Κυβέρνηση | Οι υποκλοπές υπονομεύουν το άνοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο | Πιο δύσκολες οι μετεκλογικές συνεργασίες

Κυβέρνηση | Οι υποκλοπές υπονομεύουν το άνοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο | Πιο δύσκολες οι μετεκλογικές συνεργασίες

Κυβέρνηση | Οι υποκλοπές υπονομεύουν το άνοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο | Πιο δύσκολες οι μετεκλογικές συνεργασίες

Η υπόθεση της τηλεφωνικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει αναταράξεις στον ιδεολογικό χώρο του παραδοσιακού Κέντρου, τον οποίο διεκδικούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

κείμενο Σωτήρης Σταθόπουλος

Ωστόσο, οι ισορροπίες μετά τις τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να έχουν διαταραχθεί. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει σχεδόν ταυτόσημες απόψεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο ζήτημα, αν και στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία “επισύνδεση” με την Κουμουνδούρου, ενώ παράλληλα έχει επέλθει ένα σημαντικό ρήγμα στις σχέσεις με τη ΝΔ που δύσκολα δείχνει να επουλώνεται.

Κομβικό επίσης είναι και το χρονικό σημείο που ξέσπασε η συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει μπει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της.

Το σύστημα της απλής αναλογικής θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα την χώρα σε ακυβερνησία, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και με την ενισχυμένη αναλογική που θα ακολουθήσει στις δεύτερες κάλπες, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργαστεί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός, ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, κάτι το οποίο έχουν απορρίψει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας.

Τεράστιος πολιτικός χρόνος

Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώσει, όπως έχει δεσμευτεί, την τετραετία τότε οι περίπου 9 μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές μπορεί να φαντάζουν λίγοι, αλλά στην ουσία ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος. Σε αυτό το σημείο ποντάρει το Μαξίμου, προκειμένου να αλλάξει το κλίμακαι να υπάρξει μια σταδιακή επαναπροσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εξηγήσεις που θα υπάρξουν αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για την ΕΥΠ προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, καθώς φαίνεται πως δύσκολα θα ξανακολλήσει το “γυαλί” μεταξύ των δύο κομμάτων. Εκείνο πλέον που αναμένουν είναι την εξέλιξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αλλά και τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης που συνεχίζεται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Ανάλυση: Γιατί οι υποκλοπές υπονομεύουν το άνοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο - Πιο δύσκολες οι μετεκλογικές συνεργασίες

Παράλληλα, βλέπουν τα συνεχή ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κοινοβουλευτική απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στην προ ημερησίας συζήτηση για τις παρακολουθήσεις με στόχο να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του χώρου της κεντροαριστεράς.

Διαφορετικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ

Είναι κοινό μυστικό στο ΠΑΣΟΚ πως στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν διαφορετικές τάσεις, οι οποίες ίσχυαν πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης και εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί διαφοροποιήσεις στην ενιαία γραμμή, κάτι που φάνηκε στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης, την οποία δεν ακολούθησαν με την ίδια ένταση όλα τα στελέχη.

Θεωρείται σχεδόν αδύνατο ο Ανδρέας Λοβέρδος να δεχθεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στον αντίποδα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πιο κοντά στην Κουμουνδούρου παρά στη ΝΔ. Υπάρχουν αρκετά ανάλογα παραδείγματα στο εσωτερικό του κόμματος που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει να κρατά τις ισορροπίες που απαιτούνται.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στο Μαξίμου τα αποτελέσματα των κυλιόμενων μετρήσεων που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του πολιτικού κόστους, αλλά και το εάν έχει μεταβληθεί η δυναμική των κομμάτων στον χώρο του Κέντρου.

Ωστόσο, οι πρώτες δημοσκοπήσεις θα δημοσιευτούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες είναι πιθανό να αλλάξουν το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί από το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *