Οι ρωσικές εταιρείες κατασκευής MiG και Sukhoi αναδύονται ως οι ανερχόμενοι «κολοσσοί» της παγκόσμιας αγοράς μαχητικών αεροσκαφών σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την έκθεση του έγκριτου περιοδικού Aviation Week & Space Technology, όπου αποκαλύπτει την άνοδό τους στη λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του περιοδικού, τόσο η Sukhoi όσο και η MiG «ανεβαίνουν» στη λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής και ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών, «κυνηγώντας» τις αμερικανικές Lockheed Martin και Boeing.
Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι την πενταετία 2021 – 2025 η Sukhoi και η MiG θα αντιπροσωπεύουν το 10% της παγκόσμιας αγοράς μαχητικών αεροσκαφών το 2021-2025, η οποία εκτιμάται συνολικά σε 162,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
H λίστα και η παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών
Η Sukhoi θα αντιπροσωπεύει το 9% το οποίο εκτιμάται σε 15,2 δισ. δολάρια και η MiG θα αντιπροσωπεύει το 1% που εκτιμάται σε 2,1 δισ. δολάρια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Sukhoi θα βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την Boeing με «μερίδιο» της τάξης του 10% που εκτιμάται σε 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια και την πρώτη Lockheed Martin με «μερίδιο» 48% που αντιστοιχεί σε περίπου 77,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως αναφέρουν και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Sukhoi αναμένεται να προχωρήσει στην παραγωγή 218 μαχητικών αεροσκαφών το 2021-2025, και η MiG αντιστοίχως περίπου 43 μαχητικά αεροσκάφη
Σύγκριση Su-35 με το F-35
Μπορεί η Ρωσία να ετοιμάζεται να παραλάβει τα πρώτα Su-57 σειριακής παραγωγής -πρόκειται για το μαχητικό 5ης γενιάς της χώρας- ωστόσο, πρόσφατο βίντεο από ασκήσεις στην περιοχή της Καρέλια, κοντά στα ρωσοφινλανδικά σύνορα, έδειξαν τις δυνατότητες ενός παλιότερου, αλλά εξαιρετικά αξιόπιστου και ισχυρού μαχητικού, του Su-35.
Μακρά και δύσκολη ανάπτυξη
Η ιστορία του συγκεκριμένου μαχητικού θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την ιστορία της Ρωσίας από την πτώση του καθεστώτος της ΕΣΣΔ και εντεύθεν: το Su-35 αρχικά επρόκειτο να αντικαταστήσει το Su-27 και η ανάπτυξή του άρχισε στη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, τα πρώτα αεροσκάφη παραδόθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2010, μετά από μια βασανιστική διαδικασία μελέτης και ανάπτυξης.
Σήμερα αποτελεί το κορυφαίο ρωσικό μαχητική εναέριας κυριαρχίας, με ισχυρούς κινητήρες και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και όπλα που το καθιστούν ό,τι πρέπει για αερομαχίες (τον πύραυλο αέρος-αέρος R-74 που κατευθύνεται με το βλέμμα του πιλότου, όπως και τον πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς R-77), ενώ έχει τη δυνατότητα να δράσει και ως αεροσκάφος «δεύτερης κρούσης», όπως αναφέρουν μη επιβεβαιομένες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του στη Συρία.
Πώς θα τα πήγαινε εναντίον του F-35
Το Su-35 έχει δυνατότητες υπερελιγμών (supermaneuverability) και όπως φαίνεται και στο βίντεο δεν δείχνει να μην μπορεί να κάνει και ακροβατικά, ενώ ήδη έχει πουληθεί και στην Κίνα. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: τι θα μπορούσε να κάνει απέναντι σε ένα μαχητικό 5ης γενιάς, όπως το F-35;
Προφανώς το αμερικανικό stealth μαχητικό έχει τεράστια πλεονεκτήματα έναντι του ρωσικού: πιο εξελιγμένο, πιο δύσκολο να εντοπιστεί, πιο ισχυρό συνολικά ως αεροσκάφος. Ωστόσο, το Su-35 είναι πολύ πιο ευέλικτο, σχεδιασμένο για αερομαχίες και -θεωρητικά, τουλάχιαστον- δοκιμασμένο σε συνθήκες μάχης.
Sukhoi, MiG to account for 10% of global fighter jet market in 2021-2025, forecast says
According to the survey, obtained by TASS, the global fighter jet market is estimated at $162.6 billion in 2021-2025. Sukhoi will account for 9% of it ($15.2 billion), while MiG will have 1% ($2.1 billion).
Sukhoi will be in the top three of the world’s biggest fighter aircraft makers, after Boeing with 10% ($16.4 billion) and Lockheed Martin with 48% ($77.8 billion).
In 2021-2025, Sukhoi is expected to produce 218 fighter jets, which is 11% of global fighter jet production. MiG is expected to manufacture 43 aircraft (2%).
The magazine also included the Su-35 fighter jet into its list of most notable combat jets in 2021-2025.
Military transport sector
In its survey of the military transport plane industry, the magazine said Russian aircraft maker Ilyushin would produce 12% of all such planes on the global market in 2021-2025.
According to the Aviation Week & Space Technology, Ilyushin will manufacture 69 military transport planes in the reported period. It will be fourth in the list of the world’s biggest transport aircraft makers, after Boeing (88 planes or 15%), Airbus (99 planes or 17%) and Lockheed Martin (127 planes or 21%).