Ο Κιλισντάρογλου μία ελπίδα για την βυθιζόμενη Λίρα

Ο Κιλισντάρογλου μία ελπίδα για την βυθιζόμενη Λίρα

Ο Κιλισντάρογλου μία ελπίδα για την βυθιζόμενη Λίρα

Με τον δεύτερο γύρο των Τουρκικών προεδρικών εκλογών να πραγματοποιείται αυτή την Κυριακή (28/9), εξετάζουμε την επίπτωση της προεκλογικής εκστρατείας στην συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας και τα πιθανά σενάρια για το νομισματικό ζεύγος USD/TRY μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τα τελευταία δύο χρόνια δεν αποτέλεσαν, για να το θέσουμε κομψά, την καλύτερη περίοδο για την Λίρα. Οι τεράστιες πιέσεις για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο καλπάζων πληθωρισμός (85% στην κορύφωσή του τον Οκτώβριο, τώρα περίπου στο 44%), τα υπερβολικά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο αυταρχισμός του Προέδρου Ρετζέπ

Ταγίπ Ερντογάν, σε συνδυασμό με τις ανορθόδοξες ιδέες του σχετικά με τη νομισματική πολιτική, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του USD/TRY κατά περίπου 2.5 φορές.

Ο νυν πρόεδρος, ο οποίος παλεύει για μία δεύτερη επανεκλογή, δεν ήταν σε καμία περίπτωση το ξεκάθαρο φαβορί στην προεκλογική περίοδο – η αργή και αποδιοργανωμένη απάντηση του κόμματος του οποίου ηγείται ο Ερντογάν στους πρόσφατους σεισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν την απώλεια σχεδόν 50.000 ανθρώπων έθεσαν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλισντάρογλου σε θέση πρωτοπορίας.

Τα τελικά αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη – το αποτέλεσμα του Ερντογάν και του τρίτου υποψηφίου, του υπερεθνικιστή και ενάντιου της μετανάστευσης Σινάν Ογκάν, ξεπέρασαν σημαντικά τις προσδοκίες, οδηγώντας σε στιγμιαία αποδυνάμωση της λίρας κατά 0,5% καθώς άνοιξε το χρηματιστήριο την Δευτέρα.

Μια νίκη του πιο φιλοευρωπαίου (σε σύγκριση με τον Ερντογάν τουλάχιστον), και λιγότερο αυταρχικού Κιλισντάρογλου θα οδηγούσε, κατά τη γνώμη μας, σε κάποια ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας – μία αλλαγή στη ηγεσία της χώρας θα έφερνε πιθανώς κάποια ελπίδα για σταδιακή σταθεροποίηση της τρέχουσας εξαιρετικά ασταθούς οικονομίας, που δεν επιτρέπει στο νόμισμα να σημειώσει κέρδη.

Ωστόσο, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ερντογάν είναι σταθερό φαβορί για τη νίκη στις εκλογές, με τα στοιχήματα na δίνουν 95% τεκμαρτή πιθανότητα σε αυτό το σενάριο. Θα έπρεπε να δούμε μία ανατροπή – θαύμα από τώρα μέχρι την ημέρα των εκλογών προκειμένου η αντιπολίτευση να υφαρπάξει τη διαφαινόμενη νίκη μέσα από τα χέρια του.Έτσι, αν δεν εκτυλιχθεί ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας είναι πιθανό να διατηρήσει την πορεία της σταδιακής υποτίμησής της.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών θα ανακοινωθούν την ημέρα

μετά την ψηφοφορία, Δευτέρα 29 Μαΐου. Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακηρυχθούν την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Η ανάλυση είναι της εταιρείας ebury

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *