Τουρκία | Τι πιστεύει ο κόσμος για το κράτος δικαίου και την οικονομία της | Ανησυχίες περί απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα

Τουρκία | Τι πιστεύει ο κόσμος για το κράτος δικαίου και την οικονομία της | Ανησυχίες περί απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα

Τουρκία | Τι πιστεύει ο κόσμος για το κράτος δικαίου και την οικονομία της | Ανησυχίες περί απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα

Ριζικές αλλαγές στον πολιτικό και κοινωνικό ιστό της Τουρκίας διαπιστώνουν πολλά διεθνή ινστιτούτα αξιολόγησης των πολιτικών συστημάτων ή της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε διάφορες χώρες.

Η Τουρκία οπισθοχώρησε στο καθεστώς των μη ελεύθερων χωρών

Σύμφωνα με το Freedom House, η Τουρκία ακόμη και κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1980 ήταν εν μέρει πιο ελεύθερη όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που έχει χάσει το μεγαλύτερο έδαφος στη δημοκρατία.

Η Τουρκία κατέλαβε την τελευταία θέση στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το 2013, η Τουρκία βαθμολογήθηκε με 50 στα 100 στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς. Το 2023, η βαθμολογία της Τουρκίας μειώθηκε στο 34, αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ζάμπια και η Γκάμπια. Ο λόγος για την ταχεία πτώση του δείκτη από το 2015 αποδόθηκε στην «υπερβολική ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και στη μείωση της δημοκρατικής ισορροπίας και των μηχανισμών εποπτείας».

Η Τουρκία οπισθοχώρησε σημαντικά στο κράτος δικαίου

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια το 2023, η Τουρκία κατέλαβε την 148η θέση μεταξύ 173 χωρών στην κατηγορία του κράτους δικαίου. Η Τουρκία έμεινε πίσω από τη Ρωσία και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις «μη δημοκρατικές» χώρες.

Στον δείκτη World Justice Project το 2023, η Τουρκία κατέλαβε την 117η θέση από 142 χώρες με βαθμολογία 0,41 βαθμούς. Η Τουρκία έπεσε κάτω από τους περιφερειακούς και παγκόσμιους μέσους όρους.

Οι αξιολογήσεις αυτές έχουν άμεση επιρροή στους οικονομικούς δείκτες, γι΄αυτό το λόγο η χώρα δεν μπορεί ορθοποδήσει, όπως συμπεραίνουν οι ειδικοί:

Το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο δεν έρχεται στην Τουρκία. Το εγχώριο κεφάλαιο φεύγει.

Οι τρεις μεγάλοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας διατηρούν την Τουρκία σε επίπεδο μη επενδυτικής και κερδοσκοπικής χώρας. Λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης και επενδύσεων, οι εισαγωγές και τα εμπορικά ελλείμματα αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές.

Λόγω του υψηλού κινδύνου πτώχευσης στην Τουρκία, το ασφάλιστρο κινδύνου για τα εξωτερικά χρέη είναι υψηλό.

Τουρκικά ΜΜΕ: Ανησυχίες περί απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα

Άρθρο της εφημερίδας Σαμπάχ υποστηρίζει σήμερα ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει με κάθε τρόπο πυρηνικά όπλα από τη στιγμή που κατέχουν δίπλα της τέτοια όπλα, χώρες όπως το Ισραήλ, και δεν αποκλείεται κι η Ελλάδα.

«Δεδομένου ότι το Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει εδάφη της χώρας μας στους στόχους της Γης της Επαγγελίας, διαθέτει πυρηνικά όπλα, πρέπει να τα αποκτήσουμε και εμείς.

Το γεγονός επίσης ότι οι ΗΠΑ, αν οι κυρώσεις δεν αποδώσουν, δεν θα καθυστερήσουν να εξοπλίσουν την Ελλάδα με πυρηνικά όπλα, δεν αλλάζει την κατάσταση. Η Ελλάδα δεν είναι ήδη  μια πλήρης βάση των ΗΠΑ; Άλλωστε, αφού το γενοκτόνο Ισραήλ απέκτησε την ατομική βόμβα, θα έκανε τόση διαφορά να έχει κι η Ελλάδα;», ρωτά ο αρθρογράφος Σαλίχ Τουνά στη Σαμπάχ, που αναγνωρίζει βέβαια ότι η πρόσβαση σε τέτοια όπλα δεν είναι εύκολη, αλλά μπορεί να βοηθήσει η Ρωσία κι αυτό σημαίνει αποβολή από το ΝΑΤΟ.

«Να φθάσουμε με κάθε τρόπο στο επίπεδο της πυρηνικής αποτροπής»

«Οι συνθήκες στην περιοχή υπαγορεύουν να φθάσουμε με κάθε τρόπο στο επίπεδο της πυρηνικής αποτροπής. Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το τίμημα.

Το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που έχει υποστεί το Ιράν. Λόγω του εμπάργκο, μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε πολλά βασικά είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Μπορεί επίσης να αποβληθούμε από το ΝΑΤΟ (και αυτό θα ήταν καλό, παρεμπιπτόντως)», υποστηρίζει ο Σαλίχ Τουνά.

Τα πυρηνικά όπλα παρέχουν αποτροπή και ισορροπία μεταξύ των χωρών και η πυρηνική ικανότητα του Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος λόγος αυτής της ανισορροπίας, ισχυρίζεται ο Τούρκος αρθρογράφος.

Ερντογάν: Το Άκουγιου σε λειτουργία το 2028

Στο μεταξύ, σε ομιλία του σήμερα στη Μερσίνα ο Τούρκος πρόεδρος ανέβαλε την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου κατά 5 χρόνια. Είχε υποσχεθεί ότι το 2023 θα τίθεντο τουλάχιστον ένας αντιδραστήρας σε λειτουργία, σήμερα δήλωσε ότι το 2028 θα λειτουργήσει κανονικά.

«Συνεχίζεται η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού μας Άκουγιου, ο οποίος θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Όλοι οι αντιδραστήρες του σταθμού θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2028», δηλώνει τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *