Υπερδνειστερία | Τι είναι η Υπερδνειστερία | Ποιος ο ρόλος της στον πόλεμο της Ουκρανίας

Υπερδνειστερία

Υπάρχει μία περιοχή στη Μολδαβία που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο λόγος για την Υπερδνειστερία, ένα βαριά οπλισμένο κομμάτι της Μολδαβίας που φιλοξενεί φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Πώς προέκυψε; Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε το 1990, η Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας – κυρίως ρουμανόφωνη – επεδίωξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα. Αλλά η ρωσοκρατούμενη υποπεριοχή της Υπερδνειστερίας ήθελε να παραμείνει στην ΕΣΣΔ. Μετά την τελική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ένας σύντομος εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στην de facto ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία.

«Υπερδνειστερία» είναι ακριβώς αυτό που την αποκαλούν οι Μολδαβοί επειδή βρίσκεται «απέναντι» του ποταμού Δνείστερου από την υπόλοιπη Μολδαβία. Οι ντόπιοι την αποκαλούν Pridnestrovye, μια ρωσική λέξη που σημαίνει «κατά μήκος του Δνείστερου».

Οπως αναφέρει το gzeromedia, το μέρος διοικείται από την εταιρεία Sheriff, η οποία ευδοκιμεί στο λαθρεμπόριο, λαμβάνει δωρεάν φυσικό αέριο από τη Ρωσία και έχει μια εκπληκτικά καλή ομάδα ποδοσφαίρου. Συνυπάρχει με τη Μολδαβία και μάλιστα επωφελείται από τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. Αλλά εκεί βρίσκονται επίσης περίπου χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες, μαζί με περίπου 200.000 κατόχους ρωσικών διαβατηρίων. 

Μονάδες ρωσικών στρατευμάτων έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook από το Γενικό Επιτελείο Ουκρανίας: “Μονάδες μιας επιχειρησιακής ομάδας ρωσικών στρατευμάτων έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα και οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν μεταβάλει σε ενισχυμένο τον τρόπο υπηρεσίας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας”.

Παιχνίδια προπαγάνδας

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για νέα πρόκληση από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες στην μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία. Όπως αναφέρει η Ουκραΐνσκα Πράβντα κάτοικοι της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας λαμβάνουν γραπτά μηνύματα από πηγή που ισχυρίζεται ότι είναι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Αυτά τα μηνύματα περιέχουν μια προειδοποίηση για χτύπημα “πύραυλων και πυροβολικού” στο έδαφος της “περιοχής της Υπερδνειστερίας”.

Απόσπασμα από το ψεύτικο μήνυμα: “Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας συνιστά σθεναρά την απομάκρυνση των αμάχων σε ασφαλέστερες περιοχές. Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν επιθυμούν να συμβεί κακό στους αμάχους, αλλά όσοι έχουν παραμείνει στις πόλεις θα θεωρηθούν ως ομάδες σαμποτάζ και θα εξαλειφθούν χωρίς προειδοποίηση. Βομβαρδισμοί ρουκετών και πυροβολικού στο έδαφος της δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν ακριβώς στις 19.00”.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι αυτές οι αναφορές καλύπτονται από πόρους ρωσικής προπαγάνδας: “Τονίζουμε: το κράτος της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό και παρόμοιες προκλήσεις. Τέτοιες ψεύτικες πληροφορίες και πλαστά επεισόδια, που είναι πιθανό να σημειωθούν στην Υπερδνειστερία, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη πρόκληση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών κατά της Ουκρανίας και της Μολδαβίας”.

yperdneisteria

Και οι δύο πλευρές “δείχνουν” εκατέρωθεν ως προς τον υπεύθυνο

Ο επικεφαλής της αποσχισθείσας περιφέρειας της Μολδαβίας της Υπερδνειστερίας είπε ότι οι επιθέσεις στην επικράτεια μπορεί να ιχνηλατηθούν στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τρίτη. “Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία”, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο τον Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, τον αυτοαποκαλούμενο πρόεδρο της αποσχισθείσας περιοχής. “Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν αυτήν την επίθεση έχουν σκοπό να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση”.

Οι εκρήξεις φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να χτίσουν την υπόθεση για ξένη επέμβαση, δήλωσε στο Business Insider ο πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας. Ο Βιτάλι Μαρινούτα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας από το 2009 έως το 2014, είπε ότι δεν έχει νόημα ούτε οι δυνάμεις της Μολδαβίας ούτε της Υπερδνεiστερίας να έχουν πραγματοποιήσει ή οργανώσει τις επιθέσεις. Ούτε η Μολδαβία ούτε η Υπερδνειστερία έχουν κίνητρο να αναθερμάνουν μια παγωμένη σύγκρουση και η Ουκρανία δεν θα είχε συμφέρον να ανοίξει ένα άλλο πιθανό μέτωπο. “Αυτό που μας μένει είναι μόνο η Ρωσική Ομοσπονδία”, είπε o Μαρινούτα. “Έχοντας μελετήσει πώς λειτουργεί η Ρωσία ή η στρατιωτική τους υπηρεσία πληροφοριών, φαίνεται ότι είναι δική τους δουλειά”.

Η Μολδαβία πραγματοποίησε σήμερα επείγουσα σύσκεψη του εθνικού της συμβουλίου ασφαλείας και το Κρεμλίνο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες μετά από δύο εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από την Μόσχα.

Στις 25 Απριλίου, μια σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας (TMR). Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες, η μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία άρχισε να προετοιμάζεται για “εκρήξεις” που οργανώθηκαν από την FSB [Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας] ως δικαιολογία για τον πόλεμο με την Ουκρανία ή με σκοπό να εμπλέξει την περιοχή της Υπερδνειστερίας σε εχθροπραξίες στον πόλεμο κατά Ουκρανία.

Αργότερα, το επονομαζόμενο Υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας ανέφερε ότι το πρωί της 26ης Απριλίου στο χωριό Μαιάκ της περιφέρειας Γρηγορόπολης ακούστηκαν δύο εκρήξεις: η πρώτη στις 6:40, η δεύτερη στις 7:05. Λίγο αργότερα αναφέρθηκε και τρίτη έκρηξη.

Μετά από τις εκρήξεις, σχηματίστηκαν ουρές από αυτοκίνητα πολιτών που προσπαθούσαν να φύγουν από την Υπερδνειστερία με προορισμό την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της Μολδαβίας περιοχή. Η περιοχή μπήκε σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού για τρομοκρατική απειλή”.

9950f5047a2c4391a0d3f58503de0af7

Τι είναι η Υπερδνειστερία και γιατί είναι σημαντική για τη Ρωσία.

Ένα αυτονομιστικό κρατίδιο: Η Υπερδνειστερία είναι ένα στενό κομμάτι γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικά μίλια, ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία – λίγο μεγαλύτερο από το Ρόουντ Άιλαντ, τη μικρότερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Εκεί ζει περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ρωσόφωνοι. main qimg 0c79fb1cc0e76239bd9c1a804fcb7f78

Ιστορία: Η Υπερδνειστερία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από διετή πόλεμο (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Ρώσοι επενέβησαν για να υποστηρίξουν την Υπερδνειστερία, αλλά ποτέ δεν την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος. Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και των αυτονομιστών έληξε με κατάπαυση του πυρός το 1992, αλλά περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν έκτοτε στην Υπερδνειστερία.

Οι εξηγήσεις που ζήτησε η Μολδαβία

Η Ρωσία παρακολουθεί την Υπερδνειστερία: Η δήλωση του υποστράτηγου Μινεκάεφ, η οποία εκθέτει τη στρατηγική της Ρωσίας για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου, προκάλεσε άμεση ανησυχία στις μολδαβικές αρχές, οι οποίες κάλεσαν τον Ρώσο πρέσβη.

Οι δηλώσεις για την Υπερδνειστερία είναι «αβάσιμες και έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο πρέσβη, οι Μολδαβοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η χώρα είναι «ουδέτερο κράτος και η αρχή αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ρόλος στον πόλεμο: Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές υποψιάζονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη – και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση, για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει την πόλη-λιμάνι της Οδησσού.

Στη συνέχεια, εάν το Κρεμλίνο αποφάσιζε να προσπαθήσει να συνδεθεί πλήρως με την Υπερδνειστερία, θα σήμαινε δύο πράγματα:

  • ότι η Ουκρανία θα γινόταν μια χώρα εντελώς αποκομμένη από τη Μαύρη Θάλασσα, και
  • ότι ο πόλεμος του Πούτιν θα εξαπλωθεί επισήμως στη Μολδαβία, μια υποψήφια για την ΕΕ χώρα που είναι στενά συνδεδεμένη με τη Ρουμανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Πληροροφίες από Ναυτεμπορική, in.gr, capital

One thought on “Υπερδνειστερία | Τι είναι η Υπερδνειστερία | Ποιος ο ρόλος της στον πόλεμο της Ουκρανίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *