Και στη “βαρετή” Δανία έχουν Ανώτατο Όριο Χρέους αλλά δεν φτάνουν στο χείλος της καταστροφής

Και στη “βαρετή” Δανία έχουν Ανώτατο Όριο Χρέους αλλά δεν φτάνουν στο χείλος της καταστροφής

Και στη “βαρετή” Δανία έχουν Ανώτατο Όριο Χρέους αλλά δεν φτάνουν στο χείλος της καταστροφής

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμου που βάζει όριο στο πόσα χρήματα επιτρέπεται να δανειστεί η κυβέρνησή της. Αλλά είναι το μόνο έθνος που ωθείται τακτικά στο χείλος μιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Από την Julia Horowitz/CNN

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Janet L. Yellen, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους στις 5 Ιουνίου, μετακινώντας ελαφρώς προς τα πίσω τη θέση της αποκαλούμενης x-date, διατηρώντας παράλληλα την επείγουσα ανάγκη για τους ηγέτες του Κογκρέσου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για αύξηση ή αναστολή του ορίου χρέους.

Η αλήθεια είναι ότι λίγες χώρες θέτουν επίσημα όρια στον δημόσιο δανεισμό που απαιτείται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, ακριβώς επειδή μπορούν να γίνουν εργαλεία πολιτικής κρίσης, σύμφωνα με τον Mrugank Bhusari, βοηθό διευθυντή στο Atlantic Council, μιας δεξαμενής σκέψεως. Η μόνη άλλη προηγμένη οικονομία που περιορίζει τον δανεισμό σε απόλυτους όρους είναι η Δανία. Αλλά στη σκανδιναβική χώρα, το ανώτατο όριο έχει τεθεί σκοπίμως αρκετά ψηλά για να αποφευχθούν πολιτικά δράματα όπως αυτό που διαδραματίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

«Είναι πραγματικά σπάνιο τα όρια του χρέους να αποτελούν πραγματική απειλή για την οικονομική σταθερότητα σε μια χώρα», λέει ο Bhusari.

ΔΑΝΊΑ

Αμερικανικό πρόβλημα

Το Κογκρέσο επέβαλε για πρώτη φορά ένα όριο 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο συνολικό δανεισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 1939. Αυτό ήταν περίπου 10% πάνω από το συνολικό ομοσπονδιακό χρέος εκείνη την εποχή. Έκτοτε, η οικονομία της χώρας έχει επεκταθεί σημαντικά, όπως και ο δανεισμός της. Το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε σε 30,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 (από 870 δισεκατομμύρια δολάρια το 1939, σε τρέχοντα δολάρια). Ο λόγος του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ή το ΑΕΠ, ήταν περίπου 128% το 2021, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και στη “βαρετή” Δανία έχουν Ανώτατο Όριο Χρέους αλλά δεν φτάνουν στο χείλος της καταστροφής

Αυτό σημαίνει ότι το Κογκρέσο έπρεπε να παρεμβαίνει συχνά. Από το 1960, οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν ενεργήσει 78 φορές -κατά μέσο όρο περισσότερες από μία φορά το χρόνο- προκειμένου να αυξήσουν ή να τροποποιήσουν το όριο του χρέους των ΗΠΑ, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της.

Είναι ένα πρόβλημα μοναδικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χώρες που έχουν επιλέξει όρια χρέους, με στόχο την ενθάρρυνση του δημοσιονομικού περιορισμού, τείνουν να τα δομούν ως ποσοστό του ΑΕΠ αντί να επιλέγουν μια ονομαστική αξία, σύμφωνα με τον Bhusari. Τείνουν επίσης τα όρια του χρέους να μην είναι δεσμευτικά.

Η Μαλαισία, η Ναμίμπια και το Πακιστάν βρίσκονται όλες σε αυτό το στρατόπεδο, προσθέτει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τα κράτη μέλη να περιορίζουν το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, αν και πολλοί παραβιάζουν συνεχώς αυτόν τον κανόνα, ο οποίος ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μπορεί ακόμη και να αναθεωρηθεί για να τονώσει τις δαπάνες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Το πλησιέστερο παράδειγμα με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ είναι αυτό της Δανίας. Ωστόσο, οι νομοθέτες στην Κοπεγχάγη δεν βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αιώνιες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Και στη “βαρετή” Δανία έχουν Ανώτατο Όριο Χρέους αλλά δεν φτάνουν στο χείλος της καταστροφής

Όταν η Δανία εφάρμοσε ένα ανώτατο όριο χρέους το 1993 -συνταγματική αναγκαιότητα μετά από μια διαρθρωτική αναμόρφωση της κυβέρνησής της- καθορίστηκε ότι το ανώτατο όριο δανεισμού θα πρέπει να είναι 950 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (140 δισεκατομμύρια δολάρια), σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα του δημόσιου χρέους εκείνη την εποχή.

Ο Las Olsen, επικεφαλής οικονομολόγος στη Danske Bank της Δανίας, υποστηρίζει ότι ήταν μια στρατηγική απόφαση. Οι νομοθέτες δεν ήθελαν το ανώτατο όριο του χρέους να γίνει εργαλείο σε δύσκολες συζητήσεις σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης. «Η λογική είναι ότι το Κοινοβούλιο ορίζει φόρους και δαπάνες, και όταν το κάνει αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να δανειστεί τη διαφορά», λέει ο Olsen.

Οι πολιτικοί ηγέτες γνώριζαν επίσης ότι ως μικρή χώρα, η Δανία δεν είχε την πολυτέλεια να τρομάξει τους επενδυτές με τακτικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Το όριο χρέους στη Δανία έχει αυξηθεί μόνο μία φορά. Διπλασιάστηκε περίπου το 2010 για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Αλλά η αύξηση ήταν τελικά περιττή. ο δανεισμός παρέμεινε πολύ κάτω από το ανώτατο όριο. «Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολιτικό ζήτημα», λέει ο Olsen. «Θεωρείται ως μια απόλυτη τυπικότητα».

«Εντελώς αυτοεπιβεβλημένο»

Ωστόσο, υπάρχουν αστερίσκοι στις διαφορές Ηνωμένων Πολιτειών και Δανίας ως προς το ανώτατο όριο χρέους. Η τελευταία δανείζεται πολύ λιγότερο σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της, με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 37% το 2021. Συχνά παρουσιάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αυτό καθιστά τη Δανία λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα με το ανώτατο όριο, ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο έχει οριστεί.

«Η χώρα είναι πολύ πιο συντηρητική δημοσιονομικά από πολλές απόψεις σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δηλώνει ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτερος εξωτερικός συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics, με έδρα την Ουάσιγκτον, DC. «Έχει πολύ, πολύ, πολύ χαμηλότερα επίπεδα χρέους».

Υπάρχουν επίσης μεγάλες πολιτικές διαφορές. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφέστερο διαχωρισμό εξουσιών, που συχνά οδηγεί σε αδιέξοδο μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, το κοινοβούλιο της Δανίας εκλέγει τον αρχηγό της κυβέρνησης, συχνά με βάση έναν συνασπισμό κομμάτων. Αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό το ανώτατο όριο του χρέους να μετατραπεί σε πολιτικό παιχνίδι. Υπάρχουν επίσης διακριτές διαδικασίες για τη δημιουργία ετήσιων προϋπολογισμών.

Ακόμα κι έτσι, είναι σαφές ότι στη Δανία, το όριο χρέους επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης, λέει ο Kirkegaard. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Πρέπει να ξοδεύουν πολύ χρόνο για αυτό το ζήτημα σε τακτά χρονικά διαστήματα», λέει ο Kirkegaard. «Το μόνο που κάνουν είναι να αποφεύγουν ένα σενάριο καταστροφής που δημιουργούν για τους εαυτούς τους».

Ο Bhusari του Ατλαντικού Συμβουλίου περιέγραψε επίσης την κρίση ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ως «εντελώς αυτοεπιβεβλημένη».

Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η βιωσιμότητα του χρέους, λέει, οι επενδυτές «συχνά σκέφτονται [το ανώτατο όριο] περισσότερο ως πρόβλημα παρά λύση», ακόμα κι αν επιβραβεύουν τη δημοσιονομική προσοχή. Πιθανότατα, το όριο θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ο ίδιος σημείωσε το παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία εισήγαγε ένα ανώτατο όριο χρέους το 2008 για να ενισχύσει τα δημοσιονομικά της διαπιστευτήρια, το αύξησε πολλές φορές και τελικά το εγκατέλειψε το 2013, όταν έγινε συνεχής πηγή πολιτικών τριβών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι μοναδικές όσον αφορά την προσέγγισή τους στη διαχείριση του χρέους. Αλλά σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει, θα γίνει το παγκόσμιο πρόβλημα -σε μια εποχή που τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός προκαλούν ήδη πόνο.

«Κανείς δεν γνωρίζει πλήρως τι θα συμβεί και αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα», λέει ο Bhusari.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βασίζονται στην αντίληψη ότι η κατοχή χρέους των ΗΠΑ ή τα ομόλογα είναι ασφαλή. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους πιστωτές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου έχουν προβλέψει ότι η αξία του χρηματιστηρίου θα μπορούσε να μειωθεί και η χώρα να υποστεί βαθιά ύφεση, με απώλεια περισσότερων από 8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *