Μπακογιάννης vs Θεοδωρικάκος | Εσωκομματικός ‘πόλεμος’ για την ασφάλεια στην Αθήνα

Μπακογιάννης vs Θεοδωρικάκος | Εσωκομματικός 'πόλεμος' για την ασφάλεια στην Αθήνα
o Τάκης Θεοδωρικάκος

Η ξαφνική ανταλλαγή φίλιων πυρών ανάμεσα στον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – «Τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε», λέει ο Μπακογιάννης – «Τι αλήθεια θέλει ο Δήμαρχος», απαντά ο Θεοδωρικάκος

κείμενο Γεωργία Σαδανά

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!


Σε τροχιά σύγκρουσης βρέθηκαν χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ταράζοντας τα υπόγεια «γαλάζια» ρεύματα, αφού αμφότεροι «πρωταγωνίστησαν» -ξαφνικά και δημόσια- σε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών και ανταλλαγής φίλιων πυρών, με επίκεντρο τα επίπεδα εγκληματικότητας στην Αθήνα.

«Τάκη, έχουμε πρόβλημα»

Τη σύγκρουση -σε κοινή θέα- μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών πυροδότησε η δημόσια έκκληση του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη (στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3), ο οποίος παράλληλα προέταξε την ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, το αίτημά του για συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο με ατζέντα την εγκληματικότητα στην Αθήνα εκκρεμεί εδώ και ένα μήνα, με αποτέλεσμα τα δημόσια παράπονα του κ. Μπακογιάννη. «

Τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας πως «είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θέλει να παίξει πολιτικό παιχνίδι. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών και ο πρωθυπουργός επίσης».

4850162
Μπακογιάννης vs Θεοδωρικάκος | Εσωκομματικός ‘πόλεμος’ για την ασφάλεια στην ΑθήναΟ «μαύρος Χάρτης»

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπακογιάννης, το πρόβλημα της παραβατικότητας στην πρωτεύουσα είναι «πάρα πολύ μεγάλο» και χρήζει… άμεσης δράσης. «Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αρκεί να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές για να πειστείτε. Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε στατιστικές. Εγώ περπατάω κάθε μέρα και ακούω τον κόσμο» επισήμανε ο Δήμαρχος, ενώ γνωστοποίησε ότι η δημοτική Αρχή έχει ήδη «χαρτογραφήσει» την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα στην πόλη.

Υποχώρηση της Αστυνομίας

«Είναι ο “μαύρος χάρτης” της πόλης τον οποίο είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στην κυβέρνηση», όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, περιγράφοντας πως «τον έχουμε κάνει δρόμο-δρόμο, πλατεία-πλατεία, στενό-στενό, διότι πραγματικά, θέλουμε όλοι, μικροί, μεγάλοι, νέοι, νέες, παιδιά, μαμάδες να κυκλοφορούν άφοβα και αβίαστα στην πόλη».

Ακόμη, αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο «δεν ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ διαπίστωσε ότι είχε μεν συντελεστεί μια «πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια υποχώρηση της αστυνομίας».

bakoyiannis theodorikakos 0
Μπακογιάννης vs Θεοδωρικάκος | Εσωκομματικός ‘πόλεμος’ για την ασφάλεια στην Αθήνα«Εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου»

«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωση μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα», επισήμανε ακόμη ο Δήμαρχος της πόλης.

Ως προς την πιθανή συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας στην ανακούφιση του προβλήματος, ο κ. Μπακογιάννης περιέγραψε ότι το σώμα είναι υποστελεχωμένο, καθώς από τα 1.150 στελέχη που είχε το 2014, σήμερα αριθμεί 400 – 450 δημοτικούς αστυνομικούς. Επίσης πρόσθεσε, πως αντιμετωπίζει και θέμα αρμοδιοτήτων. Για παράδειγμα «εάν περάσει κάποιος ανάποδα, κατέβει ανάποδα την Βασιλίσσης Σοφίας και περάσει τρία κόκκινα, η δημοτική αστυνομία “έχει” την ίδια δυνατότητα από το νόμο να τον σταματήσει που έχετε εσείς και εγώ. Τίποτα δηλαδή».

«Και στο θέμα αυτό, όπως σ΄ όλα, σημείωσε, ο ίδιος και η Δημοτική του Αρχή «δεν αρκούνται στο να κατηγορήσουν το κεντρικό κράτος». Βγαίνουμε και λέμε, πάμε όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βελτιώσουμε και να διευρύνουμε τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο χρήσιμοι, υποστήριξε ο Δήμαρχος.

«Τι αλήθεια θέλει;» ο Δήμαρχος

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Κατεχάκη στα λεγόμενα του Δημάρχου Αθηναίων μέσω κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπακογιάννη, ανέφεραν ότι υπάρχει «διαρκής επικοινωνία» του μεταξύ του δήμου του Υπουργείου.

Οι κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετέδιδαν πως «απορίες προκαλεί η στάση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο Δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του».

Σύμφωνα, ακόμη, με τους ίδιους κύκλους, «η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής με τον αρμόδιο Υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο Δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας»;

Δεύτερος γύρος

Παρά τις εκατέρωθεν παρατηρήσεις αναφορικά με την κατάσταση στην ε πρωτεύουσα ως προς τα ποσοστά εγκληματικότητας, λίγο μετά το απόγευμα χθες καταγράφηκε και δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, με τους παροικούντες την Πλατεία Κοτζιά να κάνουν λόγο για «των κατοίκων τις πραγματικότητες».

Συγκεκριμένα, πηγές του του Δήμου Αθηναίων ανέφεραν πως «ο Υπουργός ας περπατήσει στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας για να δει και των κατοίκων τις πραγματικότητες. Ο Δήμαρχος θα τον συνοδεύσει και θα τον ξεναγήσει ευχαρίστως» και κατέληγαν: «άλλη ανακοίνωση, δήλωση, ανάρτηση, δεν έχει. Δεν είναι δική μας δουλειά αυτή», κλείνοντας από πλευράς της δημοτικής Αρχής τη σχετική, δημόσια συζήτηση.

«Χρήσιμο» να μετέχει ο Δήμαρχος

Το μπαλάκι βρέθηκε τα επόμενα λεπτά στο «γήπεδο» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξέδωσε αυτή τη φορά επίσημη ανακοίνωση – «απάντηση στο Δήμαρχο Αθηναίων».

Όπως επισήμανε το γραφείο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «θα είναι χρήσιμο στο Δήμαρχο Αθηναίων να συμμετέχει από πιο κοντά στις επόμενες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών του παραεμπορίου και οποιουδήποτε παρανομεί». «Εκτός αν πιστεύει ότι δεν είναι χρήσιμες αυτές οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας», κατέληξε η Κατεχάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *