ΣΥΡΙΖΑ | Σε πρώτο ρόλο μπαίνει η Προοδευτική Συμμαχία | Στα μετόπισθεν ο ΣΥΡΙΖΑ

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:04 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΣΥΡΙΖΑ |  Σε πρώτο ρόλο μπαίνει η Προοδευτική Συμμαχία | Στα μετόπισθεν ο ΣΥΡΙΖΑ
creative protagon

Σε δεύτερο ρόλο επιχειρεί να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας βγάζοντας μπροστά την Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» αλλά και να αφήσει πίσω του τα λεγόμενα «βαρίδια» του κόμματος. Προς το παρόν όμως επιχειρεί να «πατήσει» σε δύο βάρκες…

«Δεν είναι μια ευκαιριακή, αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνίας και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή δείχνοντας τις προθέσεις του.

Και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρερμηνεία επισήμανε ότι «παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε την Προοδευτική Συμμαχία» προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «στον συνδικαλιστικό χώρο, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού και της διανόησης».

Θα μπορούσε η αποστροφή αυτή του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο να θεωρηθεί επαναφορά στο δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας αν δεν παρέμενε σταθερός και στους υψηλούς τόνους και την ρητορική του διχασμού με τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και την τακτική του σκληρού ροκ που αποδίδεται σε δύο παράγοντες:

1. Την παντελή απουσία σχεδίου που έχει ως αποτέλεσμα επικοινωνιακού τύπου αναφορές σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας και σε υιοθέτηση κάθε αιτήματος κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν ή ξεβολεύονται από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης

2. Την ανησυχία που προκαλούν στην ηγετική ομάδα αποκαλύψεις και καταγγελίες για την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος αλλά και η ύπαρξη σκελετών στην ντουλάπα της Κουμουνδούρου που πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνώνται.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι αυτός που επιβάλει την αντιδεξιά ρητορική και τις διαρκείς καταγγελίες – πυροτεχνήματα προκειμένου να διατηρηθεί ενεργό το τμήμα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που δύναται να αποτελέσει ασπίδα προστασίας σε ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Παρόλα αυτά το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που βρίσκει ευήκοα ώτα και στο σημερινό ΚΙΝΑΛ (με τον Γιώργο Παπανδρέου να το προωθεί στις παρεμβάσεις του), αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα το μόνο δρόμο διαφυγής και την μοναδική ελπίδα να ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά.

Άλλωστε η στήριξη της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι αυτή που μπορεί να του επιτρέψει να απεγκλωβιστεί από τα «βαρίδια» του ΣΥΡΙΖΑ, και να επιχειρήσει την μετατροπή του κόμματός του σε αρχηγικό, όπως επιθυμεί, βάζοντας τέλος σε τάσεις, συνιστώσες και ρεύματα (υπόγεια και μη).

Ο κορονοϊός και η αναβολή του συνεδρίου που προκάλεσε του επιτρέπει να αποφύγει τις ανοιχτές συγκρούσεις και να χειριστεί την μεταφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο πλάνο με τρόπο ομαλότερο ως προς τις εξελίξεις.

Ο ίδιος πάντως επιδιώκει να αναδιαμορφώσει την εικόνα αφού παράλληλα με το σκληρό ροκ και τον πετροπόλεμο για τη φθορά της κυβέρνησης βγάζει στο προσκήνιο πρόσωπα όπως ο Α. Ξανθός, στον τομέα της Υγείας, που και διαλλακτικότερος είναι και αποφεύγει τους υψηλούς τόνους, αφήνοντας στο… διαδίκτυο τους Πολάκηδες (χωρίς φυσικά να τους εγκαταλείπει).

Γνωρίζει ότι η μέχρι σήμερα τακτική του δεν οδηγεί πουθενά. Είναι επιλογή ανάγκης χωρίς όμως αποτέλεσμα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στο σημείο να αποτυπώνουν σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων να δηλώνει εμπιστοσύνη στη σημερινή κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Προοδευτική Συμμαχία, πάντως, επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί και προς τα φίλα προσκείμενα στελέχη του ΚΙΝΑΛ με έναν διαφορετικό μανδύα. Να υποστηρίξει εάν φυσικά ευοδωθούν οι κινήσεις του όσο το δυνατόν αναίμακτα ακόμη και την παρουσία άλλου επικεφαλής για την λεγόμενη «Προοδευτική συμμαχία» αρκεί να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες επανάκαμψης και επανάκτησης της εξουσίας.

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι ανοίγει εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ όπου στην παρούσα φάση μπορεί να μην υπάρχει εναλλακτική πέραν του Αλέξη Τσίπρα, εν τούτοις τα παλαιά στελέχη που έχουν ανοίξει ιδεολογική «Ομπρέλα» πάνω από την Κουμουνδούρου δύσκολα θα αποδεχτούν ριζικές αλλαγές…

κείμενο Βασίλης Γαλούπης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *