Το λιανικό εμπόριο επιστρέφει από Δευτέρα – Τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας για τον COVID-19

λιανικό εμπόριο

Τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν από το φυσικό τους κατάστημα, υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ειδικότερα:

– Λιανικό εμπόριο βιβλίων

– λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης

– λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού

– λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

– λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού

– λιανικό εμπόριο ανθέων

– υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ)

– δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

– υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων

καθώς επίσης και η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας

Οι επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών -όπου απαιτείται- και τα ατομικά μέσα προστασίας δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας

– Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είνα στις 10:00.‬ Σημειώνεται, ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.

– Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00‬ έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις ‪7:00 έως τις 20:00‬.

– Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

– Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7:00‬ έως τις 22:00‬ και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.

– Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

– Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα τρόφιμα ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

– Αύριο, ‪Κυριακή 3 Μαΐου,‬ τα καταστήματα που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές.

– Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Κυρώσεις για το λιανικό εμπόριο

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Tο νέο ‘καθεστώς’ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Μάιο

Θυμίζουμε τα όσα είχε ανακοινώσει τις προάλλες ο Υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης:

Παράλληλα, τουλάχιστον το 40% των συμβάσεων εργασίας μίας επιχείρησης που ανοίγει ή είναι ανοιχτή αλλά ανήκει σε πληττόμενο κλάδο, πρέπει να επανέλθει σε ισχύ το αργότερο σε 15 ημέρες, δηλαδή πχ έως τις 15 Μαΐου για πληττόμενες –πλην ανοιχτές-επιχειρήσεις, έως τις 19 Μαΐου για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου.

Παρατείνεται επίσης η αναστολή σύμβασης εργασίας, μαζί και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης η οποία θα συνεχιστεί και τον Μάιο για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Παράλληλα, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε τη σύσταση μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών  του εισοδήματος των εργαζομένων. Πρόκειται για μία οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.

Με άλλα λόγια, το κράτος θα αναλάβει να καλύψει μέρος μείωσης του μισθού που θα προκύψει για όσους μειωθεί το ωράριο, καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά τη λήξη της αναστολής ισχύος της σύμβασης τους,  λόγω του μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων που εργάζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *