Στρατιωτικές Δαπάνες | 2η στις στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ η Ελλάδα

Στρατιωτικές Δαπάνες | 2η στις στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ η Ελλάδα

Η μόνη χώρα με μεγαλύτερες ποσοστιαίες στρατιωτικές δαπάνες ήταν η Εσθονία, ξεπερνώντας οριακά την Ελλάδα με 2,1% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα της λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Ιρλανδία με 0,2% του ΑΕΠ και το Λουξεμβούργο με 0,4%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 1,2%. 

eurostat

Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2019, δηλαδή πριν τις πρόσφατες αγορές αεροσκαφών και φρεγατών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό εξόδων επί του ΑΕΠ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του 2% είναι το χαμηλότερο της δεκαετίας 2010-2019 για την Ελλάδα, με τις κορυφώσεις των στρατιωτικών δαπανών να βρίσκονται στα έτη 2010 και 2014, όπου αποτέλεσαν το 2,7% του ελληνικού ΑΕΠ. 

Εντούτοις η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά και διαχρονικά εντός των στόχων του ΝΑΤΟ, που «απαιτεί» από τις χώρες-μέλη να ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, κάτι που δεν εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των μελών.

Οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες δεν πτοήθηκαν από την οικονομική κρίση, αλλά όπως γίνεται εμφανές, δεν πτοούνται ούτε από την κρίση του κορονοϊού.

mitsotakis 115 2

(Με πληροφορίες Infowar)

2 thoughts on “Στρατιωτικές Δαπάνες | 2η στις στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ η Ελλάδα

  1. Παράθεμα: Ελλάδα - Τουρκία | Ποια είναι η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος | Έκθεση του ΚΚΣΜ | De-Facto
  2. Παράθεμα: Ελλάδα – Τουρκία : Ποια είναι η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.