UniCredit | Τα 3 ‘όπλα’ που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας

UniCredit | Τα 3 'όπλα' που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας
UniCredit | Τα 3 ‘όπλα’ που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει από το β’ τρίμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί στο β’ εξάμηνο εκτιμά η UniCredit, ενώ το 2022 θα “τρέξει” με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά, σε νέα έκθεσή της η UniCredit επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της τάξης του 2,5%  φέτος στην Ελλάδα και για επιτάχυνση στο 5,0% το 2022.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όπως επισημαίνει, το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών περιορισμών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 από τον Ιανουάριο.

Παρ ‘όλα αυτά, καθώς η καμπύλη επιδημίας άρχισε πρόσφατα να επιδεινώνεται και η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια χαλάρωση των περιορισμών, η UniCredit αναμένει ότι η πορεία του ΑΕΠ θα επανέλθει σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο που ξεκινά, προτού επιταχυνθεί πιο έντονα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

ωδφ

Οι κύριοι “μοχλοί” της μέτριας ανάκαμψης του ΑΕΠ που προβλέπεται για το τρέχον έτος είναι τρεις, σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα:

1) η συνεχιζόμενη ισχυρή δημοσιονομική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,

2) η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, και

3) η ανάκαμψη στον τουρισμό η οποία θα τροφοδοτηθεί από την πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη.

Σημειώνεται πως η ανάπτυξη του 2,5% που βλέπει για φέτος είναι χαμηλότερη από το 3,5% που αναμένει για την ευρωζώνη, ενώ το 2022 το 5% που θα κινηθεί η ελληνική οικονομία είναι υψηλότερο από το 4,4% της ανάπτυξης της ευρωζώνης και στα ίδια επίπεδα με Γερμάνια και Ισπανία. Η Ιταλία αναμένεται να “τρέξει” με ρυθμό 4,4% και η Γαλλία με 4,3%, το επόμενο έτος.

δφ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιταλική τράπεζας, το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος θα διαμορφωθεί στο 8,2% από 10% το 2020, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 3%. Βλέπει ελαφρά αύξηση του ελληνικού χρέους, τοποθετώντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ φέτος στο 209,2% από 207,1% πέρσι, ενώ το 2022 το τοποθετεί στο 199,4%.

Καθώς η επιδημία συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παράσχει επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης για μισθωτούς και επιχειρήσεις, σημειώνει η UniCredit. Αυτό φέρνει το συνολικό μέγεθος των μέτρων χρηματοδοτικής στήριξης που προβλέπονται για το 2021 στα 14 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του ΑΕΠ του (σε σύγκριση με 15 δισ. ευρώ ή το 9% του ΑΕΠ το 2020).

ωφδ

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα “χαρίσει” έως και το 50% των κρατικών εγγυημένων δανείων που χορηγούνται σε επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής όλων αυτών των δανείων σε 60 δόσεις. Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει επίσης κάθε μηνιαία πληρωμή δανείου για εταιρείες που πλήττονται από την πανδημία έως και 90% για οκτώ μήνες, επιπροσθέτως της παροχής επιχορηγήσεων που καλύπτουν σταθερά κόστη για ενοίκια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το σύστημα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ανανεωθεί για έναν έβδομο κύκλο από τον Απρίλιο, αυτή τη φορά με οικονομική στήριξη που απευθύνεται μόνο στις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο.

Μέσω της ελαχιστοποίησης των ταμειακών εκροών, αυτά τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά για να διασφαλίσουν ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών που πλήττονται από την κρίση λόγω της πανδημίας, θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προτού τα κέρδη ανακάμψουν πιο σταθερά, υπογραμμίζει η UniCredit.

΄'

Η ιταλική τράπεζα κάνει ειδική αναφορά στα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, σημειώνοντας ότι χαιρέτισε την “καλή πρόοδο” που έχει  σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού πρόσφατα λόγω της πανδημίας. Οι κύριοι τομείς που επεσήμαναν οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν η εκπαίδευση, η εταιρική διακυβέρνηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενεργειακή πολιτική.

Η UniCredit προσθέτει τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης θέσει στις προτεραιότητές της την ευελιξία στην αγορά εργασίας και τον εκσυγχρονισμό. Το υπουργείο εργασίας πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο για τις ώρες εργασίας και τις αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν τη δραστηριότητα των συνδικάτων.

Η κύρια αλλαγή είναι η εισαγωγή της ευελιξίας στην οκτάωρη εργάσιμη ημέρα έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις επιχειρηματικές ανάγκες. Το νομοσχέδιο θα μεταρρυθμίσει επίσης το πλαίσιο για τις υπερωρίες και τις αμοιβές αυτών. Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα εισαγάγει τις ελάχιστες απαιτήσεις προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις του δημόσιου τομέα κατά τη διάρκεια απεργιών και θα αλλάξει ορισμένα από τα οφέλη που απολαμβάνουν τα μέλη των συνδικάτων.

της Ελευθερίας Κούρταλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *