Τα ξεκάθαρα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων | Το κέντρο θα κρίνει ξανά τις εκλογές

Τα ξεκάθαρα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων | Το κέντρο θα κρίνει ξανά τις εκλογές

Τα ξεκάθαρα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων

Δύο έρευνες βγήκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και όσα γκάλοπ δεν δημοσιεύονται έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά και δείχνουν ότι παγιώνονται ορισμένα δεδομένα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το πρώτο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό που είναι σταθερά πάνω από το 30% και βρίσκεται πιο κοντά στο 34%. Δηλαδή φαίνεται να πιάνει τον στόχο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή το 33,1% των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα στην δεύτερη θέση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δηλαδή μια έκπληξη (πολύ δύσκολα) από το ΠΑΣΟΚ. Κι ότι και τα δύο κόμματα αθροιστικά θα έχουν σίγουρα ποσοστό μικρότερο από αυτό της ΝΔ, γύρω στο 30%.

Σύμφωνα με την GPO, η ΝΔ είναι στο 33,6%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 16,3%, ΠΑΣΟΚ με 13,5%, Ελληνική Λύση με 9,1%, ΚΚΕ με 8,8%, Νίκη με 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, Νέα Αριστερά με 2,7%, Σπαρτιάτες με 2,4%, Δημοκράτες με 2,2%, ΜέΡΑ25 με 2,1%, και Άλλο με 2,8%.

Σύμφωνα με την Marc η ΝΔ παίρνει ποσοστό 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,4%, Ελληνική Λύση στο 9,8% και το ΚΚΕ στο 8,5%.

Στα λοιπά συμπεράσματα ότι η Ελληνική Λύση βρίσκεται οριακά κάτω από το διψήφιο ποσοστό και δείχνει απόλυτα κερδισμένος. Η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει μετά τις τελευταίες εξελίξεις από τα άλλα κόμματα στα δεξιά της, αλλά και από τη συσπείρωση στο εσωτερικό της.

Γεράκης (Marc): Το κέντρο θα κρίνει ξανά τις εκλογές

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις ευρωεκλογές ο κ. Γεράκης σημείωσε ότι «ιστορικά, με μερικές εξαιρέσεις, έχουμε μικρότερη συμμετοχή[…] είναι πιο χαλαρή η ψήφος […] συνήθως το κόμμα το οποίο πλήττεται περισσότερο είναι το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα. Γιατί όντως, όπως είπατε και εσείς, το βλέπει σαν ευκαιρία δηλαδή ένα μέρος του εκλογικού σώματος να στείλει και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και ευνοούνται περισσότερο τα μικρότερα κόμματα. Φαίνεται όμως ότι ο πήχης του 33% είναι ένας ρεαλιστικός εκλογικός στόχος».

Για το αν έχει «κλειδώσει» η δεύτερη θέση ανέφερε «στην πολιτική, καλό είναι να μην έχουμε μεγάλες βεβαιότητες και ουσιαστικά όταν βλέπει κανείς δημοσκοπήσεις αυτό που βλέπει είναι πιθανότητες. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες στη δεύτερη θέση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όσο περνούν οι μέρες, γιατί πρέπει να βλέπει και κάποιος τις χρονοσειρές, φαίνεται ότι αυτή η υπόθεση εργασίας επιβεβαιώνεται και ισχυροποιείται[…] Και φαίνεται εάν μιλήσουμε για εκλογικό στόχο που θεωρώ ότι λογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρίνει με τις βουλευτικές εκλογές διότι έχει ένα νέο αρχηγό ο οποίος παρέλαβε το κόμμα με ένα 17% και υπό αυτή την έννοια, με αυτό θα συγκριθεί με το 17%[…]

Αυξητική τάση ο ΣΥΡΙΖΑ

»Βλέποντας χρονοσειρές και αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι και μια τάση αύξησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, θεωρώ εγώ ότι ένας στόχος του 17% είναι ένας εφικτός στόχος. Αν έβαζα έναν αστερίσκο θα ήταν ο εξής: ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εν αντιθέσει με τα άλλα κόμματα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ χαμηλό χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας ψηφοφόρων, υπό αυτή την έννοια λοιπόν, επειδή οι νέοι δεν πάνε με την ίδια ευκολία και διάθεση στην κάλπη, όπως οι μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες[…] Απλά λέω ότι το 17% είναι ένας εφικτός στόχος, με την προϋπόθεση ότι όσοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Κασσελάκη θα το κάνουν και στην κάλπη, θα προσέλθουν και στην κάλπη».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs1jkg0kofln&playlistId=v-d0vnyd447yax

Το παράδοξο με το ΠΑΣΟΚ

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «υπάρχει ένα παράδοξο με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι το μόνο κόμμα από αυτά τα τρία που συζητάμε τώρα που θα έχει όχι μόνο άνοδο, θα έχει διπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά από τις προηγούμενες ευρωεκλογές όπου είχε πάρει 7,7% και να συζητάμε να το συμπεριλαμβάνουμε το βράδυ των εκλογών στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς[…]

»Το θέμα είναι το εξής ότι αν παρατηρήσει κανείς τα αποτελέσματα της έρευνας, βλέπει ότι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης υπάρχει μια επικάλυψη στα ποσοστά. Δηλαδή το άνω όριο της Ελληνικής Λύσης είναι μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι το κάτω όριο του ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, αρχίζει να διαμορφώνεται και ένα ερωτηματικό, μικρό ακόμα, αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ ή η Ελληνική Λύση στη σειρά, στην κατάταξη των κομμάτων. Και επίσης υπάρχει και μια επικάλυψη μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ελληνικής Λύσης. Άρα θέλω να πω ότι είναι λίγο ανοιχτή και η σειρά των κομμάτων 3ο, 4ο, 5ο».

«Αυτό που φαίνεται είναι βέβαια όμως και για την Ελληνική Λύση ότι είναι ένα κόμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τα ποσοστά του και να καταγραφεί ενισχυμένο στις κάλπες» υπογράμμισε ο Θωμάς Γεράκης ενώ για το ΚΚΕ επισήμανε «είναι ένα κόμμα το οποίο κι αυτό φιλοδοξεί και θεωρώ ρεαλιστικό να αυξήσει τα ποσοστά του σίγουρα ως προς τις προηγούμενες ευρωεκλογές[…] Από τα κόμματα τα οποία βρίσκονται αριστερότερα, φαίνεται το πιο ευνοημένο είναι το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου»

Για τη Νέα Αριστερά σημείωσε ότι «αν έχει ως στόχο την εκπροσώπησή της στην Ευρωβουλή με έναν βουλευτή εγώ θα το θεωρούσα με βάση τις καταγραφές ένα ρεαλιστικό στόχο. Δηλαδή το κάτω όριο είναι λίγο κάτω από το 3%. Το πάνω όριο είναι λίγο πάνω από το 3%. Τελευταία στον πίνακα είναι 4 – 5 κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την εκπροσώπηση τους, Είναι με το ένα πόδι έξω με το ένα πόδι μέσα».

Το κέντρο θα κρίνει για άλλη μια φορά τις εκλογές

Για το πού θα κριθεί η μάχη των ευρωεκλογών υπογράμμισε «ας πούμε ότι τα κόμματα εκεί που κοιτούν είναι οι αναποφάσιστοι. Αυτό είναι βέβαια λίγο σχετικό, γιατί κι αυτοί που λένε ότι έχουν αποφασίσει δεν ξέρω κατά πόσο έχουν αποφασίσει διότι έχουμε δει ότι ένα 15 με 20% αποφασίζει πάνω στην κάλπη. Αν πούμε λοιπόν ότι οι αναποφάσιστοι αυτή τη στιγμή είναι ένα 10% τα κόμματα κάνουν εκλογές -όχι για το σύνολο του εκλογικού σώματος για αυτούς που έχουν διαλέξει- για αυτό το 10% […]

Αν δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτού του 10%, φαίνεται ότι είναι σχετικά περισσότερο γυναίκες, δεν είναι νέοι, είναι από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Έχουμε και μια σχετική ανάλυση σήμερα στο Πρώτο Θέμα γι’ αυτό και αν δούμε που αυτο-τοποθετούνται περισσότερο αυτο-τοποθετούνται στο κέντρο ή είναι πολίτες οι οποίοι δεν εκφράζονται στον άξονα αριστερά δεξιά. Έχω την εντύπωση ότι το κέντρο θα κρίνει για άλλη μια φορά τις εκλογές. Βέβαια, προφανώς τα κόμματα αν δείτε και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων δηλαδή έχουνε συμμετοχές που απευθύνονται και καλά κάνουν, έτσι πρέπει να κάνουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και σε όλες τις ιδεολογικές[…]».

Με πληροφορίες από τη στήλη wiseman, Reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *