US-2 ShinMaywa | Είναι η λύση για την αντικατάσταση των CANADAIR ; | Η πρόταση από την Ιαπωνία που δεν προχώρησε

US 2 ShinMaywa 790x400 1

Η πρόταση από την Ιαπωνία

Υπήρχε μία σοβαρή πρόταση για ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών, την οποία όμως η σημερινή κυβέρνηση αγνόησε. Άγνωστο γιατί.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το 2017 ο τότε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αντιναύαρχος ε.α Κυριάκος Κυριακίδης επισκέφθηκε το Τόκιο. Οι Ιάπωνες του έδειξαν το αμφίβιο αεροσκάφος βραχείας από-προσγείωσης (Short Take-Off and Landing  – STOL) ShinMaywa US-2, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά ως αεροσκάφος Έρευνας & Διάσωσης (SAR – Search & Rescue).

Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν αυτό το αεροσκάφος στο ναυτικό τους από το 2007, για επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης. Υπάρχει όμως και «έκδοση» πυροσβεστικού αεροσκάφους με μία και μόνο τροποποίηση: η μία δεξαμενή καυσίμου αντικαθίσταται με δεξαμενή νερού, χωρητικότητας 15 τόνων, χωρισμένη σε οκτώ (8) τμήματα και διαθέτει οκτώ αντίστοιχες θύρες ρίψης νερού.

Η τροποποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μέγιστης εμβέλειας του αεροσκάφους της αρχικής έκδοσης SAR, από τα 4.600 χλμ, στα 2.300 χλμ. Το αεροσκάφος διαθέτει τέσσερις ελικοστρόβιλους (turboprop) κινητήρες Rolls-Royce AE 2100J ισχύος 4,592 ίππων έκαστος.

Σε σχέση με τα Canadair αλλά και τα ρωσικά Beriev, η ShinMaywa προβάλλει τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που υπερτερούν:

Δεξαμενή χωρητικότητας 15 τόνων (τα Canadair CL-415 διαθέτουν δεξαμενή 5,5 τόνων, ενώ τα ρωσικά Beriev Βε-200 δεξαμενή χωρητικότητας 12 τόνων.

Από-προσνήωση σε υδάτινη επιφάνεια με ιδιαίτερα μεγάλο ύψος κυματισμού : Απογείωση με κυματισμό 2,8 μ, προσγείωση με κυματισμό 3.1 μ. (αντίστοιχα ύψη κυματισμού για τα Canadair CL-415: 0,7μ. και για τα Beriev Be-200: 1,2 μ.).

Το αεροπλάνο μας έκανε, αλλά είχαμε το γνωστό πρόβλημα. Δεν είχαμε λεφτά.

Το 2018 που οι Ιάπωνες ήρθαν στην Ελλάδα για να επισκεφθούν την ΕΑΒ και την 112 ΠΜ στην Ελευσίνα, ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ είχε ένα σχέδιο που έβαζε στο παιχνίδι τους Ευρωπαίους. Το παρουσίασε στον ομόλογό του της Κυβέρνησης της Ιαπωνίας κ. Yoshiyuki Suzuki, ο οποίος δεν είχε καμία αντίρρηση.

Το σχέδιο προέβλεπε οι Ευρωπαίοι να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν 8 έως 12 αεροσκάφη, σε πρώτη φάση. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί απ΄ αυτό με την μόνιμη στάθμευση έως έξι αεροσκαφών σε ελληνική βάση, όχι απαραίτητα στην Ελευσίνα. Υπήρχε σκέψη τα αεροσκάφη να χρησιμοποιούνται το χειμώνα για έρευνα και διάσωση και το καλοκαίρι για πυρόσβεση.

Οι Ιάπωνες ήταν πολύ θετικοί να συνεργαστούν με την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης εμπειρίας που υπάρχει στην κατάσβεση πυρκαγιών. Θα ήταν μεγάλη διαφήμιση για το αεροσκάφος τους.

Οι συζητήσεις προχωρούσαν πολύ καλά και τον Ιούλιο του 2018, το Bloomberg έγραφε:

“Η Ιαπωνία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την πώληση διασωστικών της αεροσκαφών US-2 σε μία συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση αμυντικού εξοπλισμού της χώρας”, αναφέρει η εφημερίδα «Nikkei» επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά αμφίβιων αεροσκαφών της ιαπωνικής βιομηχανίας ShinMaywa, κόστους περίπου 10 δισ. γιεν το καθένα, για να αντικαταστήσει τα δεκάδες παλιά πυροσβεστικά της αεροσκάφη, αναφέρει η εφημερίδα. Τα συγκεκριμένα ιαπωνικά αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με δεξαμενές νερού πριν πωληθούν στην Ελλάδα.

Όμως η πρόταση που φαινόταν ότι θα είχε τύχη, για άγνωστους λόγους, δεν προχώρησε μετά από το 2019.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

US-2 ShinMaywa | Είναι η λύση για την αντικατάσταση των CANADAIR ;

Η νέα φωτιά στην καταπράσινη περιοχή της Βαρυμπόμπης επανάφερε στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα για το είδος των πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα έπρεπε να διαθέτει η χώρα μας, στο πλαίσιο το υπό σχεδίαση εξοπλιστικού προγράμματος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Καλές είναι οι προτιμήσεις και τα επιμέρους συμφέροντα, αριθμοί και επιχειρησιακές δυνατότητες είναι όμως αμείλικτα δεδομένα….Thank you for reading this post, don’t forget to subscribe!

Αν και μέχρι σήμερα η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι τα μικρά και μεσαίου μεγέθους πυροσβεστικά αεροσκάφη μπορούν να επιχειρήσουν με αποτελεσματικότητα στο μορφολογικό τοπίο της Ελλάδας, οι πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάτι, στην Σταμάτα, στην Πάτρα και σήμερα στην Βαρυμπόμπη ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα.

Οι φωτιές πλέον ξεσπούν εντός οικιστικών περιοχών που έχουν αναπτυχτεί μέσα σε δάση, ενώ η καύσιμη ύλη των ελληνικών δασών έχει αυξηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου.

https://www.youtube.com/embed/lmcBaHNK-9g?feature=oembed US-2 ShinMaywa | Λύση από Ιαπωνία (;) σε αντικατάσταση των CANADAIR

Όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική και στην Αχαία, η συνδρομή των αεροσκαφών στην κατάσβεση των πυρκαγιών ήταν καταλυτική. Αυτό όμως που έκανε τη διαφορά ήταν η συμμετοχή του αεροσκάφους Be-200ES το οποίο με τους 12 τόνους νερό που μπορεί να μεταφέρει συνέβαλε στην ταχύτατη αντιμετώπιση της απειλής σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην κατάσβεση.

Με απλά λόγια η ταχύτατη και μαζική ρίψη δεκάδων τόνων νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδείχτηκε σωτήρια τουλάχιστον στην φωτιά στην Σταμάτα και αυτό διότι μπορεί τα μεσαίου μεγέθους πυροσβεστικά αεροσκάφη να έχουν την ικανότητα να ελίσσονται και να επιχειρούν στο ορεινό και σύνθετο περιβάλλον της Ελλάδας, όμως οι μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές συνήθως συμβαίνουν σε πεδινές περιοχές πλησίον οικισμών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η παρουσία αριθμού μεγάλων πυροσβεστικών μπορεί να είναι καταλυτική εξαιτίας των λόγων που προαναφέρθηκαν, ταχύτητα μεγάλο φορτίο και πολλαπλές ρίψεις ανα ώρα εφόσον η θάλασσας δεν βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την πυρκαγιά.

Αυτή την περίοδο σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα αμφίβιο πυροσβεστικό αεροσκάφος σε υπηρεσία και παραγωγή το ρωσικό Be-200ES η διαχρονική αξιοποίηση του οποίου από την Ελλάδα ενδεχομένως να παρουσιάζει προβλήματα λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει για τις υπηρεσίας του συγκεκριμένου αεροσκάφους από πολλές χώρες.

Από την άλλη πλευρά η αγορά από την Ελλάδα αριθμού αεροσκαφών Be-200ES μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτικά εμπόδια λόγω των τεταμένων σχέσεων Ευρώπης με τη Ρωσία.

Όμως εκτός από το ρωσικό αεροσκάφος η διεθνής αεροναυπηγική βιομηχανία έχει να επιδείξει ένα ακόμη μεγάλο αμφίβιο αεροσκάφος που δεν κατασκευάζεται από ρωσική ή κινεζική εταιρεία και το οποίο μπορεί να πιστοποιηθεί για την πραγματοποίηση αποστολών αεροπυρόσβεσης.

Πρόκειται για το ιαπωνικό αεροσκάφος US-2 της εταιρείας ShinMaywa το οποίο μπορεί να μεταφέρει σε οκτώ δεξαμενές κατόπιν πιστοποίησης 15 τόνους νερού (σχεδόν τετραπλάσιο της ικανότητας των Canadair). Το αεροσκάφος βρίσκεται σε υπηρεσία στο Ιαπωνικό Ναυτικό και χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση αποστολών Έρευνάς και Διάσωσης. Όμως η κατασκευάστρια εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μελέτη για την μετατροπή του και πιστοποίηση του για την πραγματοποίηση αποστολών αεροπυρόσβεσης.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με τέσσερις πανίσχυρους κινητήρες turboprop Rolls-Royce AE 2100J με απόδοση 4.592 ίππων έκαστος και ενός βοηθητικού κινητήρα turboshaft LHTEC T800 με απόδοση 1.364 ίππων που επιτρέπουν στο αεροσκάφος να κάνει υδροληψία με κυματισμό μέχρι και 3 μέτρα και να ίπταται με ταχύτητα πλεύσης 480 χλμ/ώρα και μέγιστη ταχύτητα 560 χλμ/ώρα.

Η εμβέλεια του αεροσκάφους φτάνει τα 4.700 χλμ και έχει επιχειρησιακή αυτονομία αρκετά μεγάλη, ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να ρίξει 400 τόνους νερό δηλαδή 27 περίπου αποστολές ρίψης, έως ότου χρειαστεί να επιτρέψει στην βάση του για ανεφοδιασμό.

us2 a
US-2 ShinMaywa | Λύση από Ιαπωνία (;) σε αντικατάσταση των CANADAIR

Ουσιαστικά το ιαπωνικό αεροσκάφος μπορεί να δημιουργήσει μαζικά σε σύντομο χρονικό διάστημα “υδροκουρτίνες” οριοθετώντας την φωτιά και ακολούθως να περιορίσει την έντασή της καταστέλλοντας αυτήν σταδιακά. Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για το ιαπωνικό αεροσκάφος μετά την πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

Το σχέδιο περιελάμβανε την πιστοποίηση του αεροσκάφους ως πυροσβεστικό κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο και την μετατροπή και πιστοποίηση τουλάχιστον τεσσάρων άμεσα διαθέσιμων μεταχειρισμένων αεροσκαφών του Ιαπωνικού Ναυτικού από την ΕΑΒ με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά 6μηνο.

Εάν το σχέδιο αυτό είχε υιοθετηθεί το 2018 ή το 2019 σήμερα η Πυροσβεστική θα είχε στην διάθεσή της και τα τέσσερα US-2 σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αχαΐα, στην Σταμάτα και στην Βαρυμπόμπη σε περιοχές δηλαδή κοντά στη θάλασσα και σε ένα περιβάλλον σχετικά εύκολα προσεγγίσιμο για μεγάλά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

us 2
US-2 ShinMaywa | Λύση από Ιαπωνία (;) σε αντικατάσταση των CANADAIR

Όμως τελικά η χώρα μας φαίνεται να προτιμά να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά της νέας έκδοσης του CL-415, του CL-515 ενός αεροσκάφους του οποίου το πρωτότυπο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ (τον Δεκέμβριο του 2020 η κατασκευάστρια Viking ανακοίνωσε αναβολή λόγω πανδημίας) και είναι άγνωστο εάν θα ξεκινήσει η παραγωγή του, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία πρέπει να επενδύσει τεράστια ποσά για να στήσει την γραμμή παραγωγής με την προϋπόθεση ότι θα έχει λάβει μια αρκετά μεγάλη αρχική παραγγελία.

Μάλλον εμάς περιμένουν, ενώ αγνοείται προς το παρόν ποιος εκπροσωπεί την εταιρία -που διαδέχθηκε την καναδική Bombardier- στην Ελλάδα… Λίγη διαφάνεια; Λίγη ενημέρωση για το τι είναι το νέο αεροσκάφος, σε τι διαφέρει από το παλιό και σε ποια τιμή θα μας το προμηθεύσουν; Πώς ανακοινώνουμε ότι θα αγοράσουμε κάτι που δεν υπάρχει, ή μάλλον θα υπάρξει υπό την προϋπόθεση τοποθέτησης παραγγελίας; Απλά ερωτήματα, χωρίς να σημαίνει ότι το αεροσκάφος είναι ακατάλληλο.

Κι ας μην ξεγελιόμαστε, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κοστίζουν σχεδόν όσο τα μαχητικά… Επιπροσθέτως, για παράδειγμα, ελικόπτερα που να επιχειρούν σε ρόλους πυρόσβεσης ακόμα και τη νύχτα θα έπρεπε να μας κινήσουν το ενδιαφέρον; Μήπως η απάντηση της Ελλάδας στο πρόβλημα θα έπρεπε να είναι και να φαίνεται περισσότερο οργανωμένη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *