Όλοι οι άνθρωποι του Τσίπρα | Όλα τα πρόσωπα του Προέδρου

Όλοι οι άνθρωποι του Τσίπρα
creative protagon

Το λίφτινγκ που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλαγές διά ανασχηματισμού στη βιτρίνα του κόμματος (νέα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης, κυρίως χωρίς εσωκομματικές αναφορές, αλλά σε απευθείας “συνεννόηση” με τον ίδιο) υπαγόταν στον διττό του στόχο: Αφενός να ανανεώσει την έξωθεν εικόνα του κόμματός του, αφετέρου να εξουδετερώσει τα εσωκομματικά “στρατόπεδα” χωρίς να “χυθεί” αίμα. Εν πολλοίς, τον δεύτερο στόχο τον πέτυχε. 

Της Νίκης Ζορμπά

Η αξιοποίηση νέων ηλικιακά στελεχών στην πρώτη γραμμή έχει την αξία της σε ό,τι αφορά την −κατά το δυνατόν− προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν από το κάδρο στελέχη και πρόσωπα που θυμίζουν “πληγές” από την πενταετή κυβερνητική του θητεία. Νέα πρόσωπα για την ώρα δεν έχουν αναδειχθεί δημόσια πάντως, παρότι είναι γνωστό από καιρό ότι ο διευθυντής του γραφείου του, Μιχάλης Καλογήρου, βρίσκεται στη θέση “κυνηγού” νέων πολιτικών στελεχών και “ταλέντων” που να μην έχουν περγαμηνές κομματικής “προέλευσης”, αλλά ευρύτερη επαγγελματική, επιστημονική, ακαδημαϊκή αξία, ανεξαρτήτως χώρου από τον οποίο προέρχονται.

Δεν συνωθούνται ακριβώς στην πόρτα των κομμάτων γενικώς και της Κουμουνδούρου τέτοιες περιπτώσεις, συνεπώς το “scouting” είναι δύσκολο στοίχημα για τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα.

alexis tsipras

Η ομάδα κρούσης στην οικονομία

Τις εκλογές θα τις κρίνει σε μεγάλο βαθμό η οικονομία, ως έχει εμπεδωθεί στην Κουμουνδούρου πλέον, συνεπώς επ’ αυτού του πεδίου το κόμμα επιχειρεί διά προτάσεων, “επεξεργασιών”, επαφών με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, να είναι αξιόμαχο. 

Τα “κλειδιά” της οικονομίας στον ΣΥΡΙΖΑ κρατά το δίδυμο Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών) – Αλέξης Χαρίτσης (τομεάρχης Ανάπτυξης), με κυβερνητική εμπειρία μεν, νέοι στην ηλικία δε και με πλήρη επιστημονική εξάρτυση. 

Υπεύθυνος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιώργος Σταθάκης, από τον οποίο πέρασε όλο το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιμέρους επεξεργασίες, όπως η πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Στην ομάδα “τεχνοκρατών” του οικονομικού επιτελείου είναι ο Δημήτρης Λιάκος (είχε διατελέσει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος συνδράμει ως σύμβουλος του προέδρου για θέματα οικονομίας, και ο Τάκης Κορκολής. 

Την ομάδα επί των οικονομικών στελεχώνουν επίσης ο Βαγγέλης Πιλάλης, ως επικεφαλής του κομματικού Τμήματος Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, και ο Τάκης Παυλόπουλος. 

Παρών −άνευ “χαρτοφυλακίου”− και με τα γνωστά “σκαμπανεβάσματα” της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο “πυρήνας” της Κουμουνδούρου

Αν τα “κλειδιά” της οικονομίας στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν οι Αχτσιόγλου- Χαρίτσης μετά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, τα κλειδιά του κόμματος τα κρατούν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ως νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. 

Αμφότεροι αποφεύγουν “ανακατωσούρες” με τα εσωκομματικά μετερίζια. Ο μεν Τζανακόπουλος έχει επιφορτιστεί με την οργανωτική ανασύνταξη του κόμματος και την προετοιμασία του για εκλογές όποτε και αν χρειαστεί, ο δε Ηλιόπουλος είναι στην καθημερινή “μάχη” της δημόσιας υπεράσπισης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής αντιπαράθεσης, ως η “φωνή” της Κουμουνδούρου.

Επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κόμματος είναι εδώ και λίγους μήνες ο πολύπειρος δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδάκης (ο οποίος μετακόμισε στην Κουμουνδούρου από το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή), ενώ παγίως (ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, ως διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου, βρίσκεται ο Νίκος Ανδριόπουλος.

Στην ομάδα του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα (επιφορτισμένες με τις επαφές του, εκδηλώσεις κ.λπ.) είναι η Ελευθερία Χατζηγεωργίου και η Γιάννα Πεπέ. Από εκεί “περνούν” και οι επαφές και τα πολιτικά ραντεβού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ομάδα των “ανθρώπων του προέδρου” συμπληρώνει και ο επί χρόνια διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης. Πέραν των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ επί εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, ο Β. Καλπαδάκης έχει ευρύτερες αρμοδιότητες και ρόλο συμβούλου, ανήκοντας στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *