Ουκρανία | Πώς θα λήξει ο πόλεμος | Τα 5 σενάρια

Ουκρανία | Πώς θα λήξει ο πόλεμος | Τα 5 σενάρια
Ουκρανία | Πώς θα λήξει ο πόλεμος | Τα 5 σενάρια

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας ήδη διανύει την 8η ημέρα του, με καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές, ενέργεια, οικονομία και πληθωρισμό. Το τέλος των εχθροπραξιών κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ακρίβεια. Όμως, οι αναλυτές έχουν καταλήξει σε ορισμένα πιθανά συνέχεια. Ας δούμε ποια είναι αυτά: 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ένα σύντομος πόλεμος 

H Ρωσία θα κλιμακώσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τις αεροπορικές επιδρομές και πλήττοντας βασικές υποδομές της χώρας. Η ενεργειακή τροφοδοσία θα διακοπεί, ενώ οι τηλεπικοινωνίες θα «πέσουν». Χιλιάδες άμαχοι θα πεθάνουν. Παρά τη γενναία αντίσταση, το Κίεβο θα περιέλθει σε ρωσικά χέρια μέσα σε ορισμένες ημέρες. Η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από ένα καθεστώς ελεγχόμενο από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είτε θα διαφύγει στο εξωτερικό είτε θα δολοφονηθεί. Ο πρόεδρος Πούτιν θα κηρύξει την νίκη του ρωσικού στρατού και θα αποσύρει τις δυνάμεις από τη χώρα. Χιλιάδες πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κατακλύζουν την Ευρώπη. Η Ουκρανία θα γίνει μια χώρα σαν τη Λευκορωσία. 

%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1 reuters 2
An aerial view shows a residential building destroyed by shelling, as Russia’s invasion of Ukraine continues, in the settlement of Borodyanka in the Kyiv region, Ukraine March 3, 2022. Picture taken with a drone. REUTERS/Maksim Levin | Ουκρανία | Πώς θα λήξει ο πόλεμος | Τα 5 σενάρια

Ένας μεγάλης διάρκειας πόλεμος 

Ίσως πιο πιθανό σενάριο σε σχέση με το πρώτο. Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιβραδύνουν την προέλασή τους, λόγω μειωμένου ηθικού και προβλημάτων στον ανεφοδιασμό. Θα χρειαστούν χρόνο για να ελέγξουν πόλεις – κλειδιά, όπως το Κίεβο, όπου οι μάχες θα δίνονται στους δρόμους και στα στενά. Θα ακολουθήσει μια μακρά πολιορκία.

Η κατάσταση θα θυμίζει τον καταστροφικό πόλεμο στην Τσετσενία, τη δεκαετία του ‘90. Ακόμη κι αν οι Ρώσοι καταφέρουν να ελέγξουν ορισμένες πόλεις, δύσκολα θα μπορέσουν να διατηρήσουν αυτόν τον έλεγχο. Μετά από πολλά χρόνια, και πιθανώς υπό μια νέα ηγεσία στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την Ουκρανία, όπως ακριβώς έκαναν και στο Αφγανιστάν το 1989. 

Ένας ευρωπαϊκός πόλεμος 

Ο πρόεδρος Πούτιν θα προσπαθήσει να ανακτήσει εδάφη της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας, στέλνοντας στρατεύματα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Εναλλακτικά, το Κρεμλίνο θα χαρακτηρίσει ως πράξη επίθεσης, η οποία χρήζει απάντησης, τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση. Θα απειλήσει να στείλει στρατεύματα στις βαλτικές χώρες -που είναι μέλη του ΝΑΤΟ- όπως η Λιθουανία.  

Διπλωματική λύση 

Οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Οι διπλωμάτες μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται από και προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές εν μέσω του πολέμου.

Ενδεχομένως, δεν έχει γίνει πολλή πρόοδος, αλλά αρκεί το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα διαπραγμάτευσης μιας εκεχειρίας. Το ερώτημα είναι, όμως, αν θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει και σε άρση των ρωσικών κυρώσεων, το οποίο θεωρείται ζητούμενο για τη Μόσχα. 

Με βάση αυτό το σενάριο: Ο πόλεμος θα εξελιχθεί αρνητικά για τη Ρωσία, Οι κυρώσεις θα αρχίσουν να αποσταθεροποιούν τη Μόσχα. Ο Πούτιν θα σκέφτεται ότι η συνέχιση του πολέμου αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από ό,τι ο ατιμωτικός τερματισμός του. Η Κίνα θα παρέμβει και θα ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα ώστε να συμβιβαστεί.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία, βλέποντας τις υποδομές να καταστρέφονται και τους αμάχους να σκοτώνονται, θα αρχίσει να εξετάζει την επιλογή του συμβιβασμού. Το Κίεβο θα αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία σε Κριμαία και Ντονμπάς, με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία της χώρας και του δικαιώματος σύσφιγξης των σχέσεων με την Ευρώπη.  

greeks putin
Ουκρανία | Πώς θα λήξει ο πόλεμος | Τα 5 σενάρια

Η εκδίωξη του Πούτιν 

Αν και το λιγότερο πιθανό σενάριο, υπάρχει και η πιθανότητα ενός Κρεμλίνου χωρίς τον… Πούτιν. Πώς θα γίνει αυτό; Ο Ρώσος πρόεδρος θα συρθεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες θα σκοτωθούν. Οι κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία και ο Πούτιν θα χάσει τα ερείσματα στην κοινωνία. Ενδεχομένως θα ξεσπάσουν λαϊκές κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις αρχές ασφαλείας για να τις καταστείλει.

Όμως, όλο αυτό το κλίμα θα στρέψει εναντίον του Πούτιν τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις οικονομικές ελίτ. Η Δύση θα ξεκαθαρίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να αντικαταστεί από έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη, προκειμένου να γίνει άρση των κυρώσεων και εξομάλυνση των σχέσεων. Θα πραγματοποιηθεί αιματηρό πραξικόπημα, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή του Πούτιν. 

* Προσοχή!

Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: Το ένα σενάριο δεν αποκλείει κάποιο άλλο. Ορισμένα μπορούν να συνδυαστούν και να οδηγήσουν σε ένα τρίτο.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

One thought on “Ουκρανία | Πώς θα λήξει ο πόλεμος | Τα 5 σενάρια

  1. Παράθεμα: Ρωσικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία μήνες πριν | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *