Αφγανιστάν | Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας άρχισαν να αποχωρούν

Αφγανιστάν | Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας άρχισαν να αποχωρούν
Αφγανιστάν | Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας άρχισαν να αποχωρούν

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η εκκένωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Αφγανιστάν ξεκίνησε αφότου διάφορες επαφές, η τρέχουσα κατάσταση και οι συνθήκες αξιολογήθηκαν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

“Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιστρέφουν στην πατρίδα μας με την υπερηφάνεια ότι εκπλήρωσαν επιτυχώς αυτό το έργο που τους ανατέθηκε. Το χάος στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι τέλειωσε μετά την παρέμβαση στρατιωτών άλλων χωρών και οι δραστηριότητες ήλθαν εις πέρας εξασφαλίζοντας ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Σε αυτή τη διαδικασία, 1.129 πολίτες εκκενώθηκαν με τα στρατιωτικά μας αεροσκάφη”.

Oι Ταλιμπάν ζήτησαν νωρίτερα σήμερα από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επέμεναν ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει και αυτός να αποχωρήσει πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Σε tweet του νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου “σχετικά με τις κοινές προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας ασφαλούς και συντεταγμένης εκκένωσης από το Αφγανιστάν” και προσέθεσε πως θεωρεί ότι “η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή”

Δηλώσεις Ερντογάν

Οι ενέργειες και όχι τα λόγια των Ταλιμπάν θα καθορίσουν τη μελλοντική διαδικασία στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια τελετή ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση προσεγγίζει προς το παρόν με επιφυλακτική αισιοδοξία τα μηνύματα των ηγετών των Ταλιμπάν.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίτευξης σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να βρίσκεται σε “στενό διάλογο” με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της χώρας για αυτόν τον σκοπό.

Τόνισε επίσης τη σημασία του σχηματισμού μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ότι η προτεραιότητα στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο πρέπει να είναι η κάλυψη του κενού εξουσίας για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και η ομαλοποίηση.

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει το Αφγανιστάν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να δείξει αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα”, σημείωσε ο Τούρκος ηγέτης, συμπληρώνοντας πως τουρκικά στρατεύματα και διπλωμάτες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουν την τάξη στο αεροδρόμιο και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Πέτρος Κράνιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.