
Μετά από μία σειρά εσωτερικών συσκέψεων και συζητήσεων, στις οποίες κυριάρχησαν οι εξελίξεις για το στέλεχος “Όμικρον” του πανδημικού ιού, η κυβέρνηση…πυροδότησε το μέτρο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στην κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία των 60 και άνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια του χθεσινού πρωινού καφέ με τους στενούς συνεργάτες του και λίγη ώρα πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, από το βήμα του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε το επόμενο βήμα της κυβερνητικής στρατηγικής στο μέτωπο αναχαίτισης της Covid-19. Και, όπως ο ίδιος, έσπευσε να διαμηνύσει, στην εισήγησή του, δε πρόκειται για ποινή, αλλά προστασία.
“Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός. Σώζει ζωές. Είναι αναγκαίος για την υγεία. Είναι πια αναγκαίος για ολόκληρη την κοινωνία…
Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετά τους υγειονομικούς, λοιπόν, η κυβέρνηση επεκτείνει τη στρατηγική της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους άνω των 60. Και οι περίπου 520.000 που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους με την επιχείρηση “Ελευθερία” και να κάνουν την πρώτη δόση. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα της “Ελευθερίας”, ενώ όσοι δεν προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση κάθε μήνα θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.
Το παρασκήνιο
Το ερώτημα που προκύπτει είναι περί της στόχευσης που έχει η συγκεκριμένη κίνηση, που κρατήθηκε…επτασφράγιστο μυστικό μέχρι και λίγα λεπτά πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. Όπως αναφέρουν στελέχη, η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει μία ηλικιακή κατηγορία, η οποία δεν κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά στα εμβόλια, καταγράφει υψηλές νοσηλείες, αλλά και απώλειες από την Covid-19.
Τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα είναι ενδεικτικά: Εννέα στους δέκα θανάτους από Covid αφορούν πολίτες 60 και άνω. Παράλληλα, επτά στους δέκα διασωληνωμένους ασθενείς ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, τη στιγμή που οκτώ στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
“Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα των 60 και άνω είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού. Ταυτόχρονα, σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως δέκα φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα”, ανέφεραν παράγοντες. Την ίδια στιγμή:
-Στη χώρα μας, με το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60 και άνω να είναι στο 83%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid είναι 657 και οι ημερήσιοι θάνατοι 92.
-Στην Πορτογαλία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών να είναι στο 99,5% οι κατειλημμένες ΜΕΘ Covid είναι 80 και οι ημερήσιοι θάνατοι 13.
-Στη Δανία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 99,1% οι κατειλημμένες ΜΕΘ Covid είναι 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι δέκα.
-Στη Σουηδία το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 93,1% οι κατειλημμένες ΜΕΘ Covid είναι 32 και οι ημερήσιοι θάνατοι πέντε.

Όπως επισημαίνεται, σε συζητήσεις, το μέτρο έρχεται ύστερα από μία μεγάλη εκστρατεία πειθούς, στην οποία η κυβέρνηση προχώρησε κλιμακωτά, ενώ ενεργοποιήθηκε, αφού εξαντλήθηκε κάθε άλλη πρόνοια.
Παράλληλα, η απόφαση για τους άνω των 60 έρχεται στο προσκήνιο ενόψει του νέου στελέχους “Όμικρον” και μετά από την απροθυμία της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να προσέλθει για εμβολιασμό τον Νοέμβριο, σε αντίθεση με αυτό που έπραξαν άλλες κατηγορίες.
“Πρόκειται για μία ενέργεια αποφασιστικής προτροπής, δίκαιης προς όλους, που δεν απευθύνεται οριζόντια, αλλά σε εκείνους που, ενώ μπορούν, δεν κάνουν μία κίνηση να σώσουν την υγεία τους και τις ζωές των άλλων”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Όπως φαίνεται, μάλιστα, από τα πρώτα στοιχεία, τα…ραντεβού για τους άνω των 60 σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε μία ημέρα, φτάνοντας τα 6.000, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων δέκα ημερών ήταν 2.600.
Ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση προχώρησε και σε ακόμα ένα συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.
