Τι κρίνεται για Αλ. Τσίπρα στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Τι κρίνεται για Αλ. Τσίπρα στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα (Κυριακή) ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει απευθύνει πλατύ προσκλητήριο συμμετοχής σε αυτή τη “γιορτή της Δημοκρατίας”, όπως την ονομάζει σύσσωμο το κόμμα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τα φώτα θα πέσουν ευλόγως στον αριθμό που θα προσέλθει να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (καθώς άλλος υποψήφιος δεν υπάρχει). Εκεί κρίνεται επικοινωνιακά η εσωκομματική διαδικασία, δεδομένου ότι δικαίωμα ψήφου έχει όποιος επιθυμεί να ψηφίσει για πρόεδρο, εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και πληρώσει 3 ευρώ για τη συμμετοχή του.

 Συσχετισμοί

Αντιθέτως, για την κάλπη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα αναδειχθεί για πρώτη φορά όχι από το συνέδριο, αλλά απευθείας από τη βάση του κόμματος, τέτοια δυνατότητα δεν δίδεται για τους προσερχόμενους της… τελευταίας στιγμής.

Κατοχυρωμένο δικαίωμα ψήφου στην κάλπη για τη νέα Κ.Ε. έχουν όσοι είχαν εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ έως και τις 21 Μαρτίου. Αυτή, όμως, είναι και η κάλπη-σηματωρός για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει τη συντριπτική νίκη που σημείωσε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου απέσπασε το 75% απέναντι στην “Ομπρέλα”.

Αμφότερες οι εσωκομματικές πλευρές, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι οι συσχετισμοί προεδρικών-“Ομπρέλας” θα μεταβληθούν δραματικά στην κυριακάτικη κάλπη. Ένα ζήτημα είναι, βέβαια, το ποια στελέχη και από ποιες προεδρικές πλευρές (Κίνηση Μελών, Πασοκογενείς, ΡΕΝΕ, “ανένταχτοι” προεδρικοί κ.λπ.) θα καταφέρουν να εκλεγούν στη νέα Κ.Ε., που θα αριθμεί πλέον 300 μέλη. Η ποσόστωση του 50% για τις γυναίκες, και η ποσόστωση για τους προερχόμενους από τη “Συμμαχία”, ανακατεύει αρκετά τις ισορροπίες.

Εξού και όλες τις προηγούμενες ημέρες συγκλίνουσες ήταν οι πληροφορίες από τις Νομαρχιακές ανά την Επικράτεια ότι η μάχη μεταξύ προεδρικών και… προεδρικών ήταν σκληρή και επί προσωπικού πλέον, με “λιστομαχίες” που έφταναν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε “θερμά” επεισόδια μεταξύ ανθυποψηφίων της ίδιας εσωκομματικής πλευράς.

Αυτά τα περιστατικά την “Ομπρέλα” την αφήνουν αδιάφορη, κατά πώς ισχυρίζεται. Τα μέλη της δίνουν μάχη να καταγράψουν από 26% και πάνω στους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να κατοχυρώσουν αυτό που διαμήνυαν μετά το πέρας του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε ισχυρή, διακριτή τάση.

tsipras synedrio
Τι κρίνεται για Αλ. Τσίπρα στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

 Πρόβα

Για τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, αύριο (Κυριακή) κλείνει ένας κύκλος που ο ίδιος άνοιξε το βράδυ των εθνικών εκλογών: Μετασχηματισμός και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αντιστοιχεί η κοινωνική του δύναμη (το 32%) με την κομματική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ουκ ολίγες εσωκομματικές φουρτούνες στη διαδρομή έως ότου ολοκληρώσει το πλάνο του. Ακραία εσωκομματική πόλωση και δυϊσμός, παλινωδίες και καβγάδες, εγκλήσεις για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγοκεντρικό κόμμα από τα αριστερά του, εγκλήσεις για “ατολμία” να ελέγξει το κόμμα του και τα “βαρίδια” από τα δεξιά του.

Οι εσωκομματικές διαφωνίες δεν υποχώρησαν και οι εσωκομματικές πληγές δεν επουλώθηκαν, αλλά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα (ελέω και της μάχης των εθνικών εκλογών, που είναι μπροστά) συσπειρώνεται ως κάνει πάντα, παρά τις εσωτερικές διενέξεις.

Η κάλπη της Κυριακής για τον κ. Τσίπρα θα καταδείξει πόσο “λυμένα” είναι τα χέρια του για την επόμενη μέρα του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει χαρακτήρα “πρόβας” εθνικών εκλογών στη διαδικασία, για αυτό και ο πήχης είναι –και αριθμητικά− υψηλός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν μιλάει για νούμερα, μένει μόνο σε προβλέψεις απολύτως αισιόδοξες ότι η συμμετοχή θα εκπλήξει θετικά φίλους τε και αντιπάλους. Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα μετρά περί τα 60.000 μέλη. 

Πρόβα εθνικών εκλογών, συνεπώς, για Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ οι 1.000 κάλπες που έχει στήσει η Κουμουνδούρου, εκεί όπου ο πρόεδρός του ζητεί να σταλεί μήνυμα “πολιτικής αλλαγής” κατά της κυβέρνησης.

9a5d4e6b82344937b25da074dbe46d44
Τι κρίνεται για Αλ. Τσίπρα στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλογη, κατά πληροφορίες, θα είναι και η προετοιμασία που κάνει η Κουμουνδούρου για να υποδεχθεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Από εκεί το βράδυ της Κυριακής θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, παρουσία δημοσιογράφων, σαν μια κανονική εκλογική βραδιά.

Οι εκτιμήσεις, εξάλλου, στην Κουμουνδούρου για το πότε θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσφύγει σε κάλπες ποικίλλουν μεν, αλλά κυρίαρχη είναι αυτή που φέρει τον πρωθυπουργό να επιλέγει να μην εξαντλήσει την τετραετία.

Η επόμενη μέρα της κάλπης θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο –και εσωκομματικό− σκηνικό. Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εντός 15ημέρου, το πιθανότερο, με ερώτημα και το εάν θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης γραμματέα ή αν θα συνεχίσει από το ίδιο πόστο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οι πληροφορίες από τα “κεντρικά” λένε πως η επιθυμία του προέδρου είναι να παραμείνει στη θέση του ο νυν γραμματέας μεν, αλλά θα το αποφασίσει ο ίδιος ο Δ. Τζανακόπουλος αυτό μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών. Η μειοψηφία κρατάει επ’ αυτού κλειστά τα χαρτιά της και δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο να κατεβάσει δική της υποψηφιότητα. “Όλα είναι ανοιχτά”, διαμηνύουν.

Της Νίκης Ζορμπά

*Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *