Eastmed | Θανάσης Μαρτίνος | Αθηνά-Νουνού Μαρτίνου | Η βουλευτής Γεωργία Μαρτίνου

Last updated on 5 Ιανουαρίου, 2022 at 10:48 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Θανάσης Μαρτίνος | Αθηνά-Νουνού Μαρτίνου | Η βουλευτής Γεωργία Μαρτίνου

Η ζωή του Θανάση Μαρτίνου, πρωτότοκου γιου του Ιωάννη Μαρτίνου και της δυναμικής Αθηνάς-Νουνού Μαρτίνου, μοιάζει να είναι βγαλμένη από σενάριο ταινίας. Ένας ισχυρός εφοπλιστής, ιδιαίτερα προσιτός και χαμηλών τόνων, γνωστός για το φιλανθρωπικό και κυρίως αθόρυβο έργο του αλλά και αγάπη προς τον Θεό και την Εκκλησία, επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους. Στα 69 (σήμερα 71) του χρόνια ο τολμηρός κατακτητής των επτά θαλασσών θα κληθεί να κάνει κάτι που γνωρίζει πολύ καλά: Να προσφέρει, αφιλοκερδώς, τις υπηρεσίες του σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Στο «περιβόλι του ουρανού» και όχι μόνο.

Όλοι όσοι γνωρίζουν τον εφοπλιστή, μιλούν για μια απόφαση την οποία δεν περίμεναν. Μια απόφαση του πρωθυπουργού η οποία τους ξάφνιασε ευχάριστα. Άλλωστε είναι γνωστή στο πανελλήνιο η σχέση του Θανάση Μαρτίνου με τον Θεό και την Εκκλησία. Έχει «τρέλα» με την κατασκευή εκκλησιών, αναπαλαίωση και στήριξη μνημείων την οποία χρηματοδοτεί αθρόα μέσω της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αιγέας» στην οποία είναι επικεφαλής μαζί με τη σύζυγό του, Μαρίνα.

Η ενασχόληση με τη Ναυτιλία Γεννημένος στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1950 η ενασχόληση του νεαρού Θανάση με τη ναυτιλία ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Σε ηλικία 24 ετών ολοκληρώνει τις σπουδές του. Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από τα 21 του είχε βέβαια ξεκινήσει να εργάζεται στη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας, θητεύοντας δίπλα στη μητέρα του, Νουνού. Πρόκειται για τη σιδηρά γυναίκα της οικογένειας η οποία φέρεται να υπήρξε η πλουσιότερη γυναίκα στην Ευρώπη, προσωπική φίλη της Βασίλισσας Ελισάβετ, με δεξιοτεχνία στο κυνήγι (!) αλλά και τη σκοποβολή (!), ήταν εκείνη που βάλθηκε να κατακτήσει έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Εκείνον της ναυτιλίας. Και το κατάφερε! Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Ιωάννη, ο οποίος είχε ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα με αντίκες και έργα τέχνης στο Μοναστηράκι και έφυγε από τη ζωή το 1977, η Αθηνά Μαρτίνου έπεσε με τα μούτρα στον χώρο της ναυτιλίας. Η πρώτη επένδυση στη θάλασσα γίνεται τη δεκαετία του ’60.

Με τα κέρδη από την γκαλερί και τα έργα τέχνης το ζεύγος Μαρτίνου αγοράζει το πρώτο του πλοίο. Τον «Θανάση», ένα φορτηγό χωρητικότητας 10.000 τόνων. Το 1971 η Αθηνά Μαρτίνου αποφασίζει να πάρει στα χέρια της τη διαχείριση των πλοίων της οικογένειας. Μαζί με τους τρεις γιους της  Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ιδρύει την εταιρεία Thenamaris Ships Management. Αμέσως μετά αγοράζει και τρίτο πλοίο. Το 1975 η Thenamaris ήλεγχε έναν στόλο από 36 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 850.000 τόνων!

athina martinou
Η Αθηνά-Νουνού Μαρτίνου κατάφερε να κατακτήσει έναν ανδροκρατούμενο χώρο

Αυτόνομη πορεία

Η άνοδος της εφοπλιστικής οικογένειας είναι ραγδαία. Τα τρία αδέρφια, υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση της μητέρας τους, βάζουν τη δική τους σφραγίδα στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 η Νουνού αποφασίζει να «αποσυρθεί». Εκείνη τη χρονική περίοδο, λοιπόν, η οικογένεια παίρνει μιας κομβικής σημασίας απόφαση η οποία όμως ουδόλως διαταράσσει τις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα μεταξύ των τριών αδερφών. Να χαράξει ο καθένας από τους τρεις γιους τη δική του αυτόνομη πορεία.

Το 1990 ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime, με έδρα τη Γλυφάδα, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία. Στα μέσα της ίδια δεκαετίας το παράδειγμα του πρωτότοκου γιου της οικογένειας ακολουθεί και ο Ανδρέας Μαρτίνος, ο οποίος δημιουργεί με την σειρά του τη Minerva Marine, αφήνοντας ουσιαστικά στο τιμόνι της Thenamaris τον μικρότερο σε ηλικία, Ντίνο. Πολλοί πικρόχολοι εκείνης της περιόδου ενδοοικογενειακές έριδες.

Η ίδια η ζωή τους διέψευσε κατηγορηματικά. Αποδείχτηκε ότι τα τρία αδέρφια αυτονομήθηκαν για καθαρά επιχειρηματικούς λόγους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σήμερα με τρεις διαφορετικές εταιρείες αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς πόλους της ελληνικής ναυτιλίας. Για την ακρίβεια, ο στόλος τους αποτελείται από τουλάχιστον 162 πλοία διαφόρων τύπων, συνολικής χωρητικότητας 16,1 εκατομμυρίων τόνων. Ο Θανάσης Μαρτίνος διαθέτει 48 πλοία, χωρητικότητας 4,23 εκατ. τόνων, ο Ανδρέας με τη Minerva έχει 54 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 6,42 εκατ. τόνων και ο Ντίνος με τη Thenamaris έχει 60 πλοία συνολικής χωρητικότητας 5,54 εκατ. τόνων!

Το αθόρυβο έργο

Στο μεσοδιάστημα ο Θανάσης Μαρτίνος έχει παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του Μαρίνα. Ο γάμος πραγματοποιείται το 1974. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όπως άλλωστε έχει συνηθίσει να ζει και να κινείται ο εφοπλιστής. Απόρροια του γάμου είναι δύο κόρες. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεωργία Μαρτίνου και η Μαρίνα. Η Μαρίνα παντρεύτηκε, το 2011, τον εκλεκτό της καρδιάς της Παντελή Χατζή με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο κοριτσάκια. «Ήταν σίγουρα μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής του Θανάση Μαρτίνου», λένε όσοι έζησαν εκείνη την τελετή από κοντά.

Εκτός από την ενασχόλησή του με τη ναυτιλία ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους αφιερώνει αρκετό προσωπικό χρόνο αλλά και χρήμα για το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στο οποίο επιδίδεται. Μέσω της εταιρείας «Αιγέας» προσπαθεί να «επουλώνει» τις πληγές ή να βελτιώνει τις συνθήκες ζωής συνανθρώπων μας. Χτίζει σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και όχι μόνο… Όχι για να δειχτεί ή να αποσπάσει κάποια τιμητική διάκριση αλλά από στάση ζωής. Από φιλοσοφία! Λίγοι άλλωστε είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι ο εφοπλιστής είναι ένας εκ των μεγαλύτερων ευεργετών του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης ή ότι μέσω του «Αιγέα» έχει προχωρήσει σε αναρίθμητες δωρεές σε όλες, σχεδόν, τις Μητροπόλεις της Ελλάδος.

Ούτε φυσικά το γεγονός ότι με χρήματα της εταιρείας του έχουν κτιστεί δεκάδες σχολεία και νοσοκομεία, έχουν κατασκευαστεί δρόμοι και πάρκα, έχουν δοθεί δωρεές σε δήμους και περιφέρειες προκειμένου να παραχθεί σημαντικό έργο για τους πολίτες. «Η δυσκολότερη ώρα της ημέρας είναι όταν καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στα χιλιάδες αιτήματα τα οποία μας στέλνουν», είναι η ατάκα που ακούγεται, μεταξύ σοβαρού και αστείου, στους διαδρόμους της μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Θανάσης Μαρτίνος μαζί με τα αδέρφια του, Ντίνο και Ανδρέα είναι ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς, «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ»,  της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η βουλευτής, Γεωργία

Screenshot 3 1

Η ενασχόληση της Γεωργίας Μαρτίνου με την πολιτική (εξελέγη πρώτη και με διαφορά σε σταυρούς στις πρόσφατες εκλογές του Ιουλίου) παραλίγο να διαταράξει τη σχεδόν ανύπαρκτη σχέση της οικογένειας Μαρτίνου με τη δημοσιότητα. Και γράφουμε παραλίγο, καθώς η νεαρή βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε να βγει πρώτη σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική χωρίς να έχει καμία (!) παρουσία σε ΜΜΕ. Όπως άλλωστε άπαντες γνωρίζουν αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» τις συνεντεύξεις ή τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Απεχθάνεται την προβολή και τη δημοσιότητα και απολαμβάνει εκείνο που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον οποιοδήποτε συνάδελφό της: Να στέκεται δίπλα στον πολίτη, να καταγράφει τα προβλήματά του και να προσπαθεί να τα επιλύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες εκλογές η Γεωργία Μαρτίνου δεν παραχώρησε συνέντευξη σε κανένα μέσο, δεν έγραψε κανένα άρθρο σε εφημερίδα ή στο διαδίκτυο, δεν επικοινώνησε την υποψηφιότητά της σπαταλώντας χιλιάδες ευρώ, όπως έκαναν άλλοι υποψήφιοι. Επένδυσε στην αθόρυβη σχέση που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια με τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους της περιφέρειάς της. Και βγήκε κερδισμένη!

2 thoughts on “Eastmed | Θανάσης Μαρτίνος | Αθηνά-Νουνού Μαρτίνου | Η βουλευτής Γεωργία Μαρτίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *