ΤΙΚΑ | Tο μακρύ χέρι του Ερντογάν στρατολογεί κατασκόπους στην Αφρική

ΤΙΚΑ | Tο μακρύ χέρι του Ερντογάν στρατολογεί κατασκόπους στην Αφρική

Αποκαλύψεις για τη δράση οργανισμών που προωθούν την ατζέντα της Άγκυρας σε υποανάπτυκτες χώρες, έκανε η πλατφόρμα Nordic Monitor.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με την έρευνα, σε διμερείς συμφωνίες με τις χώρες αυτές, η Τουρκία τοποθετεί ρήτρες οι οποίες παρέχουν οικονομικά και διπλωματικά προνόμια στους υπαλλήλους υπηρεσιών, που προωθούν την ισλαμική ατζέντα και την εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό.

Μία από αυτές της υπηρεσίες είναι η  Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), μια κρατική δομή που στόχος της είναι να αναβαθμίσει την εικόνα του Τούρκου προέδρου στις φτωχές μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής. Η ΤΙΚΑ, όπως υποστηρίζουν τα έγγραφα που παρουσιάζει το Nordic Monitor, δείχνει να αντιμετωπίζεται ως επίσημη διπλωματική αρχή σε ορισμένες διμερείς συμφωνίες, όπως σε αυτή με τη Σομαλία.

turkey somalia agreement
(Φωτ.: Nordic Monitor)

Πρόκειται για έναν οργανισμό που συχνά προβάλλεται ως το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν στο εξωτερικό.

Παλαιότερα η ίδια πλατφόρμα είχε προβεί σε αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στρατολογεί κατασκόπους μέσω της ΤΙΚΑ, καθώς στις τάξεις της υπάρχουν αρκετά στελέχη της ΜΙΤ.

Άλλες παρόμοιες κρατικές οργανώσεις είναι η Προεδρία για τους Τούρκους του Εξωτερικού και η Υπηρεσία Συγγενών Κοινοτήτων της Διασποράς (YTB). Οι υποψήφιοι πράκτορες αρχικά στρατολογούνται από αυτές τις υπηρεσίες και εφόσον αξιολογηθούν ως χρήσιμοι, προσλαμβάνονται ως μόνιμοι από τη μαμά-υπηρεσία ΜΙΤ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αποκαλυφθεί ότι η ΤΙΚΑ χρηματοδότησε μέλη της Χαμάς στην Παλαιστίνη, ενώ τα έγγραφα που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα καταδεικνύουν τη συστηματική υπερτιμολόγηση έργων, ώστε τα χρήματα να διατεθούν για τις υπόγειες επιχειρήσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό.

to makru xeri ths tourkias stratologei sthn afrikh 2
(Φωτ.: tika.tr / O πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φακί Μαχάμα και ο πρόεδρος της ΤΙΚΑ Σερκάν Καγιαλάρ)

Nordic Monitor: Το “μακρύ χέρι” του Ερντογάν στην Αφρική (και όχι μόνο)

Η Τουρκία έχει αρχίσει να θέτει ρήτρα παροχής διπλωματικής ασυλίας για τους εργαζόμενους σε κρατικές οργανώσεις παροχής αρωγής, στις συμφωνίες που υπογράφει κυρίως με υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής. Αυτό αναφέρει το Nordic Monitor, προσθέτοντας ότι αυτή η παροχή διπλωματικού καθεστώτος στα συγκεκριμένα άτομα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απόπειρα του Τούρκου προέδρου να προωθήσει την ισλαμιστική του ατζέντα στην περιοχή, διεξάγοντας παράλληλα κατασκοπία για λογαριασμό της Άγκυρας.

Η “αιχμή του δόρατος” δεν είναι άλλη από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), μια κυβερνητική οργάνωση που όπως ισχυρίζεται το Nordic Monitor στοχεύει να ανυψώσει την εικόνα της Τουρκίας και του Ερνοτγάν σε φτωχές μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, μέσω ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας.

Αυτές οι διμερείς συμφωνίες δεν επιτρέπουν απλά στην ΤΙΚΑ να ανοίξει ένα γραφείο σε κάποια ξένη χώρα, αλλά δίνει στους εργαζομένους διπλωματικές ιδιότητες και προνομία (όπως για παράδειγμα ασυλία και πλήρη ελευθερία κινήσεων), όπως αυτές απορρέουν από τη Συνθήκη της Βιέννης του 1961. Η Τουρκία έχει υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με χώρες όπως το Τσαντ και η Σομαλία. Αυτό που σύμφωνα με το Nordic Monitor πλέον είναι άξιο προσοχής, είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν αυτή η ρήτρα απουσίαζε από τις συγκεκριμένες συμφωνίες.

Η ΤΙΚΑ είναι ένας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος οργανισμός, που συχνά έχει χαρακτηριστεί ως το “μακρύ χέρι του Ερντογάν” στο εξωτερικό. Στο παρελθόν το Nordic Monitor έχει κάνει εκτενείς αναφορές στον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) έχουν “φυτέψει” πράκτορες σε ανάλογες οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένης και της ΤΙΚΑ. Στόχος αυτών των πρακτόρων, πέραν της συγκέντρωσης πληροφοριών, είναι η αξιολόγηση και η στρατολόγηση τοπικών συνεργατών. Ανάμεσα σε αυτές τις οργανώσεις “βιτρίνα” που χρησιμοποιούνται για μυστικές επιχειρήσεις φιγουράρει και η ΤΙΚΑ.

Όπως ισχυρίζεται το Nordic Monitor, ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στην κεντρική Ασία και τον Καύκασο μέσω συγγενικού του προσώπου το οποίο είχε “φυτέψει” στην ΤΙΚΑ. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Φιντάν καλύπτει τις επιχειρήσεις του μέσω του κουνιάδου του Αλί Οζγκούν Οζτούρκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ΤΙΚΑ για τις δράσεις της σε κεντρική Ασία και Καύκασο. Ο Οζτούρκ θεωρείται ως ο δημιουργός ενός δικτύου πληροφοριοδοτών στις χώρες που δρα, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε αξιωματούχους τους μέσω των προγραμμάτων αρωγής.

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο το Nordic Monitor αποκάλυψε ότι η ΤΙΚΑ προέβη σε παράνομες μεταφορές χρημάτων από την Τουρκία στα γραφεία της οργάνωσης στην Γάζα, ισχυριζόμενο ότι τα χρήματα κατέληξαν στα χέρια της Χαμάς. Η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω στελεχών της ΤΙΚΑ, που ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν την πρόοδο εν εξελίξει προγραμμάτων αρωγής στον παλαιστινιακό θύλακα και όπως αναφέρει το Nordic Monitor, παρέδωσαν τα χρήματα χωρίς να λάβουν καμία απόδειξη.

Συμπερασματικά, το Nordic Monitor θεωρεί ότι με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που χρησιμοποιεί η κυβερνητική ΤΙΚΑ εξαιρούνται από τον έλεγχο του τουρκικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, εντός των κόλπων της οργάνωσης υπάρχει τεράστιος βαθμός διαφθοράς. Το κόστος των έργων αρωγής υπερ- κοστολογείται επί χάρτου, έτσι ώστε μέρος των ποσών να αντιστοιχεί στο πραγματικό κόστος και τα υπόλοιπα κεφάλαια να διακινούνται για άλλους σκοπούς.

2 thoughts on “ΤΙΚΑ | Tο μακρύ χέρι του Ερντογάν στρατολογεί κατασκόπους στην Αφρική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *