ΣΥΡΙΖΑ | Παρούσα στην ΚΕ η Ομπρέλα | Η απόφαση μετά από συνεδρίαση «θρίλερ» και οι 2 προτάσεις που εξετάστηκαν

ΣΥΡΙΖΑ | Παρούσα στην ΚΕ η Ομπρέλα | Η απόφαση μετά από συνεδρίαση «θρίλερ» και οι 2 προτάσεις που εξετάστηκαν

Στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν τελικά τα χαρτιά τους τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Αυτό αποφάσισαν σήμερα τα ξημερώματα μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που είχαν και στην οποία κατατέθηκαν δύο προτάσεις.

grafida keimeno
Ελένη Καλογεροπούλου

Η μία να υπάρξει ανακοίνωση της αποχώρησης τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα καθώς αυτά τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν επιθυμούν να υπάρξει πολιτική αποδοκιμασία μέσα στην ΚΕ. Δηλαδή με την κίνηση τους ήθελαν να δηλώσουν ότι φεύγουν μόνοι τους διαφωνώντας πολιτικά με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μετά την πολιτική αποδοκιμασία από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η δεύτερη άποψη -η οποία και επικράτησε- θεωρούσε ότι η ανακοίνωση αποχώρησης θα πρέπει να γίνει μέσα στην ΚΕ ώστε να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα και τα στελέχη που θα αποχωρήσουν να μπορέσουν να δώσουν το στίγμα τους μέσα στην κορυφαία κομματική συνεδρίαση, παρουσία των συντρόφων τους. 

Τελικά αποφασίστηκε τα στελέχη της Ομπρέλας να πάνε στην ΚΕ και πριν ή μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους.

Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες λένε ότι το στρατόπεδο της Έφης Αχτιόγλου έχει αποφασίσει ότι την συγκεκριμένη στιγμή δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας στο άμεσο μέλλον τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως από χθες το πρωί φάνηκε ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν αρκετά γρήγορα. Τα στελέχη της Ομπρέλας έδωσαν στην δημοσιότητα ένα κείμενο το οποίο υπογράφουν 1.300 μέλη και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και τα οποία προαναγγέλλουν την έξοδο τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

SYRIZA679 EUROKINISSI 23102023

Η επιστολή – προάγγελος της αποχώρησης

Στο κείμενο αυτό εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίο θα προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση και αναφέρονται στις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός αξιόπιστου πολιτικού φορέα με τον οποίο η Αριστερά θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Το κείμενο αυτό δεν αναμένεται να κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Ακόμα ασκείται κριτική για την διαδικασία και την στρατηγική της μετάλλαξης. «Η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων», αναφέρει.

Ως προς την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ τα πυρά στρέφονται προς την ηγετική ομάδα λέγοντας πως: «Η εκλογική στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεση του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.».

Διευκρινίζουν ακόμα ότι η αντίθεσή τους στην σημερινή «ηγετική ομάδα» και την «στρατηγική της μετάλλαξης» είναι ταυτοτικού χαρακτήρα κι ακόμη επισημαίνουν πως «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Ως εκ τούτου, καταθέτουν τις προθέσεις τους για την «επόμενη μέρα»: «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».

Το κείμενο υπογράφουν τα 9 μέλη της Ομπρέλας που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης.

Επίσης υπογράφουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην υπουργοί και μέλη της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και σειρά στελεχών και μελών της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης όπως οι: Κώστας Αθανασίου, Όλγα Αθανίτου, Κύρκος Δοξιάδης, Βασιλική Κατριβάνου, Παύλος Κλαυδιανός, Ερμίνα Κυπριανίδου, Μακρίνα Βιόλα – Κώστη, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Όλγα Μπαλαούρα, Μάκης Μπαλαούρας, Γιάννης Μπασκόζος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Αγγέλικα Σαπουνά, κ.ά.

Σημειώνεται πως από βουλευτές υπογράφει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ βουλευτές όπως η Πέτη Πέρκα και η Μερόπη Τζούφη -που θεωρούνται ότι είναι προσκείμενες στην Ομπρέλα- δεν έχουν υπογράψει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *