Εμφανή πλέον τα πρώτα ρήγματα της αμερικανικής οικονομίας | Χαμηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης

Εμφανή πλέον τα πρώτα ρήγματα της αμερικανικής οικονομίας | Χαμηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης

Τα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη ήταν σε γενικές γραμμές απογοητευτικά. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί. Η μείωση των πωλήσεων κατοικιών με βάση τις υπογραφές συμβολαίων τον περασμένο μήνα ήταν πολύ πιο απότομη από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, ωθώντας το μέσο επιτόκιο λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7%.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Bryan Mena/CNN Business

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μέτρησης της οικονομικής ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, η οποία έδειξε επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν χαμηλότερες από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κάτω από το 4,6%.

Η παρτίδα των οικονομικών στοιχείων της Πέμπτης δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναθερμαίνεται και αντίθετα δυσκολεύεται κάτω από το βάρος των υψηλότερων -για περισσότερες από δύο δεκαετίες- επιτοκίων. Και ενώ οι δείκτες της Πέμπτης υποδεικνύουν κάποια οικονομική πίεση που γίνεται αισθητή στους Αμερικανούς καταναλωτές, ίσως είναι ένα καλό νέο για μια ενδεχόμενη μείωση του υψηλού κόστους δανεισμού.

Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η οποία όμως έμεινε στάσισμη το πρώτο τρίμηνο. Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει κολλήσει δημιούργησαν φόβους ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ξανά φέτος ή να μην τα μειώσει καθόλου. Τώρα, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων να συμβεί κάποια στιγμή το 2024 είναι και πάλι στη συζήτηση.

Και τα τελευταία στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ έδειξαν επίσης ότι ο πληθωρισμός το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη που αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτό συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση των περικοπών των επιτοκίων.

«Τα μηνιαία στοιχεία μετά τον Μάρτιο γενικά υποδεικνύουν μια συνεχιζόμενη, αν και ήπια ψύξη της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Oren Klachkin, οικονομολόγος χρηματοπιστωτικών αγορών στο Nationwide, σε σημείωμα του την Πέμπτη. «Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι ορατά κάτω από την επιφάνεια, αλλά τίποτα που να μας κάνει απαισιόδοξους για τον δρόμο που έχουμε μπροστά μας».

Οικονομική ανάπτυξη

Η δεύτερη εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πρώτου τριμήνου, η οποία μετρά όλες τις υπηρεσίες και τα αγαθά που παράγονται στην οικονομία, καταγράφηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3%, από 1,6% που είχε αναφερθεί στην πρώτη εκτίμηση. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αναθεώρηση προς τα κάτω των καταναλωτικών δαπανών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι του αρχικού ποσοστού 2,5%.

Η τελευταία έκθεση για το ΑΕΠ έδειξε επίσης ότι τα εταιρικά κέρδη, προ φόρων, μειώθηκαν κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο, η πρώτη μείωση σε ένα έτος και απότομα από την αύξηση 4,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, ενώ τα περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα κερδών αυτό το τρίμηνο αποδείχθηκαν αξιοπρεπή, οι εταιρείες ανέφεραν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για αυτές να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Στέγαση

Τα στοιχεία για τη στέγαση που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν κυρίως ότι η αγορά παραμένει «σκληρή», ειδικά για τους αγοραστές της πρώτης φοράς.

Το τυπικό στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου 30 ετών ήταν κατά μέσο όρο στο 7,02% αυτήν την εβδομάδα, ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της περασμένης εβδομάδας του 6,94%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι υψηλότερα από το 2022 από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, καθώς τότε ήταν που η Fed άρχισε να τα αυξάνει σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Μάλιστα, δεν αναμένεται να μειωθούν ουσιαστικά οποιαδήποτε στιγμή φέτος, επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πεισματικά αυξημένος. Όσο αυτό παραμένει έτσι, η Fed δεν είναι πιθανό να μειώσει πολύ τα επιτόκια το 2024 -τουλάχιστον όχι αρκετά για να δώσει στους Αμερικανούς μια ουσιαστική ανάσα. Η Fed δεν καθορίζει άμεσα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αλλά οι ενέργειές της, που επηρεάζουν τις αποδόσεις, το κάνουν. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων παρακολουθούν την απόδοση 10 ετών.

Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 7,7% τον Απρίλιο στο 72,3, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Παρά την καλοδεχούμενη βελτίωση της προσφοράς κατοικιών τους τελευταίους μήνες, το σκληρό κόστος δανεισμού τρομάζει τους αγοραστές και κρατά παγωμένη την αγορά κατοικίας της χώρας.

«Ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης των επιτοκίων καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου περιόρισε τις αγορές κατοικιών, ακόμη και με περισσότερα αποθέματα στην αγορά», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος του NAR. «Αλλά η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve αργότερα αυτό το έτος θα πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες, με βελτιωμένη οικονομική προσιτότητα και περισσότερη προσφορά».

Θέσεις εργασίας

Τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, που δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη και συχνά θεωρούνται ως το πρώτο σημάδι οποιασδήποτε αλλαγής στην αγορά εργασίας, δεν είναι ανησυχητικά, αλλά έχουν αυξητική τάση τις τελευταίες εβδομάδες. Υπήρξαν 219.000 αιτήσεις της πρώτης φοράς που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Ο Dow έκλεισε 331 μονάδες χαμηλότερα, ή 0,9%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,6% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 1,1% την Πέμπτη.

Η Alicia Wallace του CNN συνέβαλε στο ρεπορτάζ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *