Η παράξενη αγάπη της καρδιάς της βιομηχανικής Ιταλίας στην Giorgia Meloni

Η παράξενη αγάπη της καρδιάς της βιομηχανικής Ιταλίας στην Giorgia Meloni

Aφού ερωτεύτηκαν τους δεξιούς βαρέων βαρών Silvio Berlusconi και Matteo Salvini στις προηγούμενες εκλογές, οι ψηφοφόροι της Βόρειας Ιταλίας θέλουν τώρα να δώσουν μια ευκαιρία στην Giorgia Meloni. Το κόμμα της Fratelli d’Italia προηγείται των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής και πρόκειται να βρεθεί στην κορυφή ακόμη και στη βόρεια βιομηχανική καρδιά της Ιταλίας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Giorgio Leali/POLITICO

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Fratelli βρίσκονται τώρα σε πορεία για να κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους στις πλούσιες περιοχές της Λομβαρδίας, του Βένετο και του Πιεμόντε. Η τάση αντιπροσωπεύει έναν μετασχηματισμό για το κόμμα της Meloni, δεδομένου ότι αυτές οι περιοχές ήταν τα προπύργια της Λέγκας του Salvini και της Forza Italia του Berlusconi.

Το ερώτημα είναι γιατί οι ψηφοφόροι σε αυτές τις περιοχές στρέφονται τώρα σε αυτήν για να πραγματοποιήσει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης για την Ιταλία σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας και την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Η απόφαση μου δεν βασίζεται στο ένστικτο ούτε στην ιδεολογία: Αυτή τη φορά θα ψηφίσω με πεποίθηση την Giorgia Meloni», δήλωσε ο Ettore Boffelli, ο οποίος έχει και διαχειρίζεται ένα εργοστάσιο κουμπιών στο Chiuduno, ένα μικρό χωριό στην εργατική επαρχία του Μπέργκαμο, στη Λομβαρδία.

h 57928465 scaled
Luca Zennaro/EPA-EFE

Η εταιρεία του Boffelli είναι χαρακτηριστική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν καταστήσει τη Λομβαρδία μια από τις πλουσιότερες περιοχές της ΕΕ, καθώς και τον κορυφαίο εξαγωγέα της Ιταλίας. Επιχειρήσεις σαν τη δική του αντιμετωπίζουν τώρα έντονες πιέσεις από ξένους ανταγωνιστές και αυξανόμενα ενεργειακά κόστη. Αφού δοκίμασαν τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα, οι ιδιοκτήτες τους στρέφονται πλέον στη Meloni.

Ο Boffelli πιστεύει ότι μόνο οι Brothers μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές διεθνώς, ιδίως με τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας. Πάνω από το 90% των κουμπιών ρητίνης του Boffelli εξάγονται εκτός Ιταλίας. «Η ενασχόληση με τον ξένο ανταγωνισμό είναι η δουλειά μας», όπως το έθεσε περήφανα.

Άλλοι μικροί επιχειρηματίες γύρω από το Μπέργκαμο μοιράζονται τις ίδιες ελπίδες με του Boffelli. Ο Alberto Colleoni, ο οποίος συνδιαχειρίζεται μια οικογενειακή επιχείρηση ταπετσαριών, θα επιλέξει τη Meloni, αφού ψήφισε τους Salvini και Berlusconi στις προηγούμενες εκλογές. «Δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά ελπίζω ότι θα είναι η λιγότερο χειρότερη», είπε, εξηγώντας ότι τα φορολογικά μέτρα που υποσχέθηκε η Meloni «θα έκαναν τη δουλειά του πολύ πιο εύκολη».

Στο πρόγραμμά της, η Meloni πρότεινε συγκεκριμένα έναν φορολογικό συντελεστή 15% που θα εφαρμόζεται σε όλους τους φορολογούμενους για οποιαδήποτε αύξηση εισοδήματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, καθώς και τη σταδιακή απόσυρση ενός περιφερειακού φόρου στις παραγωγικές δραστηριότητες. Οι δεξιοί σύμμαχοι της Meloni προτείνουν επίσης περικοπές φόρων, όπως και ο κεντροαριστερός αντίπαλός της Enrico Letta.

Το γεγονός ότι οι Fratelli d’Italia κυριαρχούν πλέον στις ψηφοφορίες στο Βορρά δεν αποτελεί έκπληξη για τον Giulio Tremonti, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επί Berlusconi και τώρα είναι υποψήφιος με την Meloni.

«Ήταν και είναι ακόμα κεντροδεξιά. Αυτό που αλλάζει δεν είναι ο προσανατολισμός της ψήφου, αλλά η διαφορετική σύνθεση του συνασπισμού», είπε στο POLITICO, προσθέτοντας ότι η προτίμηση αυτού που αποκαλεί «homo Economicus» για τα κεντροδεξιά κόμματα έχει αυξηθεί με την τρέχουσα οικονομική κρίση.

000 32JW8WB

Ποντάρισμα στο φαβορί

Στις εθνικές εκλογές του 2018, το Fratelli d’Italia ήταν ο μικρότερος εταίρος του κεντροδεξιού συνασπισμού. Αλλά μετά από τέσσερα χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Meloni είναι πλέον ο ηγέτης του συνασπισμού, μία κατάσταση που ωθεί ορισμένους διστακτικούς δεξιούς ψηφοφόρους να προτιμήσουν τη Meloni έναντι του Berlusconi και του Salvini.

«Πολλοί κεντροδεξιοί ψηφοφόροι επιλέγουν το κύριο κόμμα του συνασπισμού. Υπάρχει ένα είδος εξομοίωσης, μια τάση υποστήριξης του ηγέτη που ήδη αποδεικνύεται ισχυρότερος», σημείωσε ο Lorenzo Pregliasco του πρακτορείου δημοσκοπήσεων You Trend, ο οποίος αναμένει επίσης ότι η Meloni θα πάει καλύτερα από τον Salvini, συμπεριλαμβανομένου του Βορρά.

Για να εδραιωθεί στα προπύργια της Forza Italia και της League «χρειάστηκε πολύς χρόνος», είπε ο Giuliano Verdi, συμπρόεδρος του κομματικού τμήματος του Fratelli d’Italia στο Μπέργκαμο για σχεδόν μια δεκαετία. Το κόμμα της Meloni ανταμείφθηκε επειδή ήταν το μόνο που αρνήθηκε τις συμμαχίες με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το κίνημα 5 Αστέρων σε αντίθεση με όλα τα άλλα που προσχώρησαν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Draghi, υποστήριξε ο Verdi.

Ωστόσο, ορισμένοι επιχειρηματίες -μειοψηφία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- λυπούνται για το τέλος της εποχής Draghi και θα μπορούσαν να ψηφίσουν για το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ή για τον λεγόμενο κεντρώο «τρίτο πόλο», με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi και τον ευρωβουλευτή Carlo Calenda.

Για τον Matteo Brignoli, τον συνιδιοκτήτη μιας επιχείρησης που παράγει υφάσματα πολυτελείας στην κλωστοϋφαντουργική περιοχή του Μπέργκαμο, η κυβέρνηση του Draghi ήταν μια «ονειρική ομάδα». Ο Brignoli εξάγει το 95% της παραγωγής του. «Μας άρεσε η μέθοδος του Draghi, η οποία ήταν η προσέγγιση ενός μάνατζερ», είπε. Η πτώση του Draghi «ήταν ένα σοκ» για εκείνον και θα ψηφίσει για τον κεντρώο «τρίτο πόλο», ο οποίος έχει υποσχεθεί να επαναφέρει την ατζέντα του Draghi.

Ο Brignoli αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας -οι μηχανές βαφής του θερμαίνονται με αέριο- αλλά η επιχείρησή του πλήττεται επίσης από την αύξηση των τιμών των χημικών ουσιών όπως η καυστική σόδα. Όλο και περισσότερο, φοβάται τον ανταγωνισμό από τους εμπορικούς αντιπάλους του στην Πορτογαλία, οι οποίοι πληρώνουν πολύ λιγότερα για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. «Ποιο είναι το βιογραφικό της Meloni; Δεν είναι κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο», είπε.

Antisystem patriot Who is Giorgia Meloni the woman about to

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *