H Σίλικον Βάλεϊ χρηματοδοτεί τον Τραμπ | Τον δρόμο άνοιξε ο Έλον Μασκ

Η δημόσια υποστήριξη προς τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν σπάνια στη Silicon Valley, τη χώρα των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας, αλλά λαμβάνει χώρα κάτι σαν επανεκκίνηση των συστημάτων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Κανείς δεν είναι ενθουσιασμένος με τον Μπάιντεν αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ο Ντέιβιντ Σακς, ένας επενδυτής με επιρροή, στο δημοφιλές podcast του All In. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νομίζω ότι υποστηρίζουν τον Τραμπ».
Ο δισεκατομμυριούχος διοργανώνει φιλανθρωπική εκδήλωση για τον Τραμπ στην έπαυλή του στην «σειρά των δισεκατομμυριούχων» στο Σαν Φρανσίσκο το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, τα εισιτήρια πωλούνται έως και 300.000 δολάρια. Πρόκειται για τον πρώτο έρανο που διοργανώνει μετά την καταδίκη του και για τις 34 ποινικές κατηγορίες στη δίκη της Νέας Υόρκης για τα χρήματα που έδωσε για να τα εξαγοράσει.

Η εκδήλωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη φημισμένη αριστερή αμερικανική πόλη.

Ένα φουσκωτό κοτόπουλο ύψους 10 μέτρων που μοιάζει σαν παρωδία με τον πρώην πρόεδρο και φοράει ριγέ στολή φυλακισμένου θα είναι εκεί για να τον υποδεχτεί σκωπτικά όταν φτάσει για να συγκεντρώσει δολάρια για την τρέχουσα προεδρική του εκστρατεία.

anti trump 2 af082

credits: CBS

Ο επιχειρηματίας τεχνολογίας Jason Calacanis, ο οποίος είναι συνδιοργανωτής του All In και δεν υποστηρίζει τον Τραμπ, δήλωσε ότι «σταυρώνεται» από φίλους που τον ρωτούν γιατί συναναστρέφεται με τον Σακς.

Η Καλιφόρνια ήταν κάποτε μια κόκκινη πολιτεία, πατρίδα των Ρεπουμπλικανών προέδρων Ρόναλντ Ρέιγκαν και Ρίτσαρντ Νίξον, αλλά ένας Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος δεν έχει κερδίσει εδώ από τη δεκαετία του 1980.
Η πίστη στο Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να είναι το πιο κοινό νόμισμα μεταξύ των τιτάνων της τεχνολογίας.

Αλλά μια κόκκινη παλίρροια – ή τουλάχιστον ένας κυματισμός – μπορεί να έρχεται, τροφοδοτούμενη από την τοπική απογοήτευση και ενθαρρυμένη από δισεκατομμυριούχους υπέρ του Τραμπ, όπως ο Έλον Μασκ.

Ο επιχειρηματίας της τεχνολογίας και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, βοήθησε να επιστρέψει ο Τραμπ στο Χ, αφού αγόρασε την πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter.

Έχει επίσης χτυπήσει τον αντίπαλο του Τραμπ, τον πρόεδρο Μπάιντεν, αποκαλώντας τον «μαριονέτα».

«Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι [στην τεχνολογία] που υποστηρίζουν τον Τραμπ, αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν», δήλωσε ο κ. Σακς. «Και νομίζω ότι αυτή η εκδήλωση θα σπάσει τον πάγο σε αυτό».

Γιατί τον στηρίζουν

Οι λόγοι για την υποστήριξή τους ποικίλλουν – ορισμένοι τον βλέπουν ως τον απόλυτο «διαταράκτη», έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά στη Silicon Valley για να περιγράψει τους ηγέτες που δεν είναι συνηθισμένοι. Άλλοι φοβούνται την πρόταση του προέδρου Μπάιντεν να αυξήσει τους φόρους για τους υπερπλούσιους.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της ρύθμισης. Αν και η Μεγάλη Τεχνολογία έχει εχθρούς και στα δύο κόμματα, η φωνή για την εισαγωγή αυστηρότερων κανόνων για τον ανταγωνισμό και την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι τα τελευταία χρόνια πιο δυνατή μεταξύ των Δημοκρατικών.

Ο Chamath Palihapitiya, ένας άλλος επενδυτής της Silicon Valley και συμπαρουσιαστής του «All In», έχει κάνει τεράστιες δωρεές στους Δημοκρατικούς στο παρελθόν, αλλά τώρα έχει επίσης εκφράσει την επιδοκιμασία του για τον Τραμπ.
Είπε ότι «και οι δύο πλευρές» τον ελκύουν για διαφορετικούς λόγους και ότι θα ήταν ευπρόσδεκτος να φιλοξενήσει έναν έρανο και για τον Μπάιντεν.

«Έχω κάνει δωρεά στον Μπόμπι Κένεντι. Έχω κάνει μαζικές δωρεές στους Δημοκρατικούς. Και θα κάνω δωρεά στον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου του podcast της 31ης Μαΐου, το οποίο προβλήθηκε λίγο μετά την ποινική καταδίκη του Τραμπ.
«Και αν υπάρχει η ευκαιρία να δωρίσω στον πρόεδρο Μπάιντεν και να καταλάβω πραγματικά πού βρίσκεται, θα δωρίσω και σε αυτόν».

Από την εκστρατεία του Μπάιντεν δεν έλειψε ακριβώς η παραδοσιακή υποστήριξη των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας και του Χόλιγουντ που παρέχεται στους Δημοκρατικούς κατά τη διάρκεια ενός προεδρικού εκλογικού κύκλου.

Τον Μάιο, σε μια περιοδεία συγκέντρωσης χρημάτων στη Δυτική Ακτή, ο πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε σε ξεχωριστές εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων που διοργάνωσαν ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Vinod Khosla και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo Marissa Meyer.

Ο συνιδρυτής του LinkedIn Reid Hoffman, εν τω μεταξύ, έδωσε νωρίτερα φέτος σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης που υποστήριζε τον Biden 6 εκατομμύρια δολάρια – μία μόνο από τις πολλές δωρεές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τιτάνες της τεχνολογίας ή των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει λάβει αρκετές εγκρίσεις από μεγάλους χορηγούς μετά την καταδίκη του στη Νέα Υόρκη και θα ελπίζει σε περισσότερες στην περιοδεία του στη Δυτική Ακτή.
Λίγα λεπτά μετά την ετυμηγορία στις 30 Μαΐου, ένας άλλος μεγαλοεπενδυτής της Silicon Valley, ο Shaun Maguire από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia, έγραψε στο X «Μόλις δώρισα 300 χιλιάδες δολάρια στον Τραμπ».

Όπως και ο κ. Palihapitiya, έτσι και αυτός είχε στο παρελθόν κάνει μεγάλες δωρεές στους Δημοκρατικούς.
Ενώ ο Τραμπ ελπίζει να καλλιεργήσει σχέσεις με πλούσιους τεχνολογικούς παράγοντες στη Silicon Valley, και σε επίπεδο βάσης υπάρχουν σημάδια αυξανόμενης συντηρητικής υποστήριξης.

Η Τζένιφερ Γιαν, σύμβουλος της τεχνολογικής βιομηχανίας στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία δεν θα παραστεί στον έρανο της Πέμπτης, είναι πρώην Δημοκρατική που άλλαξε την υποστήριξή της.
Τώρα έχει εκλεγεί στην τοπική επιτροπή των Ρεπουμπλικανών.

Οι ανησυχίες της αφορούν λιγότερο τη μεγάλη τεχνολογία και περισσότερο τα ζητήματα της πόρτας.

«Είμαστε μια πλούσια πόλη με προϋπολογισμό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε στο BBC.

Η κ. Γιαν, η οποία είναι αναποφάσιστη ως προς το ποιον θα ψηφίσει αυτό το φθινόπωρο, είναι μέλος μιας νέας ομάδας βάσης, της Briones Society, η οποία επικεντρώνεται στην τοπική και όχι στην εθνική σκηνή. Η οργάνωση στρατολογεί κεντρώους υποψηφίους που θέλουν να κάνουν το Σαν Φρανσίσκο ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς.

Όταν διοργανώνουν happy hours, ο συνιδρυτής Jay Donde λέει ότι προτρέπει επίσης τους ανθρώπους να ξεπεράσουν κάποιες από τις πιο ακραίες ρητορικές του πρώην προέδρου και να σκεφτούν να ψηφίσουν τον Τραμπ.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη, άγνωστη και υποεξυπηρετούμενη εκλογική ομάδα ψηφοφόρων στο Σαν Φρανσίσκο που έχουν κουραστεί από τις αρετές της αριστεράς και τις θεωρίες συνωμοσίας της δεξιάς», αναφέρεται στη δήλωση αποστολής της εταιρείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *