Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα στις εκλογές | Οι 53 μέρες που κρίνουν τα πάντα

Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα στις εκλογές | Οι 53 μέρες που κρίνουν τα πάντα
Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα στις εκλογές | Οι 53 μέρες που κρίνουν τα πάντα

Όπως έχετε διαβάσει η τραγωδία των Τεμπών έχει αλλάξει πλήρως τα πολιτικά δεδομένα. Οι κάλπες της 21ης Μαίου θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχαμε προ Τεμπών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το νέο τοπίο είναι δύσβατο και απαιτεί τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι παραδέχονται ότι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, τα πάντα ανατράπηκαν όπως γράφει χαρακτηριστικά η Έλλη Τριανταφύλλου (πηγή).

Μαζί τους και η επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία, σε πολλά σημεία χρειάστηκε να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί η «παγωμάρα» που επικρατεί στην κοινωνία. Μία βουβή παγωμάρα, όπως λένε χαρακτηριστικά πολλοί βουλευτές, η οποία, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς ακριβώς θα εκφραστεί στις κάλπες.

Η αλλαγή αυτή δημιούργησε και νέους στόχους στα κόμματα.

Ας δούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα τι στόχους έχουν για την 21η Μαίου όπως τους καταγράφει ο Βασίλης Σκουρής (πηγή).

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει ένα ποσοστό γύρω στο 33-34%, ώστε να διατηρήσει ζωντανό το στόχο της αυτοδυναμίας τη δεύτερη Κυριακή. Είναι σαφές πως ένα ποσοστό κάτω από το 30% ή οριακά πάνω από αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα και πιθανόν να σηματοδοτήσει εξελίξεις στο νυν κυβερνών κόμμα.

Το Μαξίμου θεωρεί, πάντως, πως αν είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές θα πιεστεί μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης ώστε να εγκαταλείψει τη θέση «όχι Ανδρουλάκης πρωθυπουργός» και τα δυο κόμματα να συγκυβερνήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα και αν είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ, ο Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, καθώς το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών θα είναι καταστροφικό για τη χώρα και μεγάλο πλήγμα για το πολιτικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο την πρωτιά στις πρώτες κάλπες, καθώς αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα. Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν δεν οδηγήσει στη δημιουργία κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων (κατ΄ ουσίαν μόνο με το ΠΑΣΟΚ), θα διαμορφώσει συνθήκες ανατροπής ενόψει δεύτερης κάλπης. Θετικό για την Κουμουνδούρου θα είναι και η δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, που θα κάνει «ντέρμπι» τις δεύτερες εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ, κόμμα περιζήτητο για τυχόν συνεργασίες, θέτει ως στόχο «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», το οποίο όμως δεν διευκρινίζει, καθώς εκτιμά πως θα πρόκειται για επιτυχία αν πιάσει 12%, ελπίζοντας ότι θα αντέχονται οι απώλειές του σε τυχόν δεύτερες κάλπες. Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, για συμμετοχή σε κυβέρνηση, με κυρίαρχο το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός» μοιάζουν ως ένα άλλοθι, αν η συγκυρία δεν το ευνοήσει, να μην μπει σε κυβέρνηση.

-Όλα δείχνουν πως το ΚΚΕ θα σημειώσει άνοδο, όπως και το ΜέΡΑ25, το οποίο μέχρι την τραγωδία των Τεμπών έδειχνε πως δύσκολα θα έμπαινε στη Βουλή! Άνοδο εκτιμάται ότι θα σημειώσει και η Ελληνική Λύση, ενώ αν ο Άρειος Πάγος δεν απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή αυτό θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η Βουλή, δηλαδή, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εξακομματική ή και επτακομματική, γεγονός που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό που απαιτείται να έχει το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία.

-Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, το οποίο επίσης βρίσκεται σε συνάρτηση με το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Πυρετός συσκέψεων

Στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς επικρατεί «πυρετός» συσκέψεων, με το βλέμμα σε τρεις παραμέτρους που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης στις 21 Μαίου :

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφεται μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά και τα ακροδεξιά της ΝΔ – εξ ου και η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Κομοτηνή, Έβρο και Αλεξανδρούπολη για την υπογραφή της συμφωνίας επέκτασης του φράκτη.

Στους νέους, από 17 έως 34 ετών, οι οποίοι όχι απλώς δεν μεταβάλουν την πρόθεσή τους αλλά εμφανίζονται πιο επιθετικοί ενάντια στην κυβέρνηση, μετά την τραγωδία των Τεμπών. Και είναι ένα εκλογικό σώμα που θα πάει στις εκλογές και θα στείλει το δικό του μήνυμα.

Στο κεντρώο ακροατήριο, το οποίο το 2019 είχε εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, παρά τις διαφωνίες του με τη ΝΔ. Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με το συγκεκριμένο ακροατήριο έχουν πληγωθεί μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και ιδιαίτερα μετά την τραγωδία των Τεμπών. Και πρόκειται για ένα ακροατήριο το οποίο δέχεται ήδη επιθέσεις «φιλίας» τόσο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλ. Τσίπρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *