Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο | Τώρα τι γίνεται;

Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο | Τώρα τι γίνεται;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν την Πέμπτη στο ανώτατο όριο του χρέους τους – στο ανώτατο όριο για το πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Oι νομοθέτες συζητούν και αυξάνουν το όριο χρέους για να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνησή δεν θα αθετήσει τις πληρωμές της. Το ζήτημα γίνεται όλο και πιο διχαστικό.

Οι συνεργάτες του Forbes -Richard McGahey, Ben Ritz, Ben Koltun και Simon Moore- απαντούν στα πιο σημαντικά ερωτήματα και αναλύουν τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς Κογκρέσο και Λευκός Οίκος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Γιατί οι ΗΠΑ ψηφίζουν για το ανώτατο όριο χρέους;

“Η Αμερική είναι ουσιαστικά η μόνη χώρα που απαιτεί ξεχωριστή ψηφοφορία για το ανώτατο όριο του χρέους”, έγραψε ο McGahey, οικονομολόγος στο Schwartz Center for Economic Policy Analysis.

“Η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους δεν εξουσιοδοτεί καμία νέα δαπάνη. Είναι βασική λογιστική πληρωμή για προγράμματα που έχουν ήδη θεσπιστεί με νόμο, καθώς τα φορολογικά έσοδα δεν καλύπτουν πλήρως τις δαπάνες”.

Ποιοι είναι οι βασικοί παίκτες;

Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι “αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή” στο Κογκρέσο, σημειώνει ο Koltun. Έχει δικαιοδοσία επί της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να δανείζεται χρήματα, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού του ανώτατου ορίου του χρέους. Η επιτροπή έχει νέο επικεφαλής: τον Τζέισον Σμιθ, Ρεπουμπλικάνο από το Μιζούρι.

“Είμαι ένας εργάτης της εργατικής τάξης, ξέρετε, ένας χωριάτης από το νοτιοανατολικό Μιζούρι”, δήλωσε ο Σμιθ στο Roll Call σε συνέντευξή του πέρυσι. “Θα ‘βάλω φωτιά’ στην Επιτροπή; Ασφαλώς. Αλλά είμαι καθρέφτης του κόμματος μας”.

Πώς επηρέασε η κούρσα για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων το όριο του χρέους;

Εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ένας Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια, καταλήξει σε συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς, τα ακροδεξιά μέλη του κόμματός του θα μπορούσαν είτε να εμποδίσουν την ψηφοφορία είτε να τον απομακρύνουν από πρόεδρο.

Ο Μακάρθι αναγκάστηκε να υποκύψει σε πολλά από τα αιτήματα αυτών των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να εξασφαλίσει την προεδρία της Βουλής σε 15 ψηφοφορίες – τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αναμέτρηση από την εποχή πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο.

usa Flag of the United States

“Οι παραχωρήσεις του Μακάρθι στην ακροδεξιά σε αυτή τη διαδικασία θα τον αφήσουν ως τον πιο αδύναμο ομιλητή εδώ και γενιές και πιθανότατα θα οδηγήσουν στο πιο επικίνδυνο μπρα ντε φερ για τον προϋπολογισμό στην Ουάσινγκτον από το 2011”, έγραψε ο Ριτζ. “Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων πρέπει να εργαστούν γρήγορα για να αποφύγουν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή λόγω χρεοκοπίας”.

Ιδανικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφεύγουν το αδιέξοδο διαπραγματευόμενοι την αύξηση ή την τροποποίηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και θεσπίζουν ένα διακομματικό σχέδιο για να θέσουν υπό έλεγχο το χρέος της χώρας.

Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ;

Το χρέος των ΗΠΑ μπήκε στο 2023 με αξιολόγηση ΑΑ+ από την S&P μετά την υποβάθμιση του 2011 – την πρώτη στην ιστορία της χώρας. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τον υπολογισμό της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας.

“Έρχονται αναμνήσεις από το 2011, όπου η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους έφερε τις ΗΠΑ δύο ημέρες μακριά από τη χρεοκοπία, ταρακουνώντας τη χρηματαγορά και συμβάλλοντας στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους”, έγραψε ο Moore. “Έκτοτε το πολιτικό σκηνικό δεν έχει αλλάξει πολύ, με τους Ρεπουμπλικανούς να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο πρόεδρος να είναι Δημοκρατικός”.

Ο τρόπος με τον οποίο οι οίκοι αξιολόγησης θα αντιδράσουν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο;

Ιδού το “πλατινένιο νόμισμα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων”.

“Μπορεί να ακούγεται σαν φάρσα, αλλά υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει τη νόμιμη εξουσία να κόψει ένα τέτοιο νόμισμα και να το χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τις κυβερνητικές δαπάνες – χωρίς να αυξήσει το όριο του χρέους”, έγραψε ο McGahey.

Άλλες, λιγότερο ευφάνταστες, δυνατότητες περιλαμβάνουν την επίκληση της 14ης τροπολογίας, αλλά αυτός ο δρόμος ενέχει νομικά ζητήματα.

“Εκτός από τις διατάξεις της κατά της δουλείας, η τροπολογία λέει ότι “η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους… δεν θα αμφισβητείται””, πρόσθεσε ο McGahey. “Η διάταξη προστέθηκε ώστε οι πρώην Συνομοσπονδιακοί στο Κογκρέσο να μην μπορούν να ανατρέψουν την καταβολή στρατιωτικών συντάξεων της Ένωσης και άλλων πολεμικών δαπανών”.

Τι είναι τα έκτακτα μέτρα;

Η κυβέρνηση έφτασε στο όριο του χρέους την Πέμπτη και η Γέλεν αναμενόταν να αρχίσει να λαμβάνει “έκτακτα μέτρα” για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

“Ο όρος είναι δραματικός, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς λογιστικά μέτρα για τη μείωση των βαρών στο Υπουργείο Οικονομικών”, εξήγησε ο ΜακΓκέι. “Περιλαμβάνουν πωλήσεις επενδύσεων (για την αύξηση των μετρητών), μη επανεπένδυση αρκετών κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων (και πάλι κρατώντας τα μετρητά και μη δημιουργώντας νέο χρέος) και μη επανεπένδυση μετρητών σε ένα ταμείο για τη σταθεροποίηση του ξένου νομίσματος”.

Θα δημιουργήσουν κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το όριο μέχρι τον Ιούνιο, θα προκύψει μεγάλη οικονομική κρίση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *