο Tucker Carlson του Fox News.

Και έχει επίσης προσπαθήσει να προβάλει την ουγγρική επιρροή σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την υποστήριξη μεταξύ των ουγγρόφωνων στις γύρω χώρες και επενδύοντας σε σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια (Ο στενός σύμμαχος του Orbán, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, επίσης επανεκλέγει την Κυριακή).

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει κάπως τις φιλοδοξίες του, βάζοντας σφήνα μεταξύ της Βουδαπέστης και των στενών συμμάχων της στη Βαρσοβία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι πιθανό να επιστρέψει στην προσπάθεια να τονώσει το διεθνές προφίλ του.

Παρόλα αυτά, η νίκη του Orbán θα τροφοδοτήσει ερωτηματικά γύρω από το μέλλον των Visegrad Four, ενός συνασπισμού που αποτελείται από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, η ενότητα της οποίας δέχεται αυξανόμενη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλα μέλη της ομάδας έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή για τη Ρωσία από ό,τι ο Orbán.

«Πρέπει να σεβαστούμε τις δημοκρατικές εκλογές στην Ουγγαρία», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Tomáš Zdechovský, μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, σημείωσε τις διαφορές στο πλαίσιο του Visegrad Four για την Ουκρανία και περιέγραψε τη συνεργασία στην ομάδα ως «πολύ δύσκολη». Θα ήταν «κρίμα», είπε, αν ο Orbán απομονώνεται «ολοένα και περισσότερο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

One thought on “Γιατί ο νέος εκλογικός θρίαμβος του Viktor Orbán σόκαρε την Ευρώπη | Ανάλυση Politico

  1. Παράθεμα: Εκλογικός Θρίαμβος για τον Όρμπαν | Τι σημαίνει για την Ευρώπη και την αντοχή της | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *