Η Τουρκία γίνεται ασφαλές καταφύγιο αποφυγής των κυρώσεων προς τη Ρωσία

Η Τουρκία γίνεται ασφαλές καταφύγιο αποφυγής των κυρώσεων προς της Ρωσία

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ότι η Τουρκία γίνεται καταφύγιο ιδιωτών και επιχειρήσεων που αποφεύγουν τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, ανέφεραν την Πέμπτη οι Financial Times. 

Η Τουρκία αρνήθηκε να ακολουθήσει πολλούς από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στη λήψη σαρωτικών οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αντίθετα, η Άγκυρα επιδίωξε να διατηρήσει μια σχέση με τη Μόσχα, καθώς επιδιώκει να περιορίσει το εγχώριο πλήγμα από τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών επιπτώσεων για μια ήδη αποδυναμωμένη οικονομία.

Η Τουρκία παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία στο 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της. Η Ρωσία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την Τουρκία ως εξαγωγική αγορά γεωργικών προϊόντων και ως πηγή συναλλάγματος μέσω Ρώσων τουριστών.

Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε μια κατάπαυση του πυρός, όχι μόνο σε κυρώσεις στη Ρωσία, και ότι η κυβέρνησή του διπλασιάζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης: “Φυσικά, πρέπει να δείξουμε ενότητα και αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δείξουμε αποτροπή. Αλλά ποιος πληρώνει το τίμημα του συνεχιζόμενου πολέμου;” είπε.  

Οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμες να επικρίνουν δημόσια τη στάση της Τουρκίας, αλλά στα παρασκήνια υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, σύμφωνα με τους Financial Times.   

Διάσημοι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία σε μια προφανή προσπάθεια να αποφύγουν τις κυρώσεις αλλού. Δύο σούπερ γιοτ που ανήκουν στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έφτασαν στα τουρκικά λιμάνια αυτή την εβδομάδα, καθώς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, άρχισαν να κατάσχουν παρόμοια πλοία από πρόσωπα που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, η ένταξη της Τουρκίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ θα μπορούσε να καταστήσει “πολύ δελεαστικό” για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επιδιώξουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δημιουργώντας θυγατρικές στην Τουρκία, ανέφεραν οι Financial Times ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ορισμένοι επιχειρηματικοί ηγέτες στην Τουρκία επιθυμούν ήδη να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι ομολόγους τους που αποχωρούν από τη Ρωσία. Η κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί μια μεγάλη ευκαιρία “όχι μόνο για την (τουρκική) κλωστοϋφαντουργία αλλά και για άλλους τομείς”, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Χικμέτ Τανριβερντί, εκπρόσωπος της κλωστοϋφαντουργίας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Την Πέμπτη, ένας άλλος επιχειρηματικός όμιλος, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, ζήτησε από την Τουρκία να δημιουργήσει ένα βελτιωμένο σύστημα επεξεργασίας ρουβλίων συναλλαγών, αφού ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT είχε περιορίσει τη δυνατότητα διεξαγωγής συναλλαγών σε δολάρια και ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *