Τα αίτια της Ακρίβειας και οι δυσοίωνες προβλέψεις
Ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία, εκτός από την ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση, προσθέτει στην καθημερινότητα όλων μας την σοβαρή έλλειψη σε πλήθος προϊόντων από μια χώρα με μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή δημητριακών προϊόντων, αλλά και φυτικά έλαια με ό,τι σκληρές οικονομικές συνέπειες μπορεί να σηματοδοτεί αυτό για την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η Ουκρανία, ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, όπως την αποκαλούν, είναι μια χώρα από τις μεγαλύτερες εξαγωγικά στην παγκόσμια κατάταξη σε δημητριακά και ηλιέλαιο. Η διακεκομμένη λόγω πολέμου καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή των προϊόντων αυτών καθιστά σχεδόν αυτόματα ανεξέλεγκτη τη συνεχή άνοδο των τιμών και οδηγεί στις συνέπειες πληθωριστικής αυξητικής τάσης.
Φυσικά όχι μόνο δεν έχει αποκλειστεί αλλά ενέχει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κερδοσκοπίας καθώς οι παντός καιρού κερδοσκόποι καιροφυλακτούν και εκμεταλλεύονται στο έπακρο τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν με εύκολο τρόπο γιατί ακριβαίνει το αλεύρι και ηλιέλαιο στην λιανική. Προηγούνται οι έμποροι του πολέμου….
Ανάλογο φαινόμενο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι πλέον σχεδόν ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφεται μια αύξηση 70% και στην τιμή του φυσικού αερίου καταγράφεται αύξηση περίπου 78%. Η Ρωσία, ως γνωστόν, παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας έχει εξάρτηση από το Φυσικό Αέριο σε ποσοστό 40%.
Η πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, για την άμεση προμήθεια 15 δισ. κυβικών μέτρων LNG είναι ένα βήμα αλλά δεν έχει άμεση επίπτωση από την απεξάρτηση του φυσικού αερίου που έχει ανάγκη η χώρα μας και η Ε.Ε.
Το ενεργειακό πρόβλημα και το φυσικό αέριο είναι ένα μεγάλο αγκάθι για την επιβίωση των επιχειρήσεων ιδιαιτέρως των μικροεπιχειρήσεων, ενώ, φυσικώ τω λόγω και τα νοικοκυριά πραγματικά περνάνε δύσκολες και ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες.
Κι ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι με την αναμενόμενη για όλους και από όλους οικονομική ανάσα, η τραγική συγκυρία του Πολέμου και της Πανδημίας θα δυσκολέψει πολύ τον βασικό πυλώνα εισροής ξένου συναλλάγματος στην χώρα μας και στην Κρήτη μας .
Ο κλάδος του τουρισμού για το 2022, προβλέπεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019 αλλά με λιγότερα ποσοστά κέρδους, καθότι ως γνωστόν τα μεγάλα πρακτορεία που καθορίζουν το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας, έχουν υπογράψει συμβόλαια αρκετό καιρό πριν και φυσικά δεν μπορούσαν να προβλέψουν την αύξηση του κόστους που ο πόλεμος δημιούργησε. Μια απρόβλεπτη εξέλιξη για τον τουρισμό μας. Αρκετά έσοδα, αλλά με πολύ περιορισμένα ποσοστά κέρδους.
Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα επιβίωσης. Προσμετρώντας και συνυπολογίζοντας, όσα συμβαίνουν στη Διεθνή, την ευρωπαϊκή και την ελληνική σκακιέρα, πιστεύω ότι δεν προβλέπεται άμεση επίλυση του προβλήματος.
Για τους λόγους αυτούς η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεση λύση στο χρονίζον πλέον, σοβαρότατο ζήτημα. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ υψηλό και ανέρχεται περίπου σε 2,5 έως 4 δισ. Ευρώ. Δυσβάστακτο, για τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος.
Κατά τη γνώμη μου, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Μαΐου είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς το πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά άμεσα όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ανεξάρτητα από τα μέτρα και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη με συγκεκριμένο σχέδιο στην περίπτωση που η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να καλύψει και χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο άμεσης επέμβασης για να μπορέσει η Ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά, να ανταπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συγκυρίες αυτής της πολυεπίπεδης πολεμικής, υγειονομικής , οικονομικής κρίσης.
Και μια κοινωνία σε κρίση τέτοιας έκτασης οφείλει να συγκρατεί το θυμικό , να αναλογίζεται τις πραγματικές αιτίες και να προσπαθεί από κοινού, πολίτες και πολιτεία να περάσει απέναντι με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, όταν ο ήλιος της Ειρήνης και του …ευρώ, λάμψουν ξανά και στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα.